top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


5           RXT      
T 8    1    T     QOX
II4   MDF   U9U      
  G    O    6 F   W9S
  6         U63      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Lepo je kada vas se sete

Diploma za zasluge i kristalni trofej Evropske asocijacije šumarskih stručnjaka - AGFEE dodeljeni mr Dragojlu Blagojeviću, uredniku časopisa DRVOtehnika

Evropska asocijacija eksperata šumarske struke kojoj je priključen i Šumarski fakultet iz Beograda, a koja okuplja oko 80% zemalja Evrope, nastala je pre pet godina na inicijativu koja je potekla iz Rumunije. Od ove godine na predlog predsedavajućeg, gospodina Mariana Stoicescu, inače predsednika udruženja šumarskih inženjera i tehničara Rumunije, ustanovljeno je priznanje, koje se ne dodeljuje ljudima iz struke, već je ideja da se prepozna čovek ili institucija, neko drugi, a van šumarske struke, ko svojim radom doprinosi promociji i afirmaciji šumarstva i šumarske struke. Diploma za zasluge i kristalni trofej Evropske asocijacije šumarskih stručnjaka - AGFEE za ovu godinu dodeljeni su mr Dragojlu Blagojeviću, uredniku časopisa DRVOtehnika, za doprinos na promociji šumarstva i šumarske struke. Priznanje je Blagojeviću uručio prof. dr Milan Medarević u Privrednoj komori Srbije gde je polovinom maja održan okrugli sto o šumarstvu Srbije.


– Nije trebalo puno vremena – rekao je prof. dr Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu – odmah smo prepoznali i za tu nagradu predložili čoveka koga svi znamo i koji se sa šumom i šumarima druži više od dve decenije. To je mr Dragojlo Blagojević koji ovo priznanje dobija ne samo na osnovu onoga što je o šumi i šumarstvu objavio prošle godine, nego na osnovu svog doprinosa šumarstvu prvo kroz svoj rad u Reviji ŠUME, čiji je koncept napravio i urednik bio 12 godina. Danas Blagojević, u porodičnoj firmi, već 11 godina uređuje časopis DRVOtehnika, a sve to vreme i dalje je sa šumom i šumarima, često na terenu i u svakoj prilici… Nagrada ide u prave ruke, a Blagojević je uvek tu sa nama i kada je dobro, i kada je loše. Ovo je samo skromno priznanje za njegov rad i doprinos promociji šumarstva i šumarske struke, koje mu uručujem ispred Evropske asocijacije eksperata šumarske struke (AGFEE).
– Lepo je kad neko primeti i uvaži nečije rezultate rada, a ovo priznanje za moj doprinos promociji i afirmaciji šumarstva ima značaj ne samo zato što dolazi od jedne evropske šumarske asocijacije, već i zato što je moja nominacija za ovu nagradu potekla od, u ovoj zemlji, najznačajnije šumarske institucije, od beogradskog Šumarskog fakulteta i prof. dr Milana Medarevića, dekana fakulteta. Uz zahvalnost za nominaciju i priznanje, hoću da kažem da se sa šumom i šumarima družim punih 22 godine, od leta 1992. kada sam koncipirao Reviju ŠUME, a u mojoj redakciji je za 12 godina iz štampe izašlo 76 brojeva ove u to vreme značajne publikacije. Imao sam sreću da prođem velikim delom šuma Srbije, da pišem o šumama i da upoznam veliki broj šumarskih stručnjaka. Prilika je da se iskreno zahvalim gospodinu Milanu Rodiću, generalnom direktoru JP Srbijašume u poslednjoj deceniji prošlog veka, čoveku koji je u teško vreme uspešno vodio šumarstvo Srbije, čoveku koji mi je pružio priliku da radim ono što znam i volim i koji me je svojim idejama i praksom podsticao i usmeravao… Proteklih deset godina uređujem DRVOtehniku, revijalni časopis za poslovnu saradnju, marketing, tržište, ekologiju i tehnologiju u preradi drveta, proizvodnji nameštaja, graditeljstvu i šumarstvu. Dakle, opet sam sa šumom i šumarima, a vreme u kome živimo, protkano društvenim, ali i prirodnim kataklizmama, daje za pravo onima koji se zalažu da šuma i šumarstvo dobiju značaj koji im pripada. Ja sam uvek na toj strani – rekao je Dragojlo Blagojević primajući diplomu i pehar evropske šumarske asocijacije AGFEE.