top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


NTT          R       
3 Q    8    DI    AJ2
F4P   IFY    1       
  7    2     2    76G
F82         SQA      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Horizontalna mašina za izradu paletnih elemenata HR500 postaje još bolja

Wood-Mizer izveštava o poboljšanjima u dizajnu svoje horizontalne mašine HR500

Od 2007. godine, kada se mašina HR500 prvi put pojavila na tržištu, opravdala je svoju produktivnost i ekonomičnost u primarnoj preradi drveta.

Kao što je poznato, HR500 ima od jedne do šest glava, koje su pojedinačno opremljene sa električnim motorom snage od 11 kW. Talpa dolazi u proces rezanja pomoću transportera sa podesivom, njemu prilagođenom brzinom do 20m/min. Svaki list trakaste testere se namešta na određenu visinu, čime se u jednom prolazu talpa reže u nekoliko segmenata unapred određene debljine. Osim toga, tu je i dodatna funkcija rezanja sa elevacijom do 8 stepeni.

Zahvaljujući tim karakteristikama, HR500 omogućava proizvodnju ne samo elemenata za palete već i elemente za podove minimalne debljine 4 mm, ograde, delove nameštaja i drvene pločice.

Glavna prednost HR500 višelisne mašine je mogućnost da se nekoliko puta poveća produktivnost zahvaljujući istovremenom rezanju nekoliko talpi u jednom prolazu.

Tehnička unapređenja HR500
Wood-Mizer je analizirao iskustva, povratne informacije i zahteve onih preduzeća koja posluju sa višelisnim mašinama. Na osnovu toga je tim Wood-Mizer-a  predložio rešenja za poboljšanje funkcionalnosti mašine, kvaliteta  reza za lakše održavanje i povećanje bezbednosti. Kao rezultat toga, uvedena su sledeća poboljšanja:                                                                                       

1) Pojačana je stabilnost talpi. To je važno za preciznost rezanja. Kao standardni dodatak svaka glava na mašini HR500 ima jedan gornji valjak od 200mm ili 300mm prečnika, za pritiskanje talpi, što je dovoljno za većinu potreba rezanja. No, za rezanje kratkih elemenata ili talpi koji su zakrivljeni ili imaju unutrašnja naprezanja, Wood-Mizer preporučuje opciju sa dva valjka za svaku glavu, jedan pre i jedan posle glave.                                                                                               

2) Novi sastavni deo za hlađenje i ispiranje listova testera uveden je na HR500, te se sada isporučuje kao standardna oprema. Sve dizne su povezane sa centralnom pumpom za vodu, a ne kao ranije sa pojedinačnim rezervoarima po svakoj trakastoj testeri, a ručni ventili su zamenjeni elektro ventilom, koji se otvara kada su listovi u pogonu.

3) Najveća promena jeste, da je način zatezanja listova testere isti kao na drugim mašinama SLP linije. Sada se list testere zateže sa komandne table za sve glave i time se zategnutost listova testere održava na istom nivou tokom rezanja.

Ekonomske  prednosti
Glavna prednost HR500 višelisne mašine je mogućnost da se nekoliko puta  poveća produktivnost zahvaljujući istovremenom rezanju nekoliko talpi u jednom prolazu. Time se troškovi rada smanjuju. Ukoliko je HR500 sastavni deo linije za preradu malih trupaca, talpe se automatski transportuju na rezanje i potreban je samo jedan radnik da skida - razvrstava gotove proizvode.

Za postavljane HR500 nisu potrebni  posebni uslovi, a mašina pruža višestruku korist. Počev od povoljne cene listova testere, lakoće oštrenja pa sve do povećanja proizvodnje. To znači da upotrebom HR500 tehnologije i dobijanjem kvalitetnijih proizvoda drvoprerađivačka preduzeća postaju još konkurentnija.

Generalni zastupnik firme Wood-Mizer Industries
za Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo
Wood-Mizer Balkan d.o.o.

Svetosavska 21, 23300 Kikinda
Tel: +381 (0) 230 25 754, 230 23 567
Tel/Fax: +381 (0) 230 40 20 50
Mob: +381 (0) 63 568 658
Mob: +381 (0) 63 108 21 33

E-mail: office@woodmizer.co.rs
www.woodmizer.co.rs