top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


HPT         TL7      
S F    F    W Y   3HX
SR8   T7A   G1C      
5 K    5      6   XES
U9W         POE      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Ekološka drvena kuća u Rusiji

Piše: mr Mare Janakova Grujić

Kuća od drveta u Moskvi, arhitekata Aleksandra Leonova i Svetlane VasileveKuća od drveta u Moskvi delo je autorskog tima arhitekata Aleksandra Leonova i Svetlane Vasileve, u okviru arhitektonskog studija Poligon.  Na površini od oko 230 m2 razvijen je volumen nepravilne geometrijske forme, koji je zapravo takav sa dubljim smislom – njegove fasade su oblikovane tako da najoptimalnije iskoriste efekat prirodnog osvetljenja, prateći hod Sunca od jutra do mraka. Po svojoj koncepciji ovaj objekat predstavlja aktivnu kuću – pitanja energetske efikasnosti i ekologije su esencijalne komponente tog koncepta, koji promoviše arhitektonske kvalitete, zdrav život, komfor i dobru porodičnu atmosferu.
Analizom arhitektonske koncepcije dolazi se do zaključka da objekat ima čvrsto uporište u tradicionalnom ruskom graditeljstvu. Naime, veza i korespondencija između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora kuće, igra geometrijskih oblika i svetlosti, unutrašnja logika prostora, nose u sebi asocijativno i simboličko značenje prema tradicionalnom nasleđu. U isto vreme, mnogo je toga novog, osavremenjenog i modernog, što predstavlja isključivo gest ode savremenoj eri i životu. Pre svega, količina upotrebljenih prozora i svetlarnika, od kojih je veliki deo krovnog (Velux) tipa, otkriva nove kvalitete prostora, otvarajući široko vizure prema okolnom pejzažu i nebu, dok koncept energetske efikasnosti objekta svedoči o nedvosmislenoj atribuciji građevine savremenosti i novoj ekološkoj realnosti sveta.

 
Eksterijer kuće izveden je kompletno u drvetu, i to ne samo fasade već i krov, podovi i krovići terasa, dimnjak. Ova činjenica najtesnije kuću povezuje sa ruskim tradicionalnim neimarstvom. Upotrebljene su dve vrste drveta, jasen i bor, koji su kombinovani i rebrasto složeni tako da fasade imaju vrlo interesantnu ritmičku teksturu koja daje opšti likovni utisak celom objektu.

Kuća od drveta u Moskvi delo je autorskog tima arhitekata Aleksandra Leonova i Svetlane Vasileve  Upotrebljene su dve vrste drveta, jasen i bor, koji su kombinovani i rebrasto složeni tako da fasade imaju vrlo interesantnu ritmičku teksturu koja daje opšti likovni utisak celom objektu

Pored toga, prirodni utisak topline koji izbija iz kolorita ovog materijala, vrlo sugestivno kazuje o kakvom je objektu reč. Drvo je korišćeno u i konstruktivnom sklopu građevine. Zapravo, zidovi kuće sastavljeni su od mnogobrojnih slojeva u kojima značajan udeo imaju oni napravljeni od drveta, i taj koncept sproveden je u cilju energetske efikasnosti kuće, budući da se na taj način omogućava toplotni prekid i bivaju izbegnuti hladni mostovi kao glavni način emisije toplote objekta. Pored štednje energije, projekat je tako koncipiran da i sam stvara energiju, pa u pravom smislu reči predstavlja pametnu aktivnu eko kuću. Solarni paneli, snažna toplotna pumpa, korišćenje termalne mase, prirodno osvetljenje, ekološki materijal izgradnje, minimalistički dizajniran enterijer sa puno vazduha i prirodne svetlosti – sve su to faktori koji su ovu drvenu kuću sa pravom definisali kao prvu aktivnu kuću u Rusiji.

Velika i multifunkcionalna dnevna soba
 
Enterijer objekta oslanja se na prirodne materijale, i potpuno je svedenog, minimalističkog izraza
 
Stepenište, monumentalna polica u dnevnoj sobi i još neki delovi opreme i nameštaja izrađeni su od drveta bele boje

Kliknite na sliku za prikaz galerije fotografija

I enterijer objekta oslanja se na prirodne materijale, i potpuno je svedenog, minimalističkog izraza. Podovi su kompletno u drvetu, kao i prozori, elementi pokretnog mobilijara, dobar deo palete fiksnog mobilijara. Stepenište, monumentalna polica u dnevnoj sobi i još neki delovi opreme i nameštaja izrađeni su od drveta koje je umesto natur dobilo belu boju, sve u cilju stvaranja što neutralnijeg izraza i koloritske nezasićenosti prostora. Zajedničke prostorije, kao što je velika i multifunkcionalna dnevna soba, imaju dvostruku spratnu visinu, snabdevene su najvećim intenzitetom dnevne insolacije, i kao takve predstavljaju najpogodniji prostor za funkcionisanje i razvoj porodice.