top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


GPM         KQ4      
  W    P    X     YQM
UTD   ME2   F3J      
R      F      3   X1U
UW5         SKT      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Ekspandirana pluta, izolacija i dekoracija

Piše: Isidora Gordić Fisković

Nikada se u medijskom prostoru nije više pažnje posvećivalo merama štednje svih oblika energije, naročito električne i toplotne. Vlada objavljuje, a mediji prenose različite preporuke i mere kako štedeti, posvećujući pažnju i ugradnji izolacije i zameni stolarije na svim tipovima objekata, od stambenih do komercijalnih. Na stranicama ovog časopisa u više navrata je bilo reči o pluti i njenim izuzetnim svojstvima u različitim sferama i delatnostima – počev upravo od izolacije, preko podova, do nameštaja, obuće i modnih dodataka. Ipak, jedan izuzetan, višenamenski proizvod baš od plute, kao da je sasvim nezasluženo ostao ispod radara javnosti i medija. Reč je o ekspandiranoj ili crnoj pluti. Ekspandirana pluta se smatra najekološkijim mogućim proizvodom, izrađenim 100% od prirodnog materijala, bez ikakvih aditiva, uz minimalan utrošak energije i bez ikakvih štetnih nusproizvoda.

Kako nastaje ekspandirana pluta?

Za proizvodnju ekspandirane plute koriste se ostaci plute koje preostanu nakon što se materijal iskoristi za proizvodnju zapušača za flaše (pampura). Ostaci se melju u granule, koje se potom bez ikakvih dodataka stavljaju u posebne peći – autoklave, gde se pod visokim pritiskom vodene pare greju. Ovaj proces dovodi do toga da granule ekspandiraju (baš kao kokice), a temperatura oslobađa prirodno prisutno vezivo suberin koji vezuje čestice u kompaktnu celinu. Iz ovih kalupa izlaze veliki blokovi koji se kasnije seku na ploče odgovarajuće debljine, od 10 mm do 300 mm. Ploče su obično veličine 0,5 x 1 m. Kad izađu iz peći, ovi veliki blokovi se ostavljaju na sedam dana da se ohlade i stabilizuju i tek nakon toga se seku i pakuju. Visoka temperatura utiče na promenu boje, pa iz svetlo smeđe/narandžaste prelazi u tamnu boju čokolade. U zavisnosti od jačine pritiska, ploče mogu biti različiti gustine. Kod pojedinih proizvođača, standardna gustina na ploči dimenzija 1000x500x300 mm je 115 kg/m3 , uz veći pritisak, dobija se veća gustina (155 kg/m3 ) uz nešto manju debljinu (220 mm), a uz maksimalni pritisak gustina bude 185 kg/ m2 uz debljinu od 120 mm. Posle se ovi blokovi seku na odgovarajuću debljinu.

Dakle, od sirovine koristi se isključivo sirova pluta iz kore hrasta plutnjaka. Berba se obavlja ručno svakih deset godina, a da se drvo ne poseče. Ove hrastove šume su većinom zaštićene, naročito u Portugaliji koja najveći svetski izvoznik plute i ima oko 735.000 hektara pod ovim hrastom. Kao što je rečeno, nema nikakvih dodataka, izuzev vodene pare koja se dobija loženjem biomase koja je nusproizvod u procesu proizvodnje. Karbonski otisak je praktično negativan. 

Šta pruža ovakav proizvod?

Pruža istovremeno izuzetnu termičku, akustičku i antivibracionu izolaciju, a pojedini proizvođači navode i zaštitu od negativnog uticaja podzemnih voda na zdravlje. Kad je o zdravlju reč, to nije jedini plutin benefit jer je antimikotična, antibakterijska i otporna na sve vrste insekata, te samim tim i antialergijska. U slučaju upotrebe u zatvorenom prostoru, povećava kvalitet vazduha. Ukoliko dođe do vatre, ne otpušta otrovne gasove. Spada u E razred po zapaljivosti po evropskom sistemu klasifikacije, ali za razliku od npr. uobičajenog polistirena od 40 mm kome treba desetak sekundi da progori, izolacijskoj ploči od plute iste debljine treba od 60 do 90 minuta.

Espandiranu plutu karakteriše visoki nivo dimenzijske stabilnosti i na temperaturama u širokom rasponu od -180o C do +120o C, kao i gotovo neograničena trajnost bez ikakvog gubitaka tehničkih svojstava, te ne čudi što većina proizvođača daje doživotnu garanciju na ovaj proizvod. Nakon dugotrajne upotrebe, u potpunosti se može reciklirati. Sva pobrojana svojstva omogućavaju veoma široku primenu u različitim industrijama, prevashodno građevinskoj. Neke od mogućih upotreba su u unutrašnjim, spoljašnjim i šupljim zidovima objekata raznih namena (od stambenih do izolacije skladišta od mraza); kosim i ravnim krovovima, zelenim krovovima; za električno i toplovodno podno grejanje; za izolaciju ispod cementnog estriha, za podlogu kod plivajućih podova; za izolaciju ispod standardne čvrste fasade, za ventilisane fasade, a zatim i za kontrolu vibracija teških mašina, te najrazličitije namene u muzičkoj industriji, kao i u industriji rashladnih mašina i hladnjača, ali i u teraristici.

Ekspandirana pluta je jednostavna za obradu. Lako se montira, a uobičajena su dva načina montaže – lepljenjem celom površinom na podlogu odgovarajućim lepilima ili pričvršćivanje pomoću vijaka. Ovo potonje se posebno savetuje kada je reč o postavljanju na plafone. Pored svega navedenog, ekspandirana pluta se sve češće koristi i kao fasadni element, naročito na pasivnim kućama. Trend je naročito živ u Portugaliji i Španiji, ali i svuda gde su zainteresovani za tzv. „zelenu arhitekturu“. Portugalski paviljon napravljen od plute na šangajskom ekspo 2010. je dobio posebno priznanje za dizajn.

U enterijeru, pluta posebno doprinosi osećaju ušuškanosti i topline, ali uz moderan dizajn i 3D efekte postiže i fenomenalne dekorativne rezultate. Naravno, uvek je moguće obojiti plutu ili postaviti tapete za promenu dekora i osveženje prostora, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Kada se sagledaju svi kvaliteti ekspandirane plute, ne čudi ni ekspanizija prodaje u poslednje vreme, naročito u Severnoj Americi. Klimatske promene i njihov uticaj na svakodnevni život postaju sve primetniji, a okretanje ekološki osvešćenoj gradnji i uopšte životu moraće da postane jedan od naših prioriteta, ako želimo da ostavimo iole pristojno mesto za život našoj deci i unucima. Upotreba ekspandirane plute, ali i plute u celini nam definitivno može pomoći u tome.

Tekst objavljen u  časopisu DRVOtehnika, broj 76, oktobar 2022.