top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


34H         BOK      
E D    5      C   MTL
K H   K8I   DFG      
H S    Q      4   3T2
B66         L9M      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Komunikacija sa javnošću – najveća tajna uspešnog poslovanja

Pravovremena i odgovorna komunikacija sa javnošću najveća je tajna uspešnog poslovanja i prečica ka stvaranju i očuvanju dobrog imidža i slike u javnosti. Već smo pisali, ali nije na odmet da ponovimo, neke sugestije koje vam mogu biti od koristi:  
• Odnosi sa javnošću i aktivnosti u tom pravcu su ključni za očuvanje imidža firme.
• Budite prvi i budite tačni. Ne čekajte da vas zovu, zovite vi. Ne čekajte da vas neko traži i juri. Nemojte se kriti. Budite uvek dostupni i spremni za razgovor.
• Obraćajte se zaposlenima sa istim značajem kao i eksternim grupama ili pojedincima.
• U komuniciranju se služite samo potvrđenim i tačnim informacijama, nemojte se baviti spekulacijama, pretpostavkama i lažima.
• Eliminišite stručne izraze ako se ne obraćate stručnim slušaocima.
• Zauzmite stav, jer on ostavlja trajan utisak.
• Dajte iskrene i otvorene odgovore. Ako vam nešto nije poznato ili ako nešto ne znate, to recite iskreno i slobodno.
• Izbegavajte nezvanične izjave, a izjavu uvek poduprite činjenicama.
• Upućujte jasne, koncizne i razumljive poruke, ali bez obzira na različita pitanja, uvek pripremite svoj odgovor i svoju poruku.
• Pokušajte da govorite slikovito. Neki primeri, slike ili metafore čine vašu poruku pamtljivom.
• Pokažite energiju i entuzijazam, govorite iz uverenja…
• Vrlo je važno da poštujete tuđe vreme, kao što želite da drugi poštuju vas i vaše vreme.

Čoveku nikada ne bi trebalo biti svejedno na kakvoj stolici sedi ili na kakvom ležaju spava, sa kakvim mašinama i alatom radi. U tom kontekstu, nikada nam ne bi trebalo biti svejedno sa kim se družima, sa kim provodimo trenutke odmora, slobodno ili radno vreme...
Poznato je da je tokom svog istorijskog razvoja čovek razvijao svoje sposobnosti i kumulirao iskustvo prethodnih generacija. Uporedo sa svojim razvojem, čovek je razvijao sredstva za proizvodnju, mašine i alate sa kojima je podizao produktivnost i kvalitet svojih proizvoda, pa i nameštaj neprestano ga prilagođavajući svojim potrebama. Poznato je da zdrav čovek jednu trećinu svog života provede u krevetu, isto kao što se zna da spavanje nije stanje bez svesti, nego je nužan proces tokom koga se vrši odmor i obnavljanje, odnosno regeneracija ljudske duše i tela. Od preostale dve trećine svoga života, prosečan čovek polovinu provede na radnom mestu, sve ćešće sedeći ili u nekom obliku ograničenog i propisanog kretanja, četvrtinu ležeći i takođe četvrtinu u nekom obliku kretanja…
Sajam nameštaja isto kao i Sajam mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju su, bez sumnje, za sve izlagače svojevrstan događaj na kome oni primarno promovišu ono što rade i što proizvode. To je poseban oblik planiranih aktivnosti i komunikacije sa različitim grupama javnosti, a odnosi sa javnošću su poseban skup planiranih akcija i napora za izgradnju pozitivnog imidža i razumevanja između preduzeća i ciljnih grupa javnosti.
Steći ugled i reputaciju nije lako, isto kao što je očuvanje dobre slike u javnosti i održavanje dobrog ugleda mukotrpan posao za sve zaposlene u svakom preduzeću. O reputaciji preduzeća jednako treba da brine vozač i izvršni direktor, inženjer u proizvodnji i radnica na telefonskoj centrali. A sve to treba da kreira, usmerava i nadgleda najodgovorniji, u našoj situaciji najčešće vlasnik firme i njegov najuži tim saradnika. Jer, kada je reputacija ugrožena, strada kompletno preduzeće. A rizika ima puno, vrebaju sa svih strana, pogotovo u krizno vreme. Podsećamo, da neki autori s pravom tvrde da je pravovremena i odgovorna komunikacija sa javnošću najveća tajna uspešnog poslovanja i prečica ka stvaranju i očuvanju dobre slike u javnosti. Kada su u pitanju odnosi sa javnošću i marketing, vlasnici firmi i vodeći menadžeri bi trebalo da uvek imaju razrađen, jasan i jedinstven plan: ko govori, šta govori, kome govori…
Ovde podsećamo na nekoliko osnovnih principa vođenja društveno odgovornog preduzeća:
– Prvo, odgovorno vođenje poslova podrazumeva doprinos ekonomskom napretku i održivom razvoju zajednice.
– Društveno odgovorno vođenje preduzeća podrazumeva zdrave i bezbedne uslove rada za zaposlene, korektne nadoknade zarada zaposlenima, otvorenu komunikaciju kao i jednake uslove rada za sve zaposlene, što je uslov razvoja ljudskog kapitala.
– Odgovorno vođenje preduzeća podrazumeva proizvodnju i ponudu kvalitetnih i bezbednih proizvoda i usluga po konkurentnim cenama.
– Društveno odgovorno rukovođenje preduzećem znači profesionalan, korektan i odgovoran rad sa poslovnim partnerima što podrazumeva zajedničko izlaženje u susret zahtevima i potrebama kupca.
– U društveno odgovorno vođenoj firmi se preduzimaju sve potrebne i propisane mere zaštite prirodne i društvene sredine.
– Društveno odgovorno vođenje preduzeća podrazumeva odgovornost pred javnošču u vezi sa ekonomskim, društvenim i ekološkim posledicama poslovnih aktivnosti.
– Konačno, društveno odgovorno vođenje preduzeća znači jednostavno domaćinsko vođenje preduzeća uz poštovanje standarda, poslovne etike, zaposlenih i poslovnih partnera…

 

Odnosi sa javnošću su, dakle, uvek i u svakoj situaciji važni, pri čemu se nikako ne mogu zanemariti različiti oblici ljudskog potvrđivanja. Jer, različiti oblici ljudskog druženja su bitan element ljudskog potvrđivanja, a poslovni ljudi u svakom druženju i u svakoj prilici vide poslovnu šansu... Na proteklom Sajmu nameštaja i Sajmu mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju, bilo je različitih druženja, a na jednom od njih predstavnici poznatog italijanskog proizvođača mašina BIESSE i njihovog zastupnika za Srbiju firme TOP TECH WOODWORKING organizovali su za svoje prijatelje i poslovne partnere svojevrsnu zabavu i druženje na kome su, uz prikladnu muziku i pesme Zvonka Bogdana, kao i neizbežne italijanske kulinarske specijalitete, vođeni i poslovni razgovori. Bila je to, sigurno, jedna od najlepših večeri na protekloj sajamskoj manifestaciji.  

Pripremio D. Blagojević

Tekst preuzet iz časopisa DRVOtehnika, broj 65, januar 2020.