top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 B          D        
94     C    R 2   UJ3
 9    OIU   374      
 1     T      P   2YT
E8F           F      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Migracije i nova slika sveta

Piše: Mr Dragojlo Blagojević, urednik časopisa DRVOtehnika

Ovde, kao i svuda na svetu, oči lako vide ono čega je duša prepuna. A, opet, naš čovek je takav da bolje neguje i više voli svoju priču o stvarnosti nego stvarnost o kojoj priča.
Ivo Andrić

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je 48,9% porodice sa decom; 28,3% su parovi bez dece; 2,3% čine vanbračni parovi bez dece; 3,2% su vanbračni parovi sa decom; 13,7% su samohrane majke i 3,6% samohrani očevi. 
Samo jedno dete u Srbiji ima 51,8% porodica, 40,1% porodica ima dvoje dece, 6,7% troje i 1,4% četvoro i više dece. U našoj zemlji prosečan broj dece u porodici je 1,52 objavljeno je na portalu Biznis.rs. 
Pre 40 godina, tačnije 1980. u Srbiji je prosečan broj dece u porodici iznosio 2,37 a 2019. prosek nataliteta, ili prosečan broj dece u porodicama Srbije je iznosio svega 1,52 i za 44% je manji nego pre četiri decenije. Značajno je da prosečan broj dece varira po regijama i etničkim zajednicama naše zemlje.
Dakle, prosečan broj dece 2019. godine u porodicama Srbije je iznosio 1,52; Francuske 1,86; Engleske 1,65; Grčke 1,34; Nemačke 1,54; Italije 1,27; Španije 1,23; Hrvatske 1,47... U celoj EU prosek nataliteta je iznosio 1,53 a većina zemalja EU ima negativan prirodni priraštaj autohtonog stanovništva. 
Istorijska istraživanja su pokazala da se ovakve cifre teško mogu ispraviti, pa će za nekoliko desetina godina Evropa kakvu sada znamo prestati da postoji. 
Da bi jedna nacija opstala, mora imati prosek nataliteta od 2,11 dece po porodici, potvrdile su ozbiljne demografske studije. Sa manjim prosekom od toga, nacija postepeno nestaje. Istorijski gledano nijedna nacija nije opstala sa prosekom nataliteta manjim od 1,9 a prosek od 1,3 nije moguće ispraviti, tvrde stručnjaci. Za plansko popravljanje takvog stanja bilo bi potrebno 80 do 100 godina. 
Stručnjaci kažu da ne postoji ekonomski model koji može održati društvo duže od jednog, eventualno dva veka sa prosečnim natalitetom nižim od 1,9. Drugim rečima, ako dva bračna para imaju po jedno dete, onda je duplo manji broj dece nego roditelja, a ako njihova deca imaju samo jedno dete, onda je broj unučadi naspram deda i baba 1 : 4. Ukoliko tendencije ostanu iste, lako je nagovestiti kako, iz generacije u generaciju, ova progresija raste, a broj stanovnika opada... 
Ali i pored drastičnog pada prosečnog broja dece u porodici, dakle pored pada nataliteta, broj stanovnika u Evropi se ne smanjuje, a primarni razlog su islamske imigracije koje, u poslednje tri decenije, čine 90% od ukupnih imigracija u Evropu, podatak je sa nekoliko portala.  
Savremena kretanja u oblasti migracija često imaju specifičan i agresivan karakter. Veliki broj analitičara iznosi slične tvrdnje, a neki političari su još početkom ovog veka tvrdili da će islam pobediti u Evropi bez rata i oružja... 
Već danas četiri od pet stanovnika Francuske su autohtoni, a sa prosekom od 1,86 dece po porodici autohtono stanovništvo potiskuju doseljenici sa prosekom od 8,11 dece po porodici, tvrde istraživači. U Velikoj Britaniji gde postoji više od hiljadu džamija u poslednjih 30 godina broj muslimana se povećao sa 80 hiljada na 2,5 miliona, a u Holandiji i Belgiji samo 50% od svih novorođenih beba imaju autohtono poreklo... O pojavama i tendencijama ove vrste, navodno, postoji saopštenje Vlade Nemačke, koje nismo pronašli, po kome pad u nemačkoj populaciji ne može više biti zaustavljen, a njegovo opadanje više se ne može povratiti...
Migracija je u ljudskom društvu oduvek bilo. Danas su one primarno uslovljene imperijalističkim intervencijama, ratovima i teškim životom stanovnika u nekim delovima sveta, posebno u zemljama Afrike i Azije. Promena odnosa prema tim delovima sveta, uspostavljanje stabilnijeg i perspektivnijeg života bi smanjila migraciona kretanja koja su sve učestalija i masovnija, a njihovom značajnijem uticaju na izmene svetskog poretka i mi smo svedoci. Svet i kultura na njemu će za nekoliko desetina godina biti sasvim drugačije nego danas i biće dobro ukoliko se te promene budu dešavale uz manje sukoba...  

Prelistajte novo izdanje časopisa DRVOtehnika.