top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


X            L       
J Q    B    YN    N5J
5FR   QKE    O       
  5    A     S    NLG
  H         NH4      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drvo u ritmu svetlosti i senke

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

U predgrađu australijskog grada Hotorna postoji međuratna prizemna kuća sa zanimljivim rešenjem dvorišta. Naime, ovo dvorište nije vidljivo spolja, i predstavlja poduhvat adaptacije i rekonstrukcije originalnog rešenja, u cilju humanizacije stambenog prostora. Vlasnici su težili idiličnom, minimalističkom utočištu, sa obiljem prirodnog svetla. Njihovo iskreno verovanje u zen principe zahtevalo je i studio za jogu okrenut ka istoku, kao i onsen banju (izvor vode) povezano sa prirodom. U sve ovo inkorporiran je i zahtev za dve radne sobe. Sve drugo bilo je prepušteno arhitekti, studiju „Ha Architecture”.

Na istočnoj strani kuće “izrezano“ je veliko unutrašnje dvorište. Kontakt sa njim, i vizuelni i fizički, imaju sve tri strane kuće. Upečatljivi su čulni doživljaji dvorišta, koji najbolje odslikavaju viziju klijenata: zvuk bambusa na povetarcu, protok tekuć e vode, doživljaj doba dana i protoka svetlosti u prostoru. Iz poštovanja prema japanskoj filozofiji arhitekture odlučeno je da se svi otvori oblože transparentnim drvenim zastorima, koji su mobilnog karaktera. Ovako lagani materijal omogućava gotovo nematerijalan doživljaj prostora, „olakšava“ prostor i težinu kuće, i omoguć ava stanarima da se prilagode promenljivim svetlosnim i klimatskim uslovima. Enterijer kuće dat je u izrazitom minimalističkom duhu. Mobilijar je vrlo promišljen i broju i količini, modernog dizajna ili istočnjačkog porekla. Stiče se utisak da vlada princip „potrebnog i dovoljnog“, sa uspešnim izbegavanjem bilo kakvog viška. Drvo u enterijeru (otvori, pregradni paneli, pokretni mobilijar i sl.) predstavlja posebnu vrednost prostora. Dok su zidne obloge drveta u svetlijoj gami, čineći atmosferu nezasićenom a toplom, tamnije, orijentalno drvo na mobilijaru akcentuje i likovno razigrava izraz. Pejzaž dvorišta plod je prisne i iskrene saradnje između klijenata, izvođača pejzaža i arhitekte. Od samog početka, japanski javor je bio duhovni i estetski centar kuće. Pogled na dvorište omogućava u celini holistički doživljaj.

Glavni materijal oblikovanja dvorišta jeste drvo. Drvena lamperija ispod krovova, drveni dekovi i drveni zastori, dati su u različitim kompozicionim slogovima. Za njihovu izradu korišćene su lokalne, australijske vrste građe. Zajedno u kompoziciji obezbeđuju neophodnu prirodnost izraza, kao i taktilno-strukturalni kvalitet iste. U slučaju zastora, koji su adaptibilnog koncepta primene, efekat zasenčenja je samo jedan od dobijenih blagodeti. Bilo da se radi o letvama koje su u horizontalnom, bilo o onima u vertikalnom slogu, oni obezbeđuju impresivnu igru svetlosti i senke u unutrašnjem prostoru. Ovo harmonično i mirno utočište, diskretno ugnjezdeno između prometnih ulica grada, duguje svoj mir i toplinu umnogome drvetu kao materijalu. S obzirom da su drveni zastori pokretni, prostor dvorišta a i sam unutrašnji prostor kuće može imati hiljadu različitih lica, u zavisnosti od položaja ovih paravana. Takođe, i sam doživljaj dana i „protok svetlosti” može da se „podešava” zahvaljujući njihovom postojanju.

Članak je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 76, oktobar 2022.