top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


42D          A       
2      6    1P    DL5
4R9   1QC    G       
R 4    L     T    1YP
BP2         5R5      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drvo koje propušta svetlost

Piše: Isidora Gordić

U stalnoj potrebi za pomeranjem sopstvenih granica čovek stalno pokušava da nadiđe i sebe i druge, ali i sva prethodna dostignuća, te da pomeri onu vidljivu ili nevidljivu lestvicu koju treba preskočiti. Ovaj, u osnovi tako prirodan ljudski poriv, naročito je vidljiv u oblasti dizajna udruženog s novim tehnologijama. Naime, umetnici vizionarski stvaraju ideje, ali ne mogu dalje bez tehničke podrške koja te ideje realizuje. I upravo tu, u tom spoju umetnosti i nauke, i nastaju veliki rezultati.

Ako ste za trenutak, čitajući naslov ovog teksta, pomislili da je reč o drvetu koje je pod dejstvom više sile doživelo duhovno prosvetljenje – na pogrešnom ste tragu. Reč je o najnovijim, inovativnim tehnologijama obrade drveta koje pred nas donose drvo koje propušta svetlost. Odmah na početku valja skrenuti pažnju da u našem fokusu neće biti drvo koje se koristi za izradu lampi, već drveni paneli koji se mogu koristiti za najrazličitije namene, uglavnom u enterijeru: od izrade pregradnih zidova, vrata, stepeništa do izrade nameštaja, a koji se mogu prosvetljavati, odnosno koji propuštaju veštačku ili prirodnu svetlost (u slučaju veštačke svetlosti, najčešće iz skrivenog izvora).

Za ovu priliku smo odabrali tri tipa drvenih panela koji se razlikuju po materijalu koji zapravo provodi svetlost.

Prosvetljeno drvo Luminoso
Prosvetljeno drvo Lamellux
Prosvetljeno drvo Lamellux
Prosvetljeno drvo Jagorta
Prosvetljeno drvo Jagorta
Prosvetljeno drvo Lamellux

Kliknite na sliku za prikaz galerije slika

 

Austrijski prozvođač Luminoso kreira drvene panele od drvenih lamela širine 5 mm između kojih se ugrađuju optička vlakna debljine 0,25 mm dobijajući kompaktnu i ravnu drvenu površinu koja propušta svetlo, a može se koristiti za podove, tavanice, pregradne zidove, nameštaj itd. Primena u enterijeru je gotovo neograničena budući da ukoliko se ne postavlja iza ili ispred svetlosnog izvora, ovaj luminoso materijal se ponaša kao kvalitetan drveni kompozitni materijal. Ali, ako ga prosvetlite njegova površina naprosto oživi u igri svetla i senki. Za izradu ovih panela koriste se vrhunske vrste drveta: mahagoni, tikovina, hrast, dimljeni hrast, sapeli, crna trešnja, venge, kanadski javor ili američki orah, ali proizvođač pruža mogućnost da se izađe u susret i posebnim željama.

 

Ovi paneli se mogu najnormalnije obrađivati i mogu biti završno lakirani, bojeni, uljeni ili voskirani. Debljina se kreće od 4 do 50 mm, a već od debljine 10 mm mogu se dobiti sa spojem pero + utor (žljeb). Dimenzije panela mogu biti 3000 mm sa 500/1000/1250mm. Treba naglasiti da bi za prosvetljavanje trebalo koristiti rasvetu koja ne emituje visoke temperature te se uglavnom preporučuju LED sistemi.

Francuski proizvođač Lamellux takođe za pojedine svoje programe koristi optička vlakna, ali razvija i poseban Quartec sistem sa većom prosvetljenom površinom tako što između drvenih lamela naliva specijalno razvijenu smolu koja postiže veliku čvrstoću. Smola može biti transparentna i blago zamagljena, ali i sjajna i iskričava, te obojena u vrlo živahne i živopisne boje, u zavisnosti od dizajna i efekta koji se želi postići. Uobičajene kombinacije lamela i smole kreću se u naizmeničnom smenjivanju 15+15, 15+20, 20+20, 25+25, 28+25 mm…, a minimalni razmak između drveta je 10 mm dok je maksimalni 50 mm. Maksimalne dimenzije panela su 2600 x 1200 mm. Od vrsta drveta koriste se hrast, bukva, jasen, mahagoni, javor, trešnja, bubinga, orah, iroko, tikovina, venge, zebrano itd., a završna obrada je saten-lak. Dakle, u Quartec sistemu smola je ta koja propušta veće ili manje količine svetlosti.

I za kraj, mađarska Jagorta nudi furnirane panele koji propuštaju svetlost celom svojom površinom. Jagorta je razvila sofisticirani proizvod koji predstavlja suptilan spoj drveta i akrila. Naime, nosiva ploča je od transparentnog akrila, a na nju se lepi furnir željenog drveta (hrasta, trešnje, tikovine, breze, bambusa…). Prosvetljavanjem ovog materijala dobija se homogeno prosvetljena površina sa jasno naglašenom prirodnom strukturom drveta, godovima i svim onim stvarima koje ga čine lepim budući da svetlost prolazi kroz furnir. Materijal se dodatno može dorađivati CNC-mašinama odnosno drvo se može gravirati za postizanje posebnih efekata. Proizvodi Jagorta se mogu dobiti u panelima debljine 4 mm, odnosno širine i dužine 2000 x 1000 mm.

Kao i za Luminoso, tako i za Lamellux i Jagorta proizvode važi da svetlosni izvori ne smeju emitovati visoke temperature te se i za njih preporučuje LED tehnologija ili fluorescentna rasveta. Naravno, temperatura i relativna vlažnost vazduha u prostorima u kojima se koriste ovi materijali moraju biti optimalni, budući da je reč o kompozitima.

Ukoliko svetlosni izvori, bilo prirodni ili veštački, nisu u funkciji ovi materijali i dalje imaju svoju izuzetnu estetsku vrednost budući da je drvo samo po sebi materijal sa iskonskom lepotom koja zasigurno oplemenjuje svaki prostor.