top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


RYW         JNH      
B 2    F      M   8R3
IJX   UWJ   BHA      
Q T    L      O   WMP
387         R86      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

DRVO mesto interakcije čoveka sa prirodom

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Njujorški umetnik Džejson Midlbruk rođen je 1966. godine u Džeksonu, SAD. Diplomirao je likovne umetnosti 1990. na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Kruzu, a magistrirao likovne umetnosti 1994. na Institutu za umetnost u San Francisku. 

Midlbrukov opus karakterističan je po svojoj pasioniranosti drvetom, od koga pravi smele i jedinstvene skulpture. Suštinu njegovog umetničkog istraživanja predstavlja odnos čoveka sa prirodom. Drveće, oličeno u drvenim daskama sa poprečnim presecima, predstavlja radost i izobilje života, a oslikane i bogato kolorisane šare sastavljene su od geometrijskih apstrakcija. Koristeći i crteže sa trodimenzionalnim, op-art efektima kompozicije, Midlbruk izaziva gledaoce da razmišljaju ispod površine slike, kao i o prirodi kao umetničkom delu – skrećući pažnju na to kako prirodni svet prevladava, ostaje iznad svake ljudske aktivnosti. Serije njegovih radova obuhvataju elemente botanike i floralnog, geometrije i apstrakcije, i izvedene su u različitim tehnikama: akrila, rezbarije, ulja, mozaika, crteža, instalacija. Pod uticajem averzije prema rasipnosti i bahatosti modernog sveta, i dubokog divljenja prema svetu prirode, Midlbrukovi radovi poštuju Naturu uz istovremeno slavljenje forme kroz umetničko delanje. Da bi napravio svoje podloge - daske, Midlbruk prvo pažljivo proučava oblik drveta, koji diktira njegove sledeće korake. Ova prva faza umetničke intervencije, koja zapravo predstavlja vajanje, ne završava se onog trenutka kada umetnik uzme četkicu u ruke - koristeći za to glatku stranu daske, Midlbruk istovremeno oslikava drvo ali i uklanja ili potcrtava njegove prirodne šare i godove. Ne bežeći od nesavršenosti drveta, podseća nas, tako, na nesavršenost kao prirodno svojstvo materijala, ali i nas samih. 

Fotografije: https://jasonmiddlebrook.com

Midlbrukova paleta je živahna i jarka, boje su date u svojim svetlim, upečatljivim gamama, kako bi se istakla „napetost” između čoveka i prirode. Svet prirode je od početka igrao centralnu ulogu u Midlbrukovom radu. Nastojeći da prodre u suštinu i širinu interakcije čoveka sa prirodom, i naglašavajući da umetnost treba da seže dalje od prostora u kome je prikazana, za ovog umetnika apstrakcija je više od preokupacije linijom, formom, bojom i kompozicijom. U Midlbrukovom delu, apstrakcija služi kao okvir za njegove ideje o čovekovoj degradaciji prirodnih resursa i o ciklusu rasta, propadanja i ponovnog rasta Planete. 


Fotografije: https://jasonmiddlebrook.com

Osim tesanih drvenih ploča („daski”) koje koristi kao platno za svoje kompleksne radove, Midlbruk je zaokupljen pečurkama, panjevima, klupama svih oblika i veličina – oblikuje ih i oslikava, ili koncipira kao mozaik ili instalaciju. Više nego u drugim svojim serijama, ovde se dovodi u pitanje granica između onoga što je veštačko i onoga što je prirodno. Ove realistične skulpture, „obložene” blistavim (namerno artificijelnim) mozaicima i razbijenim staklom, odslikavaju metafizičnost prirode odnosno paradigme da nije uvek jasno da li se materijali koje konzumiramo i svakodnevno koristimo mogu smatrati zaista prirodnim ili ne.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika broj 78, april 2023.