top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


3AH         D8F      
T      1    W     NST
E3K   497   IPQ      
Q S    Y    L 9   GQ8
69P         LBY      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Inovacioni nastavni centar na Šumarskom fakultetu

Na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je osnovan Inovacioni nastavni centar TMP odseka, sa ciljem da objedini i obogati nastavni sadržaj i metode, kroz originalan i sistematski pristup u formiranju zbirke uzoraka materijala, primenjenih tehnika, okova, konstrukcija, alata, kataloga i stručne literature. Organizovana i dostupna zbirka omogućava unapređenje istraživačkog rada studenata na svim nivoima studija, intenzivniju saradnju sa privredom kroz aktivan i neposredan uvid u savremene tokove razvoja struke, kao i razvoj eksperimentalnih i razvojnih projekata koji su neophodni za stvaranje novih generacija mladih stručnjaka iz oblasti tehnologija, menadžmenta i projektovanja nameštaja i proizvoda od drveta.


Imajući prvenstveno za cilj unapređenje kvaliteta nastave kroz promovisanje i razmenu novih znanja i procesa, Inovacioni  nastavni centar TMP odseka će uticati i na razvoj inovacija, prototipova, proizvoda, kao i poboljšanje procesa i usluga u okviru same struke. Kako se postojeća znanja moraju stalno proširivati i usavršavati, a ovladavanje i primena najnovijih naučnih dostignuća i savremenih tehnologija mora biti imperativ svakog savremenog obrazovanja, Inovacioni  nastavni centar TMP odseka će kroz odgovarajući prostor i opremu kao i druga sredstva obezbeđivati kontinuirano uvođenje studenata u istraživačko-razvojni i inovacioni rad.
Inicijativa za obrazovanjem i opremanjem ovog neophodnog prostora za dalje unapređenje nastavnog procesa, koji se koristi i kao učionica, potekla je sa Katedre za finalnu preradu drveta TMP odseka. U planiranje i projektovanje su od samog početka bili uključeni studenti svih nivoa studija, pod mentorstvom svojih profesora. Tim studenata koji je radio na izradi idejnog projekta enterijera su činili: Milica Dejanović, Miljana Nikolić, Aleksandra Burda i Tijana Lukić. Autor školskog stola i stolice je Petar Blagojević, a saradnica Sonja Rodić, apsolvent. Tipsko idejno rešenje katedre predavača sa govornicom za ovaj prostor, kao i za sve učionice Šumarskog fakulteta je osmislila i razvila master student Aleksandra Smiljanić. Na projektovanju plakara, kao i njihovoj konstruktivnoj razradi i pripremi za proizvodnju, radili su studenti IV godine, Marija Despinić i Ivan Simić, dok su ostale elemente enterijera razrađivali zajedno sa kolegom Srđanom Orozovićem.


Sama realizacija projekta je rađena kroz dve faze: faze opremanja enterijera bez nameštaja (završena oktobra 2016. godine) i faza izrade nameštaja (završena oktobra 2017. godine). Prostor je uređen zahvaljujući svesrdnoj pomoći i donacijama kompanija: KRONOSPAN, SAGA, TOP WOOD, PINOLES, FER SHOP, ESTIA, TRAKSLER, WOOD LINE DESIGN STUDIO, XYLON, ELEKTRONIX, MONTPROJEKT, ELMAMONT, EXPLOCOP-GRADNJA i ORACAL POLIKARBONATI, a svojim zalaganjem su posebno doprineli kolege iz privrede, Bojan Delić i Željko Studen. U novoformiranom prostoru je tokom oktobra meseca 2017. godine održan „B-SUITE” trening za studente i nastavnike TMP odseka, a kompanija TOP TECH WOODWORKING je za tu svrhu donirala šesnaest lap top računara, dok je kompanija BIESSE instalirala svoj software. Svojim radom i zalaganjem su realizaciji projekta doprineli i zaposleni Šumarskog fakulteta, a naročito nastavnici i saradnici TMP odseka, CIT i tehnička služba.


Priznanje mladom dizajneru
Na proteklom Sajmu nameštaja u Beogradu ZLATNI KLJUČ za NAJBOLJI KONCEPT dobio je student Šumarskog fakulteta Petar Blagojević za školski sto i stolicu MUSE.


