top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


WAF         G        
C G    U    M 7   BDF
T J   99M   I7P      
X G    F      R   1N4
GHQ           R      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drvo kao umetnost na zidu

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Kapris Peruči je američka umetnica – skulptorka koja se bavi drvetom i od njega stvara impresivne oblike namenjene zidnom ili slobodnom izlaganju u prostoru. Njene vlaknaste strukture su virtuoznog izraza, plene maestralnošću i minucioznošću izrade, i liče kao da ih nije stvorila ljudska ruka već sam genij prirode.
Oblici skulptorke Peruči su uglavnom linearni i koriste progresivni ritam za stvaranje pokreta. Poseban ton daje igra svetlosti i senke, jer se iza svake figure nalazi još jedna – njena sena. Najnoviji radovi iz opusa ove umetnice bave se razmatranjem ideje oblika koji se razvijaju tokom vremena.
Prema svedočanstvu same umetnice, glavni uticaj u njenom radu izvršila je njena majka, Luiz Peruči Holman, koja se pionirski bavila umetnošću vlakna kasnih šezdesetih i tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Sinusno ponavljanje forme, odbljesci tekstura, progresivni ritmovi i linearne apstrakcije, bile su vizije kojima je Kapris bila okružena još kao dete. No, iz osobene privlačnosti prema prirodnim oblicima (erozija zemlje, kalcit u pećinskim formacijama, vetar na pustinjskom pesku i sl.), ova umetnica je stvorila svoj lični stil i izraz.

Kapris Peruči je američka umetnica – skulptorka koja se bavi drvetom i od njega stvara impresivne oblike namenjene zidnom ili slobodnom izlaganju u prostoru.

Svojevrsna evolucija se može pratiti u Kaprisinom odnosu prema drvetu. Ona je drvo prvobitno koristila samo kao podlogu ili armaturu za vlakna izrađena najčešće od papira.

Svojevrsna evolucija se može pratiti u Kaprisinom odnosu prema drvetu. Ona je drvo prvobitno koristila samo kao podlogu ili armaturu za vlakna izrađena najčešće od papira. Na kraju je drvo postalo način definisanja ideje, i glavni i jedini medij otelotvorenja iste. Kroz drvo ona govori o večnosti i vremenu. Valoviti ritmovi u oblicima govore o ljudskoj smrtnosti i ogromnim prostranstvima vremena koja vode u jedan, posebni trenutak lepote. Njeno delo je lepo, dakle ima u estetskom smislu sve potrebne nivoe lepote, ali poseduje i dublje značenje - poziv za razmišljanje. Potom, njeno delo je i izrazito kreativno i nadahnuto, jer u poznatom, svakidašnjem materijalu otkiva čitav jedan novi svet značenja – prirodne formacije drveta su istaknute do savršenstva, a u samom drvetu traži se večita istina života, svojstvena svim antropološkim naukama a posebno filozofiji i umetnosti.

Oblici skulptorke Peruči su uglavnom linearni i koriste progresivni ritam za stvaranje pokreta. Poseban ton daje igra svetlosti i senke, jer se iza svake figure nalazi još jedna – njena sena.

U paleti drvenog materijala skulptorke Peruči nalaze se najrazličitije vrste drveta, počev od lokalnih do egzotičnih. Izrada skulpture u njenom slučaju predstavlja studijski rad, s obzirom da je zanimaju najpre poreklo i karakteristike drvene vrste, a kasnije i model po kome se drvo ponaša u obradi i sprovođenju autorske ideje.

Peručijeva je izlagala u renomiranim američkim galerijama i muzejima, i njena dela su deo poznatih umetničkih kolekcija.
Peručijeva je izlagala u renomiranim američkim galerijama i muzejima, i njena dela su deo poznatih umetničkih kolekcija. S obzirom da snagu svog izraza crpe iz same Nature, i da joj se formule i pouke stvaralaštva odnose na Prirodu, Čoveka i Kosmos, drvo kao materijal ovekovečeno je na putu od prolaznosti do večnosti.
Izvor: http://capricepierucci.com