top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


67I         WPM      
7 P    4      P   Q8W
U 9   9GQ   CDQ      
T 3    T      J   IXE
PNO         TSF      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

DRVO KAO NEPRIKOSNOVENI ZNAK LUKSUZA 2 - Hotel Izvor u Aranđelovcu

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Enterijer Hotela „Izvor“ realizovan je u okviru projekta rekonstrukcije objekta koji se nalazi u Aranđelovcu, u Bukovičkoj banji. Ideja projekta je bila da se od postojećeg hotelskog zdanja napravi luksuzan hotelsko-turistički kompleks sa spa i wellness karakterom. Autori projekta su poznati beogradski arhitekta Relja Kostić i njegova supruga Ivanka, koji se već decenijama unazad ističu postizanjem vrhunskih rezultata u arhitektonskoj temi hotela.


Opšti karakter prostora hotela temelji se na toplini, plemenitosti i luksuzu. Javne prostorije modelovane su širokim potezima uz virtuozno umeće osmišljavanja detalja kao najvrednijih likovnih elemenata kompozicije. I najmanjoj sitnici poklonjena je puna pažnja - ona ima svoje logično mesto i svoju ulogu u opštem artističkom izrazu. Prizemlje hotela organizovano je kao kompleksan skup prostorija javnog karaktera najrazličitijih sadržaja – među njima su se pored glavnog hotelskog hola sa recepcijom našle i garderobe, picerija, kazino, prostrani bar zanimljive elipsaste strukture, deo sa prodavnicima i kancelarijama koje razvodi poseban prolaz (u čijim lučnim nišama sa rasvetom je planirano da se smesti galerija skulptura znamenitih ličnosti srpske istorije). U pozadini se prostire velika višenamenska kongresna sala koja poseduje sopstveni ulaz i prostrani svečani hol. Na spratu se takođe nalaze javni sadržaji: kuhinja sa velikim restoranom, dve banket sale i jedan manji, VIP restoran. Organizacija namene prostora govori o nameri investitora, ali i uspelom i dostojnom odgovoru arhitekte, da ovaj nekada poznati hotel zaživi punim dahom i postane novo i nezaobilazno društveno-poslovno stecište u regionu.
Prvi utisak sa kojim se susreće posetilac hotela jeste srdačnost i otvorenost ambijenta. Neprikosnovena živopisnost i toplina imaju svoje uporište u upotrebljenim prirodnim materijalima: drvetu i mermeru. Drvo je upotrebljeno na mnogo različitih načina, i može se reći da je sveprisutni materijal prostora.

 

Oblikovano je na monumentalan i raskošan način, sa perfektnom završnom obradom, ističući prestiž, glamur, bogatstvo, udobnost i komfor kao najopštije karakterne odrednice.  Drveni mobilijar i raskošna lamperija od masiva profilisane bukovine i furnira jesu glavni elementi drvene materijalizacije. Još jedna likovna žiža prostora smeštena je u predelu stepeništa – konstrukcija lučno vodi na prvi sprat pružajući upečatljive vizure na raskošni bazen u njenom dnu.
Budući da je posebnu autorsku pažnju zaokupila obrada plafona, oni se sa svojim neutralnim, belim koloritom uklapaju odnosno podređuju koloritskom bogatstvu i dominaciji drveta u enterijeru. Sistem osvetljenja je takav da tokom noćnog dela dana posebno ističe enterijerske partije u drvetu, naglašavajući ih i dodatno ističući njihovu ulogu u kompoziciji enterijera i opštoj atmosferi. S obzirom da rad u drvetu predstavlja deo prepoznatljivog i osobenog vokabulara Kostića, i poseduje složeni i dugi istorijat u njihovom stvaralaštvu, Hotel „Izvor“ se ističe kao sasvim specifičan i složen poduhvat, odnosno svojevrsna „kruna“ njihovog rada. Uvođenjem drveta u enterijer omogućeno je zapravo plastično modelovanje prostora, i postizanje neprikosnoveno tople i raskošne atmosfere. Pokrenuta, dinamična igra kompozicije dešava se po ritmičkom ustrojstvu alternacije materijala i njihove obrade, što zapravo prati funkcionalne okvire enterijera. Ovako stvoren, gotovo iluzionistički efekat, svojstven baroknoj otmenosti i klasicističkoj raskoši, vođen je idejom za maksimalnim estetskim očekivanjima od prostora, ali i hotelskom namenom objekta – kao prostor koji će posetiocu pružiti iskorak od svakodnevice i uvesti ga u jedan po svemu poseban svet tokom boravka.