top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


OO7         6G3      
6 R    T      5   SCI
HDJ   ONO   JUI      
3 I    H      3   8HR
MDB         W29      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Mekana baterija napravljena od drveta

Drvo se može koristiti za mnoštvo stvari i izgleda da nanoceluloza, koja se dobija iz pulpe, može da se koristi u još neke svrhe. Istraživači u USA i Švedskoj su nanocelulozu koristili da bi napravili mekanu bateriju koja može da se savija. Baterija je otporna na udarce više od uobičajenih baterija.

Nanoceluloza se još naziva i nanofibril ili nanofibrilarna celuloza. Napravljena je od ostataka od drveta iz fabrika papira ili stovarišta drveta. Ostacima drveta je dodata voda i zatim je mehaničkim putem drvo usitnjeno na vlakna koja su vrlo mala – nanovlakna. Nakon mehaničke obrade, nanovlakna se suše do apsolutno suvog stanja, i kada više nema vode u njima ostaju međusobno povezana duga nanovlakna.

Istraživanje su preuzeli naučnici švedskog Rojal instituta tehnologije zajedno sa naučnicima sa Stanford Univerziteta iz Kalifornije, kako bi od celuloznih nanovlakana stvorili materijal koji je kao aerogel i koji je izuzetno lagan i porozan. Za ovaj materijal se kaže da je mekan kao pena u dušeku. Naučnici su ovaj materijal tretirali, spolja i iznutra, elektroprovodljivim mastilom i utvrdili da može da izdrži električni naboj. S obzirom da je trodimenzionalan, može da čuva više energije u manje prostora nego što je to slučaj kod uobičajene baterije.

mekana baterija napravljena od drveta

Naučnici ovaj projekat i dalje ispituju i razvijaju i smatra se da bi ove baterije mogle da se koriste u fleksibilnim elektronskim uređajima, kao i u električnim automobilima i pametnim tkaninama.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: http://interestingengineering.com/