top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


2JW         7Y7      
B F    B    J P   BGY
D G   QHY   DTR      
N 6    Y    1 7   Q5K
AA8         9G9      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Građevinski materijal od presovanih delića recikliranog tetrapaka

Feplo fabrika vodootpornih ploča

Jedan od najposećenijih štandove na proteklom Sajmu građevinarstva u Beogradu bio je štand preduzeća FEPLO iz Čačka, firme koja se prvi put pojavila na ovoj manifestaciji sa jedinstvenim i zanimljivim proizvodom koji se dobija iz otpada, a može naći široku primenu u građevinarstvu, stolariji i proizvodnji nameštaja. To su vodootporne eko ploče, građevinski materijal koji se sastoji od presovanih delića recikliranog tetrapaka. Ove ploče ispunjavaju izuzetno visoke zahteva sa strane postojanosti oblika, homogenosti i minimalnih izmena svojstava. Pružaju odlične mogućnosti za savremenu gradnju, kao i čitav niz drugih vrsta primene.


– Vodootporne eko ploče, praktično proizvodimo od otpada, od tetrapak ambalaža uz dodatak polietilena i drugih folija. Proizvodnju smo počeli u novembru 2014. godine i do sada smo zaposlili 24 radnika. Radimo u dve smene i polako osvajamo tržište. Vodootporne eko ploče su se dobro pokazale, a imaju vrlo široko područje primene. U graditeljstvu se koriste kao elementi krovnih i međuspratnih konstrukcija, sendvič paneli zidova i plafona, konstrukcije spoljašnjih i unutrašnjih zidova, razne vrste podova, finalne obloge zidova i plafona, zatim za nadgradnju stambenih objekata, za tesarske i stolarske radove, za oplate i proizvodnju međuspratnih nosača, mogu se koristiti u proizvodnji nameštaja, zatim kao ispune vrata, konstrukcije prodajnih i izložbenih štandova, podijuma, bilborda itd. Radi se o proizvodu koji nije inovacija i novost samo kod nas. Ovakvog proizvoda sigurno nema na Balkanu, a  najverovatnije ni u Evropi – objašnjava direktor Ljubo Sretenović.   


Štand firme Feplo na ovogodišnjem Sajmu građevine

– Značajno je da smo u ovo teško vreme zaposlili 24 čoveka, da radimo u dve smene i da naš proizvod ima tržište i perspektivu. Naša proizvodnja kreće mlevenjem komunalnog otpada, tetrapaka. Mleveni materijal se meša i presuje. Proces proizvodnje je prilično složen, zahteva preciznost i dosta iskustva. Bitno je istaći da se ne koriste nikakvi lepkovi kao vezivno sredstvo, već koristimo visoku temperaturu koja topljive materijale, koji se procentualno ubacuju u smesu, topi i kada se to sjedini i presuje pod visokim pritiskom, a onda hladi, dobijamo kompaktne, elastične, a čvrste, vodootporne eko ploče. Proizvodimo 100% ekološki zdrave ploče debljine 9, 10, i 11 mm, dužine 2200 mm i širine 1150 mm. Pored toga što su vodootporne, ove ploče se odlično obrađuju pomoću uobičajenih alata, jednostavno fiksiraju pomoću klasičnog spojnog materijala, imaju odlične mehaničke, fizičke i termoizolacione osobine, imaju malu težinu i povoljne cene – kaže Duško Savić, tehnički rukovodilac u preduzeću FEPLO.