top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


2WK         YTX      
Q I    4      F   FHX
LWU   839   UJ9      
L 3    9    I     GL1
11L         Y2Q      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Kancelarija od paleta

Za izradu ove privremene kancelarije u Tokiju bilo je potrebno više od 100 drvenih paleta koje su prvobitno korišćene za transport. Lokalni dizajnerski studio Hiroki Tominaga Atelier je prihvatio zadatak da prostoriju od 50 kvadratnih metara pretvori u kancelariju za sastanke.

Pošto je ovaj prostor bio iznajmljen, bilo je potrebno osmisliti što jeftinije rešenje.

Dizajner je došao na ideju da koristi drvene palete koje je primetio u okolini. Njih koriste u okolnim štamparijama prilikom dostavljanja vode. Ovaj projekat renoviranja je upravo dobio ime po tim paletama, Shitomito Pallet.

Dizajneri su koristili tri vrste paleta čije su se cene kretale od 6,5 do 20 funti po komadu. Najjeftinije su korišćene za izradu plafona sa integrisanim osvetljenjem, dok su one malo skuplje korišćene za izradu stolova i pokrivanje zidova. One najskuplje su rastavljene i od njih je izrađen parket.

  

“Pravilo u Japanu je da se nakon iznajmlivanja prostor mora vratiti u stanje u kom je zatečen, tako da je ulaganje u enterijer uglavnom trošak.”, izjavio je dizajner. “Ljudi žele da odrade renoviranje što lakše i što jeftinije, ali mi na raspolaganju imamo samo izdržljive materijale koji su pravljeni za održive objekte. Zbog toga moramo da razmotrimo kako da izbegnemo jeftine i veštačke materijale, a radimo sa prirodnim, recikliranim materijalima po pristupačnim cenama.”

Zbog visoke kirije ova kompanija je primorana da preko vikenda prepusti prostor drugima. Palete se takođe koriste da bi se prozori zatvorili prilikom privatnih sastanaka, ali se mogu i lako skloniti ako je to potrebno.

  

Gomila paleta na kojoj je postavljeno staklo čini sto za sastanke. Na jednoj strani iza zastakljenih vrata nalazi se i umivaonik koji je postavljen na šanku od paleta.

Pošto su prilikom izrade korišteni već obrađeni materijali, nije bilo potrebe da se koriste usluge profesionalnog stolara, zbog čega su troškovi renoviranja dodatno smanjeni i iznosili su oko 1500 funti. Palete su tako montirane da, kada se kompanija odluči za iseljenje, mogu lako da se prenesu u novu kancelariju.

“Pošto su palete pričvršćene samo šrafovima, prilikom demontaže lako je moguće ukloniti palete i prebaciti ih na drugu lokaciju”, objasnili su iz dizajnerskog tima.

Pripremio: Milan Blagojević

Fotografije: Masao Nishikawa
Izvor: www.dezeen.com