top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


T           DNO      
1 U    E      N   KW3
E3T   52S   AXL      
  6    3      P   AK8
  6         IH5      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Najnoviji trendovi u uređenju enterijera

Piše: Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.

U Kelnu se i ove godine, od 13. do 19. januara, održao Međunarodni sajam nameštaja IMM 2014. I ovog puta, Sajam je predstavio tržišne inovacije i najnovije trendove iz oblasti uređenja enterijera. Za najveće „trendsetere“ IMM predstavlja izvor savršenih ideja za dizajn.

Aktuelni trendovi pomeraju granice i otvaraju nove mogućnosti ličnom kreativnom izražavanju i mogućnostima kombinovanja materijala i elemenata nameštaja. Priča s bojama je slična: neobuzdana u vlastitom odabiru i kreiranju prostora prema vlastitim željama. Nespojivi materijali postaju spojivi i u takvim kombinacijama stvaraju sasvim nove prostorne ugođaje.

Svi ljubitelji prirodnih materijala će biti zadovoljni, jer je potraga i želja za prisutnošću prirode u enterijeru i dalje tema broj jedan. Primena drveta i to posebno hrasta u različitim obradama i završnim bojama, od kojih su izrazito popularni zagasiti i pepeljasti tonovi, osnova je uređenja prostora. Zelenilo, postignuto sobnim biljem i „zelenim zidovima“, daje enterijerima prirodan i svež izgled.

Naspram težnji za uvođenjem prirode u enterijer, najnoviji trendovi visoko postavljaju kontradiktornost u primeni materijala. U prostoru se to izražava različitim kombinacijama do sada nespojivih materijala. Drvo, koje se pojavljuje u različitim tonovima, vrstama i obradama, kao akcent prostora, kombinuje se s plastičnim elementima i „high-tech“ tkaninama. Kao poseban dodatak pojavljuju se lampe, dekorativni predmeti od metala, pojedinačni komadi nameštaja, koji imaju pomalo robusan, sirov izgled, primereniji fabričkim halama nego stambenim prostorima.

Različitost i neujednačenost postaju osnovne osobine prostora. Kombinovanje starog i novog otvara mogućnost kupovine starih „second hand“ predmeta ili komada nameštaja, koje ćete savršeno kombinovati s najnovijim kolekcijama poznatih svetskih proizvođača nameštaja. Ne treba da brine što će se u prostoru pojaviti različitosti u elementima garniture za sedenje ili stolicama oko trpezarijskog stola, jer upravo je to trend. Dvosed, trosed i fotelje, a takođe i stolice u trpezariji treba da su potpuno različitih modela ili boje.

Trendovi u enterijeru
 
Trendovi u enterijeru
 
Trendovi u enterijeru
 
Trendovi u enterijeru
 
Trendovi u enterijeru
 
Trendovi u enterijeru
 
Trendovi u enterijeru

Kliknite na sliku za prikaz galerije slika

Vrlo je popularna primena kože u kombinaciji s tkaninama, a u trendu u kome prevladava neujednačenost, posebno se ističe „patchwork“. Pojavljuje se na uzglavljima kreveta, prekrivačima i podnim oblogama. Izlizan, potrošen izgled, s izbleđenim bojama i uzorcima, pravi je hit, a posebno u svetu tepiha. Kad je o tepisima reč, važno je napomenuti da su oni „must have“ u prostoru, a posebno u dnevnom boravku i trpezariji. Potpuno nepokriven pod postaje neatraktivan, a trend ide toliko daleko da uvodi u prostor i dva tepiha nepravilno položena jedan preko drugoga. Vrlo su popularni egzotični uzorci poput onih s persijskih tepiha ili s tradicionalnim motivima, koji asociraju na prošlost.

Prava reč za oslikavanje trenda je „Vintage“ u kombinaciji s jednostavnim, čistim linijama i to se odnosi na sve sfere uređenja prostora. Ali, uz „Vintage“, trendovi dozvoljavaju još jednu egzibiciju, a to je primena različitih predmeta i komada nameštaja, napravljenih po sistemu „uradi sam“. Umetnici i osobenjaci, koji imaju sopstveni stil, dobijaju priliku da javno, s ponosom izlože svoja dela. Neobično, otkačeno, drugačije od svega viđenog – poželjne su karakteristike prostora, a alati, materijali i načini njihove izvedbe su neograničeni. Važno je napomenuti da mora postojati određeni sklad među odabranim predmetima kako bi ugođaj prostora bio harmoničan. Upravo ovde leži umeće svakog pojedinca da u velikoj slobodi oblikovanja i uređenja nađe pravu meru.

Mešanje stilova, kombinovanje starog i novog, redizajniranje, vlastita izrada pojedinačnih elemenata nameštaja ili dekoracija, kao osnovne karakteristike trenda, pružaju mnogobrojne mogućnosti za stvaranje atraktivnih i izazovnih enterijera. Postanite deo trenda i dajte posebnost prostoru u kome živite!

Izvor: www.interijernet.hr