top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 P          F6M      
UO     H    Q U   3CK
 C    3D6   1 G      
 L     7    8 T   2RT
KOC         YUB      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Na putu ka još većem nivou finalizacije – Iskustva iz Hrvatske

Ulaganje u tehnologiju – najsigurniji recept za napredak

Porodična firma Cedar sa sedištem i dugogodišnjim poslovanjem u Kastvu – Rijaka, najveći je izvoznik bukove rezane građe iz Hrvatske i jedna od vodećih firmi u drvoprerađivačkoj industriji regiona. Cedar postoji 23 godine, a bukovu građu izvozi na tržišta Severne Afrike, Bliskog istoka, Indije i Dalekog istoka. U proteklih nekoliko godine ova firma u tehnologiju ulaže značajna sredstva.

Pre godinu dana ovaj poznati riječki izvozniku rezane građe kupio i uspešno oživio Drvnu industriju Vrbovsko koja je nekada bila simbol prerade drveta u Gorskom kotaru, a onda kroz niz teškoća došla u stečaj. Grad Vrbovsko je pre nekoliko godina, bez većeg uspeha, pokušao da obnovi proizvodnju, ali je ovaj potez lokalne samouprave i preuzimanje preduzetničkog rizika, doveo do konkursa za prodaju na kome je najpovoljniju ponudu dala firme Cedar. Da je ovo bila vrlo uspešna privatizacija potvrdile su investicije koje je riječki drvoprerađivač odmah preduzeo. Cedar je tako potvrdio svoju ozbiljnost i opravdao nameru odgovornog privređivanja, pa je pre samo dvadesetak meseci počela gradnja najveće pilane u ovom delu Evrope…

  

Završava se prvi deo investicije

Pre dva meseca po drugi put smo bili u firmi Cedar, gde su privođene kraju neke od planiranih investicija. Naše prijatno iznenađenje upotpunile su informacije koje nam je saopštio Darko Prodan, direktor firme Cedar.

– Prvi deo investicije bi trebalo ubrzo da bude završen i stavljen u funkciji da kraja osmog meseca, a to znači da će biti gotove sušare i kogeneracijsko postrojenje. Kapacitet sušara u Vrbovskom će, sa ovih novih 90.000 kubika i sa već postojećim, iznositi 110.000 kubika na godišnjem nivo… A kapacitet pilane u Vrbovskom je trenutno 180.000 kubnih metara godišnje. Još uvek radimo u tri smene, a prema planu do kraja sledeće godine bi trebalo da staro pilansko postrojenje zamenimo savremenim i novim. Tada će kapacitet pilane u Vrbovskom, uz rad u dve smene, iznositi 240.000 metara kubnih godišnje. Produktivnost će, dakle, biti znatno veća, a kada kompletna investicija bude završena, pilana u Vrbovskom će biti prve ili druga u Evropi po veličini, opremljenosti i kapacitetu, a sve što smo do sada uradili, od skidanja kore do parioničkih i sušarskih kapaciteta, usklađeno je sa projektovanim kapacitetom pilane. Inače, posjedujemo FSC sertifikat pod kojim se odvija izvoz celokupnog proizvodnog programa – objašnjava direktor Darko Prodan, ekonomista i međunarodni stručnjak za preradu, marketing i trgovinu drvetom. Sa iskustvom većim od dve decenije, gospodin Prodan je dobitnik različitih priznanja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Kompletna proizvodnja firme Cedar već godinama ide na strano tržište, a pored sopstvene pilane u Vrbovskom koja zapošljava 270 ljudi, za Cedar rade još neke pilane. U tom smislu u Cedaru kažu da zbog zauzetosti i stalnog investiranja, fizički nisu u mogućnosti da konkretizuju saradnju sa nekim drvoprerađivačima iz Srbije, mada kontakti i obostrani interesi postoje i verovatno će biti realizovani.

