top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


67H         A4A      
  J    U      C   Y5J
  D   4HQ   J8B      
  O    K    N     BCP
  P         LTM      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Najstarija drvena kuća u Evropi

Najstarija drvena kuća u Evropi, Bethlehem, u Švicu, u Švajcarskoj, sagrađena je u leto 1287. godine. Ona je jedna od dvanaest drvenih kuća u Švicu iz tog perioda, od kojih je većina i danas nastanjena.
Porodica koja ju je sagradila, nadala se da će njihova kuća služiti i sledećoj generaciji, ali nisu ni slutili da će ona 700 godina odolevati zubu vremena i 1980. godine postati muzej.
Spolja možda izgleda kao jednostavna seoska kuća, ali u vreme kada je nastala ovakva stuktura kuće i komoditet bio je privilegija bogatih.
U Švicu se nije samo povećao broj kuća tokom vremena, one su takođe menjale i lokaciju. Naime, uobičajena praksa u srednjem veku bila je demontiranje kuća sa jedne i montiranje na drugu lokaciju. Selidba postojeće kuće je bila jeftinija i iziskivala je manje vremena od izgradnje nove.
Drvene kuće su bile mnogo prijatnije od kamenih u umerenoj klimi koja vlada centralnom Švajcarskom, tako da je to bio još jedan razlog u korist gradnje drvenih kuća. Za izradu ovih kuća bilo je potrebno mnogo rada i veštine. Drvo je sečeno krajem zime i obrađivano dok je još sveže i savitljivo.
Bethlehem kuća, a i sve ostale kuće iz ovog perioda, bile su sastavljene od drvenih greda. Takođe su korišćeni drveni ekseri jer je metal tada bio preskup.
Radovi su morali da budu završeni između proleća i jeseni, što je zahtevalo timski rad i mnogo truda.
Ove kuće su bile tamne i zagasite. Bilo je svega nekoliko prozora, i to ne po današnjim standardima – dimenzije su iznosile samo 40x15 cm – dok su plafoni bili visine 1,90 m.
Nije bilo dimnjaka, pa je dim izlazio kroz prozore i šindre na krovu i „čeličio“ drvo koje je vremenom postalo crno i čvrsto kao kamen.

U ovakvim kućama živelo je 15 do 20 ukućana, koji su većinu vremena provodili van nje, radeći, vraćajući se u nju samo da bi jeli i spavali.
Uprkos malim dimenzijama prostorija i niskim plafonima, ljudi i danas biraju da žive u ovim drevnim kućama, i tu se krije tajna njihove dugovečnosti, jer je pozato da kuća koja je nastanjena i dobro održavana dugo traje, dok kuća koja nije dugo u upotrebi, propada.

Bethlehem, kuća stara koliko i Notr Dam u Parizu, za sad drži rekord kao najstarija tog tipa, ali u Istočnoj Evropi postoji još takvih kuća koje bi joj mogle biti konkurencija, a da li će biti, saznaće se posle utvrđivanja njihove starosti.

Pripremila: Doris Huremović

Izvor: www.swissinfo.ch