top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


2           TJ8      
S H    N    2 H   D62
3PD   DMN   LD7      
  2    J      I   QF3
  A         3WE      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Kvalitet, pouzdanost i pristojne cene

Firma NIGOS-elektronik iz Niša osnovana je 1990. godine, a proizvodnjom i montažom automatskih sušara za drvo i prateće opreme bavi se od 1996. godine. Pored sušara, koje su glavni izvozni proizvodi ove kompanije, NIGOS-elektronik proizvodi i merno-regulacionu opremu. Stalnim rastom i razvojem, neprekidnim unapređivanjem poslovanja, ulaganjem u proizvodne mogućnosti i savremenu opremu, ova firma je uspela da stekne i održi ugled pouzdane, uspešne i vodeće kompanije u regionu u oblasti proizvodnje sušara i opreme za sušenje, kao i termički tretman drveta (sterilizaciju). O počecima, dvadesetpetogodišnjem radu i planovima za budućnost razgovarali smo sa gospodinom Golubom Nikolićem, osnivačem i vlasnikom ove uspešne firme sa juga Srbije.

– Rodom sam iz okoline Sokobanje, gde sam završio osnovnu školu, a dolaskom u Niš, počeo sam da pravim i popravljam pojačala i manje kućne aparate, što mi je obezbeđivalo dodatni džeparac. Nakon Elektronskog fakulteta, radio sam u EI-Ekos na programu namenske industrije. 1990. godine odlučio sam da osnujem firmu. Početak je bio težak, u kućnim uslovima, bez ikakvog kapitala osim znanja i iskustva sticanog od srednje škole. Početni program je činila ispravljačka tehnika. Usledio je program regulacije temperature i relativne vlage za primenu u prehrambenoj, hemijskoj industriji kao i industriji plastike, keramike, stakla… Od 1993. godine učestvovali smo na Sajmovima tehnike u Beogradu i Novom Sadu i za par godina postigli smo proizvodnju od više hiljada komada godišnje. Onda se i moja supruga pridružila firmi.

– Proizvodeći instrumente za temperaturu i vlagu susreli smo se sa tehnologijom sušenja drveta, jer smo kupcima prodavali instrumente za merenje. 1996. godine procenili smo da bi sušare za drvo bile interesantan posao, pa smo počeli sa proizvodnjom elektronike za sušare, uz razvoj programa za vođenje procesa sušenja, a kasnije smo uvrstili i sve ostale elektro-mehaničke delove i opremu: komore, ventilatore, grejače, toplotne pumpe, izmenjivače… Početkom 1998. godine konstruisali smo kondenzacionu sušaru, a nakon toga krenuli sa automatizacijom i razvojem konvencionalnih sušara. Od 2000. godine počinje isporuka i montaža kompletnih sušara, po sistemu ključ u ruke, uz paralelni razvoj na polju automatizacije i modernizacije postojećih sušara kod korisnika, da bi oko 2010. godine dostigli, neskromno je reći, nivo kvaliteta koji ima samo par evropskih firmi. Dalji napredak u tehnologiji sušenja postigli smo ugradnjom rekuperatora, što se u praksi pokazalo kao odlično rešenje na uštedi toplotne energije, poboljšanju kvaliteta suve građe i skraćenom vremenu sušenja. I dalje radimo na razvoju novih tehnologija i osavremenjivanju postojećih, ispričao je gospodin Golub Nikolić.

Naš sagovornik dodaje da imaju približno 600 isporučenih i montiranih sušara za drvo pretežno na inostranom tržištu. Najveće tržište je, ističe, i dalje Bosna i Hercegovina, a njihove sušare i oprema nalaze se na četiri kontinenta, što ih čini posebno ponosnim.

 

– Gotove sušare imamo u Čileu, Peruu, Austriji, Gani, Senegalu, Rumuniji, u svim zemljama bivše Jugoslavije – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, a poslednjih godina sve više radimo u Hrvatskoj, čija se vrata otvaraju za firme iz Srbije. Već duži niz godina sarađujemo na polju automatizacije sušara sa zastupnicima koji se nalaze u Rusiji, Singapuru, Peruu, Čileu, Gani, USA, a preko njih i na područjima Afrike, Azije i Amerike – objasnio je Golub Nikolić.

Veliku pažnju poklanjaju kvalitetu i pouzdanosti, počev od ulaznog materijala pa do montaže i završnog ispitivanja proizvoda pre isporuke. Korišćenje savremenih tehnologija u proizvodnji kao i visokostučnih ljudskih potencijala, poslovanje po ISO 9001:2008 standardu, stečeno iskustvo i veliki broj zadovoljnih klijenata, uslovili su značajno povećanje obima proizvodnje ove firme.

