top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


JYN         3CK      
1      K      L   XOA
ER2   1TL   I8W      
7 5    7      U   PYM
CEO         ULC      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

FUNKCIJA I IDENTITET MALIH STANOVA

Piše: dipl. arh. Jelena Manojlović

Pojam kvalitetnog stanovanja predstavlja pravilnu organizaciju i iskorištenje prostora. Funkcionalnom podelom i pametnim odabirom nameštaja dobija se zadovoljavajuća struktura i dispozicija malih kvadratura. Fleksibilnost i multifunkcionalnost su osnovni pojmovi koji se vežu za unutrašnju arhitekturu malih stanova i garsonjera. Celina deluje prostrano onda kada u njoj nema suvišnih i loše ukomponovanih elemenata. U enterijeru ograđenom sa četiri zida, nameštaj ne proizilazi iz tog prostora već mu se dodaje, dopunjava ga. On ima svoj tok gradnje, a  prostor u kom egzistira svoj. Da bi se stekao utisak njihovog uzajamnog delovanja a ne suprotstavljanja, teži se stvaranju enterijera u kom je nameštaj njegova osnovna komponenta.

Organizacija malih prostora zahteva multifunkcionalan nameštaj koji ne iziskuje mnogo mesta Multifunkcionalan nameštaj - uređenje malo stana
Organizacija malih prostora zahteva multifunkcionalan nameštaj koji ne iziskuje mnogo mesta

Organizacija malih prostora zahteva modularan ili multifunkcionalan nameštaj koji ne iziskuje mnogo mesta, vizuelno ne opterećuje i ne smanjuje neophodnu slobodnu površinu namenjenu kretanju čoveka. Bitno je da takav enterijer bude univerzalno korišćen, elementi da da budu funkcionalni i da ne zatvaraju linije komunikacija. Svako drugačije organizovanje stvorilo bi disharmoniju, zbog toga se potencira likovna jednoobraznost i dimenziona ujednačenost elemenata. Potrebno je voditi računa o balansu proporcija malog stana ili garsonjere i svih elemenata koji čine njihov organizam. Adekvatnim izborom boja, nameštaja, rasvete i detalja, bilo koja prostorija se može učiniti većom. Izbegavaju se masivne, velike garniture, tamnih boja. Adekvatan izbor su svetlije palete, manje ugaone garniture ili sofe na razvlačenje. Kada su u funkciji kreveta, prilikom odabira prvenstveno bi trebalo obratiti pažnju na kvalitet izvlačnog mehanizma, izradu potkonstrukcije ležaja, vrstu i stišljivost podloge, kako bi spavanje bilo što zdravije. Stanove manjih dimenzija najčešće karakteriše otvorena komunikacija među prostorijama i smanjivanje broja klasičnih pregradnih zidova. Tako se u jednom domu ne ograničavaju celine, nego se integrišu u jedan sistem, a vizuelno blokovski definišu. Međutim, ukoliko postoji mogućnost, deo za spavanje je poželjno odvojiti. U funkciji pregrade, pored zida, mogu biti i klizna vrata, plakar ili polica. Navedeni pristup odvajanju segmenata nalazi sve veću primenu u savremenim enterijerima, a predstavlja multifunkcionalni sistem. Takav, organski postupak je mnogo efikasniji, jednostavniji i, često jeftiniji, a stvara funkcionalno jezgro u unutrašnjosti pregrade. Na isti način bi se i drugi elementi, poput radne ploče stola ili pomoćnog ležaja mogli upakovati.

Ukoliko prostor mora da zadovolji različite namene, nameštajem se mogu definisati granice - sudaranjem funkcija, prostor se razbija  na više manjih delova. Dobra dispozicija može da omogući preglednost i prostorni kontinuitet. Takođe, podne nivelacije su dobra rešenja za odvajanje zona. Podesti, platforme i stepenici iskorištavaju se za odlaganje stvari. Ukoliko postoje, odvojene spavaće sobe obično predstavljaju najmanje prostorne jedinice malih stanova. Akcenat, pre svega, mora biti na kvalitetnom i udobnom madracu. S obzirom da najčešće nema dovoljno mesta za pozicioniranje prateće opreme, u krevetima se integrišu elementi, ili se, pak, oni integrišu u funkcionalne platforme. Tako se noćni stočići, prema potrebi izvlače kao police iz rama, ili kao fioke iz platformi. Dečiji kutak, koji podrazumeva mesto za rad i igru zahteva dinamično rešenje dispozicije nameštaja i organizaciju. Kreveti na sprat, nivelacije u podu za dobijanje odvojenog radnog segmenta, stolovi koji se izvlače, fioke koje su ugrađene u korpus kreveta neke su od ideja koje se mogu funkcionalno primeniti i iskoristiti. U kuhinji i trpezariji se mora voditi računa o rasporedu prostora za odlaganje i mesta za sedenje. Pojedinačne stolice mogu se zameniti tapaciranim klupama ili škrinjama sa jastucima. One mogu biti i mesta predviđena za odlaganje stvari. Trpezarijski sto ne bi smeo biti masivan i pretežak. Dizajn ravnih, jednostavnih linija sa mogućnošću povećanja ploče za ručavanje je uvek aktuelan i dostupan.

