top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


QMO         BTA      
R Y    1      U   HTG
H X   S6J   PWB      
8 R    H    I     P4X
HG1         8BO      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Kako su nove tehnologije unapredile prodaju nameštaja i podnih obloga

Piše: Isidora Gordić Fisković

Kada je Ikea, švedski gigant u industriji nameštaja, krajem prošle godine objavila da više neće štampati svoj čuveni Katalog, jer ga sve manje ljudi čita, i da će se više okrenuti digitalnim varijantama, bio je to jasan znak da je jedna era završena. Ikea je na glasu kao kompanija koja brine o svojim korisnicima i korisničkom iskustvu, ali svakako i o unapređenju prodaje. 

Ključne karakteristike savremenog poslovanja su povezanost, brzina i neopipljivost, a u njih se nesumnjivo uklapa i digitalna transformacija i nove tehnologije koje je pokreću, a posebno virtuelna realnost (eng. virtal reality, VR) i proširena realnost (eng. augmented  reality, AR). Digitalna transformacija podrazumeva unapređenje ili reorganizaciju procesa korišćenjem svih raspoloživih digitalnih alata i tehnologija (tvrdi M. Vejd u svojoj knjizi Digitalna poslovna transformacija). Industrijski procesi više ne smeju da se zasnivaju na zastarelim i zatvorenim sistemima jer kompanije tako gube bitku budući da korisnici očekuju komunikaciju zasnovanu na modernim osnovama.

Zahvaljujući ekspanziji pametnih telefona i interneta, potpomognutim globalnom pandemijom virusa kovid 19, marketinški stručnjaci su uvideli dobru priliku da novim generacijama stasalim uz digitalne tehnologije pristupe na adekvatan način primenom tehnologije virtuelne realnosti i proširene realnosti, naročito sada kada imamo utisak da smo „uključeni“ i dostupni 24 časa dnevno.

Svojevremeno su muzika i knjige bili prvi „proizvodi“ koji su se prodavali onlajn jer nije bilo potrebe dokazivati njihov kvalitet kupcima. Sa uvođenjem besplatne isporuke i mogućnosti za vraćanje neodgovarajućih proizvoda, onlajn tržište je eksplodiralo. Skoro sve je počelo da se prodaje onlajn – od odeće do auto delova i hrane. Ipak, bilo je poteškoća sa kabastim stvarima poput nameštaja ili podova. Kako se uveriti u kvalitet? Da li se takve stvari mogu vratiti i kako? Kako proceniti da li će odgovarati u našem prostoru? Rešenje se pronašlo u digitalnom okruženju i razvoju aplikacija za proširenu i virtuelnu realnost. Evo kako one funkcionišu.

Virtuelna realnost zahteva odgovarajuću opremu (npr. naočare i/ili rukavice) pored softvera i uz pomoć nje, čovek se „prebacuje“ na drugo mesto, u potpuno novo okruženje i to tako da on oseća da je stvarno prisutan i da ima iskustvo drugačije realnosti. Osnovna ideja je da se prevare čula i sistem percepcije koji primaju nadražaje iz svoje okoline, odnosno da se realni nadražaji zamene veštački generisanim nadražajima. Tako naš mozak ima iskustvo sasvim drugog okruženja koje je kreirano uz pomoć računarskih sistema. Premda je prvobitno svoju primenu našla u industriji zabave i igara, VR je razvijajući se neprestano ušla u različite druge industrije pa i medicinu. 

Pomenuta Ikea je napravila zanimljivu aplikaciju pod nazivom IKEA VR Kitchen Experience u kojoj, uz odgovarajuću opremu, možete napraviti svoju Ikea kuhinju i kretati se i boraviti u njoj. Kako je savremena ekonomija sve više okrenuta iskustvu, iskustvo postaje marketing, ono je način da se danas dođe do kupaca. Kompanije se tako sve više okreću personalizovanim prezentacijama u kojima potencijalni kupci mogu da iskuse proizvod. Kako kompletno virtuelna iskustva zahtevaju skupu opremu i skup softver, obično su dostupna na prodajnim mestima. Industrija koja se bavi uređenjem enterijera svakako je našla svoj prostor u virtuelnoj realnosti. Proizvođači vas doslovno uvode u prostor koji je uređen za vas.


IKEA aplikacija

Za razliku od virtuelne realnosti, za iskustvo proširene realnosti uglavnom je potreban samo pametni telefon ili tablet. Proširena realnost predstavlja stvaran svet koji je proširen kompjuterski generisanim podacima i objektima. Uz pomoć odgovarajućih uređaja i algoritama, u prostor se dodaje nešto što u njemu ne postoji. Proširenu realnost karakteriše jednostavnost, interaktivnost i atraktivnost, te praktično svako ko ume da snimi fotografiju mobilnim telefonom ume i da koristi aplikacije za proširenu realnost. 
Kakvo iskustvo dobija korisnik? Kada je reč o nameštaju, može da vidi kako će se npr. velika ugaona garnitura koju već neko vreme merka uklopiti u njegovu dnevnu sobu. Ili da li ormar svojim gabaritima odgovara prostoru kome je namenjen. Ili da li će se fotelja koja deluje udobno ili moderni tepih stilski uklopiti sa ostatkom prostora. Dakle, u aplikaciji odaberete komad nameštaja koji želite da isprobate, uključite kameru i pogledate. Dobra stvar što su algoritmi koji se koriste sada već toliko napredni da su dimenzije proizvoda stvarne i srazmerne prostoru.  Ikea, naravno, ima svoju aplikaciju IKEA place, ali ih razvijaju i ostali.
Ranije se dešavalo da ponekad kupite fotelju ili sofu koja se na kraju ipak ne uklopi u vaš prostor pa ste to rešavali tako što je prebacite u neki drugi ili je poklonite. Sa podovima su greške ranije bile znatno kompleksnije. Bilo je teško zamisliti ceo prostor na osnovu malog uzorka, pogotovo kod rustičnijih podova velikog formata ili kod neobičnijih slogova kako će to izgledati na kraju. Različite aplikacije sada funkcionišu slično: odaberete proizvod, uključite kameru, algoritam „iseče“ vaš postojeći pod i preko njega doda novi koji ste odabrali. U zavisnosti od složenosti aplikacije, možete da menjate smer postavljanja parketa ili keramike, dezene, izbor i vrstu podne obloge, ako vam se prvobitna nije dopala, a u nekima čak možete da menjate i boju zidova i dekoraciju. Kod nas zanimljivu aplikaciju pod nazivom Floor Designer ima Floor Experts kojom se može iskusiti nova podna obloga u raznim prostorima.
Pored VR i AR tehnologija treba pomenuti i razne programe za 3D rendere za koje je ipak treba malo više vremena i umešnosti, ali koji takođe pomažu u kreiranju ličnog iskustva pre kupovine i vrlo često prelome u odluci da se kupovina obavi.
Istraživanja pokazuju da na povećanje prodaje znatno više utiče proširena realnost, dok virtuelna jača snagu brenda. Čak i ako ćete ipak otići u prodavnicu da svoj budući nameštaj ili pod opipate i odmerite uživo, jedno je izvesno: zabava i interesantno iskustvo uz nove tehnologije su zagarantovani uz nove tehnologije.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 71, jul 2021.