top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


O2S         7        
M      Y    W 9   QG1
ENW   E5T   1KE      
4 M    J      U   3UG
CTD           L      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Kuća od plute

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Pluta je materijal koji je čovečanstvu poznat od davnina. Zbog svojih osobina ima veoma široku primenu u različitim oblastima ljudskog delovanja: koristi se za izradu delova čamaca, bova i slično, kao i zapušača za vinske boce. Kao izolacija se nekada koristila za umetanje u zidove frižidera i zamrzivača. Danas se upotrebljava kao materijal u građevinarstvu (obloge u enterijeru, nameštaj). Zbog atraktivnog izgleda i novih načina obrade može se koristiti za izradu odeće i obuće, ali i modnih detalja poput torbi. Na dodir je najsličnija koži, ali ipak veoma specifična zbog svoje drvenaste strukture. Pored ovih proizvoda, može se koristiti za izradu različitih sitnih proizvoda za kuću – podmetača za čaše, za vruće posude, oglasne table, priveske itd.
Pluta je jedini potpuno prirodan materijal u građevinarstvu koji posle svog korišćenja doprinosi još boljem rastu biljke od koje se „pozajmljuje”. Dakle, za razliku od većine drveća, gde je primarna i upotrebna vrednost u rezanoj građi debla, prirodna pluta se dobija iz kore drveta (hrasta plutnjaka, lat. Quercus Suber, čiji je areal rasprostiranja uglavnom zapadni Mediteran). Naime, umesto da se drvo poseče da bi se dobila sirovina za dalju preradu, kora se svakih 9 do 12 godina obrezuje, nakon čega se drvo regeneriše. Ova neobično debela kora se sastoji od miliona sićušnih prizmi u obliku vazdušnih džepova (procenjuje se da pluta ima oko 40 miliona ćelija po kubnom centimentru) koji stvaraju elastičnu jastučastu površinu, koja ima nekoliko različitih prednosti u odnosu na druge delove drveta. Zbog toga je pluta jedan od najboljih zvučnih i toplotnih izolatora, a uz to je i nepromočiva, prozračna, elastična, plovna i protivklizna. Prisustvo suberina, voskaste materije, obezbeđuje pluti antibakterijska i antimikotična svojstva, na njoj se slabo zadržavaju prljavština i grinje, ne napadaju je insekti poput termitа. Pluta je, dakle, jedan od nesumnjivo najekološkijih materijala, u celosti obnovljiv i biorazgradiv, sa izuzetnim svojstvima.
Do sada je pluta imala značajnu primenu u građevinarstvu kao dekorativni element – u enterijeru se koristi u vidu podnih i zidnih obloga, ali i za izradu nameštaja (odlično podnosi pritisak, laka je za obradu i od nje se mogu kreirati različiti nepravilni oblici koje je nemoguće izvesti u drvetu, a što pogoduje modernim dizajnerskim rešenjima), kao i materijal za termičku, zvučnu i vibracionu izolaciju.


Projekat „Cork House“ u Berkširu u Engleskoj datira iz 2019. godine i osmislio ga je arhitekta Metju Barnet Haulend, u autorskom timu sa Dajdоm Milne i Oliverom Viltonom. Ovaj stambeni objekat smešten je pored reke Temze, i specifičan je po tome što su za izgradnju, od temelja do vrha krova, korišćeni blokovi od plute. Tako je ova kuća odgovor na uticaj savremene arhitekture na bioraznolikost, emisiju gasova sa efektom staklene bašte i oslanjanje na materijale za jednokratnu upotrebu. Kuća je projektovana tako da se u budućnosti može lako rasklopiti, a njeni delovi ponovo upotrebiti ili reciklirati.
„Cork House” (“plutana kuća”) predstavlja, zapravo, najnoviji istraživački projekat kompanije „Haulend”, koja, sarađujući sa regionalnim univerzitetima i proizvodnim pogonima u proteklih šest godina razvija održivi građevinski sistem od plute. Sistem se oslanja na proširene blokove od plute koji su izrađeni od granula plute zagrejanih do te mere da poprime formu čvrstog građevinskog materijala.


Nakon toga ti blokovi se usecaju kako bi se međusobno uklopili po spojevima i stvorili modularni skup delova, slično kao kod „Lego” kockica. Vrlo zahvalno je to što ovaj sistem ne zahteva upotrebu maltera ili lepka, a istovremeno obezbeđuje konstrukciju, izolaciju, spoljnu formu i unutrašnju završnu obradu. Na taj način znatno je olakšan i skraćen proces gradnje, a novonastali objekat je lak za recikliranje i ponovnu upotrebu.
Za objekat je upotrebljeno ukupno 1.268 blokova od plute, koji su uklopljeni tako da čine pet povezanih volumena, svaki sa krovom u obliku piramide na čijem vrhu je krovni prozor - svetlarnik. Unutrašnjost karakterišu zidovi od blokova od plute koji nisu obrađeni, kao i grede, pregrade, prozori i vrata od crno obojenog Accoya drveta sa mesinganim okovima. Podne ploče izrađene su od unakrsno sečenog hrastovog drveta, ručno izrađene stolice su od engleskog hrasta lužnjaka, a preostali nameštaj je od unakrsno lameliranog drveta smreke. Unutar kuće je otvoreni prostor u okviru koga se nalaze kuhinja i trpezarija, odakle se dolazi do dnevnog boravka i spavaće sobe. U okviru petog odeljka se nalazi prostor pokriven brodskim podom nalik platformi koja predstavlja predsoblje kuće i prolaz između dva vrta.
Na objektu je sve od bioobnovljivog materijala, od zidova do krova. “Cork House” je prva građevina u potpunosti izgrađena od plute, i nakon nje planira se sve rasprostranjenija i popularnija upotreba plutanih blokova u građevinarstvu.