top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


ROY         FPW      
Y      F      R   ELM
XUL   4MR     P      
  T    J      K   KQ9
NI2           B      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Nešto i za naše male prijatelje

Sklonište za vrapce - u svojoj potrazi za pravim rešenjem za odgovarajuću kućicu za vrapce, Rajan Bruksvurt je radio duži period u nastojanju da se postigne konačan proizvod najboljih karakteristika pod nazivom Afinitet. Na početku projekta Bruksvurt se vodio sledećom mišlju koja je pomogla pri vođenju kroz njegov proces dizajna od početka do kraja: „Moj cilj je da se stvori sklonište koje se uklapa u okolinu i krasi je, dok u isto vreme privlači vrapce da ga nastanjuju. U krajnjoj liniji, želim da ovo kulminira u oblik koji pokazuje saosećanje ka životinjama, u ovom slučaju vrapcima, sa pažljivom izradom.‟ Ovo je dovelo do razvoja delikatnog, gotovo krhkog izgleda koji je izgrađen na način koji daje izuzetan strukturalni integritet.

Organska (bio) forma olakšava kućici da se utopi u svoju okolinu. Srebrni zavrtnji pomažu da se prenese osećaj visoke čvrstoće, a i vizuelno su izuzetno zanimljivi.

Proizvodnja počinje sa dva komada čvrstih javorovih ploča. Ploče treba da prođu kroz mnoge stadijume proizvodnje kako bi se došlo do željenih oblika i dimenzija. Rezultat je bilo 65 precizno rezanih traka koje formiraju okvir. Mali drveni blokovi (24 komada) su zalepljeni na mestu duž unutrašnjosti, što je omogućilo dizajneru da pridruži dva bočna zida ostatku minijaturnog prebivališta.

Srebrni elementi su pažljivo odabrani za montažu kućice jer upotpunjuje boju čistog javora. Dve vertikalne trake furnira primenjene su na spoljašnjosti kako bi se ojačala struktura, ali i da se istakne vizuelni efekat. Ova kućica za ptice napravljena je tako da može da izdrži i sneg i kišu.

Sa druge strane, rešenje za ljubimce u našim domovima je dao dizajnerski tim iz Francuske Fabbricabois, kreirajući klubski sto – kućica za pse, u stilu origamija.

Ispunjavajući i ljudske potrebe i potreba kućnih ljubimaca, ovaj komad predstavlja udobno sklonište za ljubimca, kao i stabilan sto sa stalkom za časopise. Koncept ovog pariskog studija, inače poznatog po svojoj drvenoj mikro-arhitekturi i specifičnom dizajnu nameštaja od drveta, počeo je osvrtom na prethodni projekat pod nazivom Koliba.

Ovaj multifunkcionalni proizvod je napravljen od breze, ima geometrijsku kompoziciju koja interpretira japanski origami preko svojih čistih i modernih linija. Njegovi mnogobrojni različiti delovi mogu biti sastavljeni zajedno, bez pomoćnog alata, odnosno može da se pričvrsti pomoću elastične trake. To znači da nam šrafovi, lepak i slično nisu potrebni kako bi sastavili ovu pametnu kućicu za pse/klub sto.

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor: www.designboom.com/affinity i www.designboom.com/origami-table