Kombinovanjem elemenata modularnog bloka, mali stan, uređenje Kombinovanjem elemenata modularnog bloka, uređenje malog stana
Kombinovanjem elemenata modularnog bloka Kombinovanjem elemenata modularnog bloka
Kombinovanjem elemenata modularnog bloka dobija se krevet, deo za ručavanje, a ujedno su i mesto za odlaganje

U manjim stanovima boje igraju značajnu ulogu. Svetla paleta tonova prostor čini prozračnim i prijatnim. Trebalo bi iste obrade zidova i boje proslediti u svim prostorijama. Takav način objedinjavanja celinu čini kompaktnom i vizuelno prostranijom. Pored optičke varke suženja i smanjenja dimenzija prostora, tamne boje apsorbuju svetlost i onemogućavaju igru senki i oblika. Bela boja se često sreće u malim kvadraturama. Ona svojim karakteristikama doprinosi dinamici enterijera – ni na jednoj drugoj podlozi dnevna svetlost i senke ne mogu da stvore takvu lepezu najrazličitijih oblika. Poželjno je da veštačka svetlost bude raznovrsna i šarolika. Više izvora i više svetla prostoriju čine komotnijom. Promišljenim pozicioniranjem rasvete zid se može osloboditi masivnosti, a plafon učiniti višim. Ogledala su nezaobilazan detalj – njihovo prisustvo prostor može učiniti znatno većom. Različitom pozicijom utiču na razne efekte i doživljaje. Direktnim postavljanjem nasuprot prozora povećava se količina dnevne svetlosti, a dinamika eksterijera se direktno uvodi u enterijer i čini ga otvorenijim.

Podne nivelacije su dobra rešenja za odvajanje zona. Podesto plafoni i stepenici mogu se iskoristiti za odlaganje stvari.
Podne nivelacije su dobra rešenja za odvajanje zona. Podesto plafoni i stepenici mogu se iskoristiti za odlaganje stvari.

Prostor se stvara i ograničava ne samo zidom, već i prirodom i mestom u kom se nalazi. Zavisno od strukture stana, hodnici i pretprostori mogu da akcentuju kompletnu kvadraturu, ili da je ospore. Uvek predstavljaju arterije kuće u kojoj pulsira život, pa ne moraju biti striktno odvojeni od odeljenja koje spajaju. Ukoliko su komotniji trebalo bi ih maksimalno iskoristiti, kako ne bi bili namenjeni isključivo veznoj komunikaciji. Dodatna funkcija može podrazumevati  mesto za čitanje, ili igru i crtanje. Kad u stanu vlada harmonija, očigledno je da su svi komadi nameštaja, ma koliko ih bilo – elementi dubokog i humanog razmišljanja, naslućeni i ciljno birani za taj prostor.

Funkcionalan mali stan
 
Funkcionalan mali stan
 
Funkcionalan mali stan
 
Funkcionalan mali stan
 
Funkcionalan mali stan
 
Funkcionalan mali stan
 
Stepenik iskorišćen kao prostor za odlaganje

Kliknite na sliku za prikaz galerije fotografija

Bez obzira na broj kvadrata u stanu, osećaj ličnog i intimnog, želja za pravilnom organizacijom  i kompletnom funkcijom ostaje onaj pokretač koji animira da se u njega postepeno ulaže. Bitno je da su elementi usklađeni sa svim racionalnim potrebama čoveka. U enterijer se, pored onog što konstruktivno služi svrsi, unosi i ono što predstavlja korisnika lično. Suština je da prostor, ma koliki bio, sačuva svoj pečat, identitet, da se ne optereti elementima koji nisu neophodni, kako bi sačuvao kostur koji ga karakteriše, a akcentovao nameštaj kao funkcionalne organe.

Izvor: Arhiva časopisa DRVOtehnika