top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


A           PDA      
G 9    1    5     NL9
8NU   RLW   8UE      
  R    A      B   T8T
  S         U9Y      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Inovacije u drvenim fasadama

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Vrtic Kekec

Drvo – jedinstven građevinski materijal
Po svoj prilici ne postoji građevinski materijal koji bi svojim svojstvima bio tako izuzetno gradivo kao što je drvo. Drvo je ekološki, jedini obnovljivi građevinski materijal za koji u procesu nastanka i obrade potrošimo najmanje energije, a istovremeno predstavlja skladište ugljendiokida. Osobine živog organizma drvo zadržava i nakon što je stablo već posečeno. Ima ugodan, svež miris, a istovremeno i sposobnost upijanja neugodnih mirisa. Porozna površina drveta upija štetne pare i gasove, drvo deluje poput filtera koji čisti i vlaži vazduh.
Drvo svojim jedinstvenim teksturalno-koloritnim svojstvima stvara prijatnu atmosferu životnom prostoru. Kao građevinski materijal ističe se jer njegove karakteristike omogućavaju visoki stepen prefabrikacije, brzu montažu na terenu, trenutnu useljivost, budući da faza sušenja nije potrebna, kao i odličnu protivzemljotresnu i protivpožarnu sigurnost.
Dobra akustika, elastična svojstva, antistatičnost, povoljan odnos između gustoće i tvrdoće, najviši stupanj prefabrikacije, brza montaža i mogućnost suve gradnje, jednostavno oblikovanje i ugradnja (za obradu i preradu drveta potrebno je vrlo malo energije), ekološka svojstva (biorazgradivost, nepostojanje radioaktivnosti) jesu još neke od izuzetno povoljnih karakteristika drveta kao građevinskog materijala.

Projekat Vrtića „Kekec”
Fasada vrtića „Kekec”, smeštenog na periferiji Ljubljane, predstavlja nesvakidašnje i inovativno rešenje drvene fasade koja se odlikuje kompleksnošću svoje namene, funkcije i idejne zamisli.
Drvene lamele ofarbane su sa jedne strane u žive boje. Istovremeno obavljajući funkciju zastora od svetlosti i sunca (brisoleji), one su i svojevrsne igračke za decu kao korisnike prostora – mogu se vrteti, postavljati i kombinovati na najmaštovitije načine, tako da dozivaju najmlađe da sami stvaraju izgled njihovog vrtića.


Nova globalna usmerenja u svetu građevinarstva, koja preferiraju izbor materijala prijateljski nastrojenog prema prirodi i deci, ukazuju na drvo kao najprimereniji materijal za gradnju vrtića.
Kada toplinu materijala nadopune vedre boje, nastaju objekti poput vrtića „Kekec”, čiji je autor tim slovenačkih arhitekata – Jure i Andrej Kotnik. Lamele na drvenoj fasadi unose optimizam, i podstiču na kreativnost i samoinicijativnost, svedočeći o promenljivosti i prilagodljivosti prostora kao jednom od krucijalnih odlika savremene arhitekture, i na taj način deci daju vizuelni dokaz njihovog „rada”.
Objekat je sagrađen tokom 2010. godine i obuhvata korisnu unutrašnju površinu
od 130 m2. U relativno malom prostoru sadržano je sve što treba da čini savremeni vrtić, a slično kao eksterijer, i enterijer je oformljen u suverenoj vladavini drveta kao materijala.
Celokupan fiksni i pokretan mobi­lijar, pa čak i takvi detalji kakvi su dečije igračke, načinjeni su od drveta, koje je ostavljeno u prirodnom koloritu, ili pak oživljeno razigranim ekološkim bojama. Unutrašnji prostor je okupan svetlošću i vazduhom, kompozicija je svedena i jasna, bez suvišnih detalja i rekvizita, a celokupni izraz prostora je nepretenciozan i opuštajući, vedar i topao.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 50, april 2016.
Fotografije: arhiva autora