top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


JUB          6       
  W    C    CI    E2L
  H   LKT    R       
  Y    U     X    TDM
  Y         SB9      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Kućica od bambusa na drvetu

Verovali ili ne, ali ova kućica od bambusa, za čiji projekat je zadužen arhitekta Džejmi Penja, je proistekla iz ideje o jednostavnnoj kućici za lutke koja je prerasla u nešto mnogo, mnogo veće.

Pre oko 6 meseci, arhitekta je primio poziv od bračnog para koji je želeo da dizajnira i izgradi malu kućicu od bambusa za svoje unuke. Klijenti su se u tom momentu već odlučili za idealnu lokaciju na kojoj će se nalaziti jer su imali na svom imanju odmah pored njihove kuće impresivno drvo Ceiba (drvo čije je prirodno stanište Kolumbija). Smatrali su da je to idealno mesto za svako dete da se igra u miru i harmoniji sa prirodom.

Arhitekta Džejmi Penja je, međutim, napomenuo da bi bilo koja druga kućica za lutke bila dobra ideja ali da je san svakog deteta da ima lično svoju kućicu na drvetu. Klijenti su se složili sa njegovim predlogom i tako je počeo projekat.

Kao i kod većine projekata ovog arhitekte, glavna inspiracija za dizajn došla je gledajući prirodu u tehničkom smislu poznatijem kao „biomimetic architecture“. Biomimetic architecture - biomimikrija je dizajnerska disciplina koja svoju inspiraciju i rešenja za određene probleme nalazi u prirodi.

„Isprva sam dizajnirao kućicu koja je imala samo jedan sprat. Kada je bračni par video primarne skice, postali su sve uzbuđeniji i pitali su me da li bih mogao da dodam na to još dva sprata.“ - rekao je arhitekta.

Zbog toga što bambus ima prirodno dobre mehaničke karakteristike, jak je, fleksibilan i uz to održiv resurs, postao je glavni građevinski materijal. Fraktali (geometrijski oblik koji se može razložiti na manje delove tako da je svaki od njih makar približno umanjena kopija celine) i zlatni presek su geometrije koje su proučavali i primenjivali u dizajnu. To je rezultiralo u kupolu koja je spiralna sa elipsama i lukovima koji su osnovne strukture kućice od bambusa.

Na kraju je projekat završen sa tri platforme koje ne samo da odgovaraju za decu, nego bi odgovarale i za njihove roditelje i baku i deku. Prvi sprat ima sferno kućište u koje je smeštena spavaća soba za decu. Drugi sprat se koristi za opuštanje i igranje dece, a kupola koja predstavlja treći sprat je spavaća soba.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: http://www.guaduabamboo.com/