Petar Blagojević, autor stola i stolice MUSE

Za potrebe opremanja Inovacionog nastavnog centra novim školskim stolovima i stolicama, organizovana je studentska radionica „STO-lica“ na TMP odseku. Ideja redefinisanja učionice kroz projektovanje školskog nameštaja razvijana je pod mentorstvom vanr. prof. Jelene Matić, a sva neophodna ispitivanja su izvršena u Zavodu za kontrolu kvaliteta nameštaja pod rukovodstvom doc. dr Igora Džinčića. Razvoj proizvoda su pored Šumarskog fakulteta pomogle i kompanije Mita iz Leskovca i Traksler iz Loznice.
Kao rezultat rada na projektu, nastalo je rešenje stola i stolice MUSE, autora dipl. inž. Petra Blagojevića, master studenta TMP odseka, a saradnica na razvoju koncepta je bila Sonja Rodić, apsolvent. Projekat je u potpunosti realizovan oktobra 2017. godine kada je i završeno opremanje Inovacionog nastavnog centra na Šumarskom fakultetu.


Sam proces rada, kao i prototipovi, su premijerno predstavljeni na internacionalnoj studentskoj konferenciji „Innovation School Sprungbrett“ u Ljubljani 2016. godine, u okviru četvorogodišnjeg projekta pokrenutog od strane fakulteta iz Švajcarske, Rusije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije sa ciljem da se podstakne istraživački rad iz oblasti drvne industrije i šumarstva kod studenata, kao i na Mikser festivalu 2016. godine u okviru izložbe Mladi balkanski dizajneri, koju organizuje Balkanska dizajn mreža.
Rad je izlagan i na drugim izložbama u inostranstvu: „Indigo Festival of Contemporarѕ Ideas“, Ljubljana, Slovenija (2016), „Tirana Design Week“, Tirana, Albanija (2016) i „Skopje Design Week“, Skoplje, Makedonija (2016).
Stolica „Muse” je dobitnik Nagrade Privredne komore Beograda u kategoriji Najboljeg dizajnerskog rešenja (2016), kao i Internacionalne nagrade za najboljeg mladog balkanskog dizajnera koji dodeljuje Balkanska dizajn mreža (2016).
Školski sto i stolica „Muse” čiji je autor Petar Blagojević su dobitnici Zlatnog ključa u kategoriji „Najbolji koncept“ na upravo završenom 55. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu.
O projektantskom rešenju školskog stola i stolice
Važnost dobro projektovanog školskog stola i stolice za opšti psiho-fizički razvoj mladih postaje sve očigledniji. Mnogi zdravstveni problemi u periodu adolescencije, a i kasnije, su uzrokovani neodgovarajućim uslovima rada u učionicama, koji se ogledaju i u nedovoljnoj funkcionalnosti, neudobnosti i nefleksibilnosti nameštaja. Studije koje se bave ovom temom otkrivaju nam koliko je pokret važan, posebno prilikom sedenja, kao i koliko nameštaj utiče na socijalni, kognitivni, estetski i psihološki razvoj ljudi.

Otuda je projektovanje školskog stola i stolice izuzetno složeno, jer se istovremeno prepliću medicinski, pedagoški, ortopedski, ergonomski, oblikovno-konstrukcijski, tehničko-tehnološki, ekološki, ekonomski i brojni drugi aspekti.
Osnovna odlika školskog stola i stolice MUSE, čiji je autor Petar Blagojević, je da omogućava organizovanje sedenja u učionicama po potrebama pojedinačnih školskih zadataka. Stolovi se mogu grupisati u lučne redove za predavanja, grupacije od nekoliko komada za grupni rad ili stajati pojedinačno radi pismene provere znanja. Povezivanje stolova je brzo i jednostavno, a fleksibilan raspored omogućava veću interakciju i komunikaciju među đacima. Kružni oblik stolice pruža veću slobodu pokreta korisniku, a rukonasloni neophodnu potporu rukama. Sve ove prednosti su ergonomskog karaktera, ali one bitno doprinose psiho-fizičkom i socijalnom razvoju učenika, ali i podizanju kvaliteta samog obrazovanja.
Pored ovih karakteristika, novoprojektovani nameštaj poseduje i sledeće prednosti:
• mali broj elemenata (stolica je projektovana iz svega devet, a sto iz jedanaest elemenata), jednostavnih za izradu, pa je proizvod cenovno konkurentan na tržištu;
• materijal je korišćen racinalno, tako da su svi elementi minimalnih dimenzija koji zadovoljavaju potrebnu čvrstoću konstrukcije;
• inovativnost sedišta stolice se sastoji u uspešnoj kombinaciji jednostavne izrade i odlične udobnosti jer prosečena šperploča daje dovoljnu fleksibilnost, a zadržava potrebnu čvrstoću sedišta;
• lakoća stola i stolice pruža olakšanu manipulaciju i njihovo brzo pomeranje u novu organizaciju;
• stolovi i stolice mogu da se setuju (slažu jedan u drugi) što obezbeđuje ekonomičan transport ili odlaganje;
• sto i stolica omogućavaju odlaganje torbe i garderobe;
• radi lakšeg održavanja poda, stolica se lako podiže i uz pomoću rukonaslona “kači” na sto.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika 57, januar 2018. godine.