– Od tri entuzijasta na početku, danas zapošljavamo oko 50 ljudi, od kojih trećinu čine inženjeri elektronike i mašinstva, koji razvijaju sušare, a delove i opremu izrađuju i montiraju naši iskusni radnici. Angažujemo i stručne saradnike sa strane za potrebe projektovanja, kao i za potrebe instalacije opreme kod kupaca. Stalno ulažemo u edukaciju svih zaposlenih. Pored sedišta imamo i proizvodni kompleks u industijskoj zoni Aleksandrovo, nadomak Niša. Kredite nismo koristili, u savremenu opremu za proizvodnju komponenata i mehaničkih sklopova za sušare, objekte i skladišta ulagali smo postepeno, koristeći sopstvene potencijale, pa je proces izgradnje i opremanja proizvodnog kompleksa duže trajao. Do tada se proizvodnja obavljala u iznajmljenim halama, a sada nam je u planu izgradnja još jedne hale – ističe naš sagovornik.

Osnovne karakteristike proizvoda firme NIGOS-elektronik su: vrhunski kvalitet i pouzdanost. Ovome treba dodati i mogućnost izrade sušara po zahtevu klijenata, čime su stvoreni uslovi da se izađe u susret svim, pa i najzahtevnijim potrebama kupaca.

– Trudili smo se uvek da ponudimo najkvalitetnije proizvode. Sa druge strane, pružamo kompletnu uslugu i viši nivo od konkurencije. Danas smo u mogućnosti da realizujemo svaku zamisao, od izrade idejnog rešenja, glavnih projekata, preko proizvodnje, organizacije i nadzora nad izvođenjem svih radova i montiranja. Ono po čemu se razlikujemo od konkurenata su servis i održavanje naše opreme. To je naša najveća prednost. Obilasci i kontakt sa kupcima su redovni, korektni odnosi sa njima su za nas najveća preporuka i najbolja reklama. Oni uvek mogu da računaju da će naši proizvodi biti servisirani, čak i nakon isteka garantnog roka. Iz dobre saradnje sa kupcima dolazimo do korisnih i konkretnih informacija o procesu sušenja, što se dalje koristi za razvoj tehnologije sušenja – naglašava gospodin Golub i dodaje – Celokupni period razvoja tehnologije sušenja i opreme za sušare prati i saradnja sa Katedrom za primarnu preradu drveta Šumarskog fakulteta iz Beograda, sa kojom smo napravili i oglednu sušaru koja služi za istraživanja, obuku i vežbe studenata. Za tu uspešnu saradnju, koja traje i dalje, posebno se zahvaljujemo profesorima dr Branku Kolinu i dr Goranu Miliću.

Zdrave konkurencije se, kažu, ne boje, jer znaju da se može puno naučiti od uspešnih firmi i da su one podsticaj za poboljšanja u poslovanju i proizvodnji. Ističu da konkurentske firme iz Austrije i Italije prate njihov razvoj i ekspanziju na tržištu. A dobar plasman na tržištu prate i određene marketinške aktivnosti, tako da je firma tokom svog postojanja nastupala na preko 30 sajmova nameštaja i prerade drveta u Beogradu, Zenici, Zagrebu, Sofiji, Klagenfurtu, sajmu Ligna+ u Hanoveru. Treba spomenuti i aktivno učešće na saborima drvoprerađivača, stručnim konferencijama, kongresima pilanara u Slavonskom Brodu. U junu su izlagali na sajmu drvnih tehnologija ReproLignum u Zagrebu, a u planu je i ovogodišnje učešće na sajmu prerade drveta Expocorma u Čileu, na kome su prvi put izlagali 2013. godine, o čemu smo već ranije pisali.

Za četvrt veka postojanja firma NIGOS-elektronik je uspešno odolevala raznim izazovima i naletima krize. Poteškoće u radu postoje i danas.

– Kao pretežni izvoznici podložni smo stalnim kontrolama što nas ometa u radu i oduzima vreme, a poreska administracija je sve neefikasnija. Iako se govori da su Srbiji sada potrebne firme koje su izvozno orijentisane, sama država ne stoji iza svojih reči i malih proizvođača. Dodela bespovratnih sredstava kroz programe podrške svodi se uglavnom na konsultantske usluge. Teže se dolazi i do kvalitetne radne snage, pravih majstora svog zanata – dodaje Golubova supruga Slavica Nikolić, koja u firmi radi već 20 godina.

Planovi za budućnost, naravno postoje, jer bez toga ne bi bilo ni uspešne firme.

– Kod sušara za drvo radi se na razvoju novih tehnologija sušenja i optimizaciji opreme za sušenje. Uvek se trudimo da zadovoljimo zahteve naših kupaca. Prilagođavamo se vremenu i novim tržištima koja osvajamo. U planu imamo i proširenje proizvodnje na sušare za poljoprivredne proizvode, gde treba ovladati tehnologijom sušenja, bez koje se ne može.

I da na kraju ponovimo reči gospodina Goluba Nikolića:

– Za ovih četvrt veka postojanja stvorili smo firmu koja je konkurentna na širokom tržištu i koju nameravamo i dalje da razvijamo. Firma NIGOS-elektronik i dalje ima nameru da bude posvećena očuvanju i poboljšanju kvaliteta proizvoda i zadovoljstva kupca, to je osnovno pravilo u našem poslovanju, a ono na šta naši kupci, mogu uvek da računaju je naš osnovni moto:
Kvalitet, pouzdanost i pristojne cene.

Pripremila: dipl. inž. el. Branka Nikolić