top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


I           TJ8      
J X    K    T 9   9TL
F34   TMP   DC5      
  T    K      O   4NP
  G         FU4      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Impresivna višespratnica od CLT drveta

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

U Sao Paolu, gradu čelika i betona, počela je izgradnja drvenog nebodera koji bi trebalo da humanizuje urbani ambijent, a svojim izgledom evocira jedno od nekadašnjih sedam svetskih čuda – Viseće vavilonske vrtove. Ova 13-spratna zgrada mešovite namene u osnovi će se prostirati na 1.025 m2, a njenu gradnju je inicirala brazilska kompanija za upravljanje šumama AMATA.


Objekat će biti izgrađen od CLT drvenih panela (Cross Laminated Timber - unakrsno lamelirano drvo). To je visokotehnološki proizvod napravljen od više slojeva masivnog drveta lokalnog, brazilskog porekla, koje je postavljeno u dva različita pravca. Dakle, svaki sloj CLT ploča je orijentisan pravolinijski prema susednim slojevima i lepljen na širokim površinama svake ploče, obično na simetričan način, tako da spoljni slojevi imaju istu orijentaciju. Ovi paneli delimično liče na šperploče, ali su sa izrazito debljim slojevima i neuporedivo boljim tehničkim karakteristikama. CLT paneli se mogu koristiti za izgradnju visokih zgrada, jer imaju čvrstinu armiranog betona.


Novi objekat sadržaće poslovni prostor, prostor za stanovanje i gradski restoran. Drvena višespratnica projektovana je još sa jednom namerom – da postane graditeljski uzor u ovom velegradu. S obzirom da drvene zgrade predstavljaju efikasno rešenje i mogu poslužiti kao podsticaj promeni ekološke svesti današnjeg društva, jer, osim što se zamenjuju neobnovljivi resursi prirodnim sirovinama, pomaže se i u stvaranju čistijeg lanca proizvodnje drvene građe i dodaje vrednost i značaj sertifikovanim šumama. Znajući da je svaki kubni metar pošumljenog drveta apsorbovao jednu metričku tonu atmosferske CO2 iz okoline, proizvodnja drvene građe i izgradnja drvenih zgrada pomaže i rešavanje dugotrajnog problema građevinske industrije koja je danas odgovorna za gotovo polovinu svetskih emisija ugljenika.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika 56, oktobar 2017.