top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


YQ7         3GH      
Q      7    5     B5S
DNH   O2G   L57      
  U    N    F S   KE7
T5I         RUO      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Izvoz trupaca iz Hrvatske pod izuzetno kontrolisanim i strogim uslovima

Izvoz trupaca iz Hrvatske je zvanično i odavno zabranjen svim firmama koje imaju ugovore sa Hrvatskim šumama, a u pitanju je preko 200 drvoprerađivačkih preduzeća. Moguće je izvoziti jedino trupce koji se od šumara kupe na licitacijama. Takođe je pod izuzetno kontrolisanim i strogim uslovima moguće izvoziti trupce iz privatnih šuma koje čine 24% od ukupne šumovitosti Hrvatske. Inače ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2.759.039 hektara što čini 49,3 % kopnene površine države.

Hrvatski drvni klaster je izuzetno organizovana drvoprerađivačka asocijacija sa jasnim ciljevima koji štite domaću sirovinu i interese sektora kroz dijalog sa državom i Hrvatskim šumama. 

Ugaona garnitura Marengo, Spin Valis, Hrvatska
Ugaona garnitura Marengo - Spin Valis

Drvni sektor u Hrvatskoj je usled korona krize prošle godine pao za ccc 15%, informiše gospodin Marijan Kavran, ali su mere Vlade Hrvatske značajno pomogle drvnom sektoru koji je pokazao zavidan nivo žilavosti i tržišne otpornosti. Drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj tradicionalno predstavlja važnu industrijsku granu sa godišnjim izvozom od 1,2 milijarde evra, a zajedno sa šumarstvom zapošljava preko 50.000 radnika.  

Kriza se u prvim mesecima najviše odrazila na primarni  – pilanski sektor koji je zabeležio pad narudžbi od 10 do 25%, dok je proizvodnja parketa, prozora i vrata kao i nameštaja beležila manja usporavanja. Firme se suočavaju sa smanjenom likvidnošću, ali za sada posluju unutar relativno stabilnih okvira, posebno kompanije sa većom imovinom. 

Statistički gledano, u preradi drveta su još tokom prvih devet meseci 2020. zalihe povećane za 25%, dok je industrijska proizvodnja kroz protekle mesece pala od 11 do 15%. Očekivao se nastavak sličnih – nepovoljnih pokazatelja u prvom kvartalu 2021. godine, a trendovi su zavisili od medicinskih parametara. Drvni sektor je, uz sve teškoće, pokazao veliku žilavost i pozitivne pomake.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 71, jul 2021.