Cedar nastavlja sa investicijama i ulaganjem

– Zaključno sa kogeneracijskim postrojenjem investicija u firmi Cedar ima vrednost od 33 miliona eura, a sve što je planirano da se završi do kraja naredne godine će dostići investiciju do 55 miliona evra. Pored novog pilanskog postrojenja u planu je izgradnja postrojenja za proizvodnju peleta čiji će kapacitet biti 35.000 tona na godišnjem nivou. Paralelno sa ovom investicijom ća biti postavljanje linije za dužinsko i širinsko lepljenje i proizvodnju masivnih ploča, što znači da sigurnim koracima idemo u pravcu veće finalizacije. Zna se da je ulaganje u tehnologiju najsigurniji recept za napredak – kaže gospodin Prodan.

Smeštena u centru sirovinske baze u Gorskom kotaru, 70 km od riječke luke, na autoputu Rijeka – Zagreb, pilana Cedar u Vrbovskom ima izuzetno povoljan položaj. Poseduje i industrijski kolosek, železničku vezu sa tržištem, a sve su to pozitivni parametri koji će uz planski pristup poslu, velike investicije i razvojnu orijentaciju menadžmenta ove firme, vrlo brzo dovesti do još većeg nivoa finalizacije.

Kontinuirano jačanje konkurentnosti sektora prerade drveta

A pored toga što rukovodi jednom od najvećih drvoprerađivačkih firmi u regionu, što brine o proizvodnji, investicijama i perspektivi firme Cedar, gospodin Darko Prodan je predsednik Hrvatskog drvnog klastera, pa ga pitamo kako sve to postiže i šta Klaster znači drvoprerađivačima?

– Pa kad se čovek dobro organizuje, kad ima podršku i dobre saradnike, može dosta da postigne – kaže naš sagovornik. – A meni je drago što sam nakon dvadesetak godina ozbiljnog radnog iskustva u preradi drveta, prihvatio predloge kolega da stanem na čelo Hrvatskog drvnog klastera. Puno je napornog rada iza svih nas koji smo dali svoj doprinos jačanju ovog sektora. Sa druge strane, ovaj Klaster neosprno spada u red najvažnijih strukovnih udruženja u hrvatskoj privredi, što se vidi po ostvarenim rezultatima. Dobro je kad sektorske asocijacije rade na promociji interesa svih drvoprerađivačkih preduzeća, a lobiranje uključuje i što bolje informisanje domaćih, ali i evropskih institucija o stanju, problemima i daljim mogućnostima ovog sektora…

– Hrvatski drvni klaster je operativan i aktivan klaster koji predstavlja profesionalno poslovno udruženje u području prerade drveta i šumarstva, a ima za cilj kontinuirano jačanje konkurentnosti sektora prerade drveta u raznim područjima: nastup na tržištu, usaglašavanje politike cena sirovine i energenata, razvoj novih proizvoda, izlaska na svetsko tržište i slično… A slikovito rečeno drvna industrija i šumarstvo su srasli kao nokat i meso i njihova saradnja je neminovnost. Mislimo da je taj odnos trenutno korektan, ali uvek postoje mogućnosti za poboljšanje… Klaster podstiče i traži mogućnosti za investicije u moderne tehnologije i logistiku koji mogu osigurati našu konkurentnost i prednost na zahtevnim svetskim tržištima… Drvni sektor ima još puno razvojnog potencijala, pa je zato potrebno pronaći nove modele za jačanje međunarodnog položaja budući da je veliki broj drvoprerađivačkih firmi izvozno orijentisan. Nije na odmet ponoviti i naglasiti da je ovaj sektor 2014. godine u hrvatskom izvozu učestvovao sa 10%, da je u odnosu na prethodnu godinu zabeležio povećanje od dva procenta, a s obzirom na kvalitet sirovine, tradiciju u preradi drveta te izraženi trend povećanja upotrebe drveta kao ekološkog i obnovljivog materijala, realno je očekivati dalje povećanje proizvodnje i ukupnog prihoda hrvatske drvne industrije. Zato je potrebno obezbediti dalje sektorsko lobiranje u Vladi RH, ali i nastaviti sa aktivnostima u Briselu, posebno kada je u pitanju donošanje pozitivne zakonske regulative kako bi se ovaj sektor dodatno uredio u skladu sa EU direktivama – kaže na kraju našeg razgovora gospodin Darko Prodan.