top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


LKX         X6U      
  B    G    F     9CW
H15   5T6   5H8      
  M    J    8 5   NRW
QT8         KDE      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Londonski Studioilse koristi staru zanatsku tehniku za kolekciju nameštaja

Londonski studio za dizajn Studioilse i dizajnerka Ilse Kraford sarađivali su sa bosanskim zanatlijama kako bi napravili zanimljive komade nameštaja pomoću tradicionalne tehnike rezbarenja. Kolekciju The Zanat Touch karakterišu površine koje su ručno izrezbarene, u obliku asimetričnih krugova. Rezbarenje se vrši pomoću malih drvenih kašika i posebno napravljenog metalnog alata.

Studioilse je sarađivao sa bosanskim brendom Zanat, čije tehnike su trenutno aktuelni kandidat za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Ova lista se odnosi na specijalne regionalne sposobnosti i zanate koje je potrebno očuvati.

Rezbari zanatske radionice Zanat upotrebljavaju tehnike stare više od 150 godina i to rade slobodno, bez navođenja crtežom ili skicom, što znači da je svaki komad jedinstven.

Saradnjom Zanata i Studioilse napravljene su klupe, stolovi i ukrasni predmeti, a za svaki komad bilo je potrebno po dva dana da se završi. Ovo je učvrstilo njihovu posvećenost očuvanju kulturne baštine i unapređenju društveno – ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini.

U današnjem digitalnom dobu žudimo za taktilnom okolinom, tako da su ove tehnike rezbarenja upotrebljene više u formi teksture, nego kao šare po šablonu. Na taj način kreirali su taktilne površine koje uključuju ljudski instiktivni impuls dodira i bolje razumevanje okoline kroz ruke.

Studio je testirao nekoliko različitih tehnika u pokušaju da nađe nešto što bi kod ljudi koji koriste ovaj nameštaj odmah izazvalo taktilnu reakciju. „Pošto je duborez deo DNK Zanata, dogovorili smo se da se eksperimentiše sa teksturom kako bi dodali novu estetsku dimenziju modernoj minimalističkoj klupi‟, rekao je generalni direktor Zanata Orhan Nikšić. Svaki komad je napravljen od punog drveta (javor, orah, hrast) u fabrici Zanat u Konjicu (BiH), a klupe imaju opciono livene bronzane noge.

Pored ovoga, Zanat je sarađivao i sa švedskim arhitektonskim studijom Wingårdhs. Zajedno su napravili set hoklica koje su „istetovirane‟ u ručno izrezbarenim rezovima. Zatim, sarađivali su sa Monikom Förster, dizajnerkom iz Stokholma. Kreirali su kolekciju nameštaja i ukrasnih predmeta sa izrezbarenim ivicama.

The Touch kolekcija je prvi put prikazana tokom Maison&Objet izložbenog sajma u Parizu, koji je trajao od 02-06. septembra 2016.

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor i fotografije: www.dezeen.com