top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


T3Y         QIN      
B      T      L   JA1
PXX   7OG   KXT      
F 2    3    N     MIB
MO4         F13      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drveni sat koji doslovno sam piše vreme

Fotografije: natukusa.com

Svaki entuzijasta i sakupljač satova trebalo bi da bude oduševljen radom studenta Kango Suzukija, sa Tohoku Univerziteta za umetnost i dizajn. Sa preko 400 pokretnih drvenih delova, ručno obrađenih, Suzuki u svom izložbenom projektu za završni rad koristi magnetnu tzv.stajlus olovku na magnetnoj tabli koja mehanički zapisuje vreme, svaki minut u 24-časovnom format.

Naziv projekta je Plock, a nastao kombinacijom engleskih reči Plot (crtati, beležiti) i Clock (sat). Takođe, odnosi se i na japansku reč Kakitokei, što znači sat koji piše. Mehanizam se sastoji iz dve jedinice – prva se odnosi na satni mehanizam, a druga na sistem koji piše. Sistem se pokreće pomoću tegova koji se polako spuštaju. Obe jedinice ostaju odvojene dok ne dođe do promene minuta, kada se jedinica za pisanje pokreće. Ovaj projekat nije još gotov. Ima dosta toga da se uradi i dalje je u fazi završnih podešavanja nesmetanog rada zupčanika. Čim se časovnik pokrene pomoću spuštenih tegova, radi sat vremena do dva sata. Kolika je tačnost izmerenog vremena, nije poznato, ali to je nešto što lako možete da zaboravite dok gledate ovu genijalnu kinetičku skulpturu.

„Čoveku je jednostavno da piše, ali koliko je teško napraviti mašinu koja to može da radi?‟, kaže Suzuki. „Prikazati koliko ima sati pisanjem brojeva, omogućuje ljudima da imaju drugačiju svest o vremenu.‟ Kompletna Suzukijeva Plock struktura ima visinu od 58cm, širinu 60cm i dubinu 20cm, ali je lako dobiti osećaj o proporciji sa fotografija na kojima mladi kreator stoji pored svog dela.

Vidljivost – sposobnost da vidite sve delove u pokretu, bio je centralni koncept. Dizajner kaže da je bio inspirisan automatima koji mogu da pišu, kao što je to lutak The Writer od Jaquet Droza. „Pomislio sam, ne bi li bilo zgodno da postoji i nešto što zapisuje vreme?‟ kaže Suzuki skromno.

Kad su ga pitali koji je bio najteži deo posla, Suzuki je dao par odgovora. Postojao je izazov kako eliminisati trenje između cilindara i delova za pisanje. Ali, napraviti 407 delova zasebno i zatim ih spojiti tako da pravilno rade, takvu vrstu zadatka je teško i zamisliti. Suzuki je formirao koncept u aprilu 2015. i do avgusta je radio na konstrukciji prototipa za pisanje, a zatim do oktobra kreirao nacrte. Nakon toga, svakodnevno je osim nedeljom, od 09:00 do 20:00, obrađivao svaki deo šperploče ručno, testerom i brusnim papirom – proces je bio monoton.

Suzuki pominje da u samom početku njegov profesor nije razumeo njegovu ideju, dok nije napravio i pokazao mehanizam za pisanje. Takođe, kaže da iako je koristio kompjuterski softver za dizajn, simulacija njegovog kretanja je bila u potpunosti samo u njegovoj glavi, a videti kako dobija svoj oblik je predstavljalo veliku motivaciju. Ako se neki pokret razlikovao od njegove mentalne slike ili su se pojavile neke smetnje između delova, vraćao bi se na dizajn i ispitivao različite metode rešenja dok ne pronađe odgovarajuću. Suočavao se i sa poznatim problemom, da drvo ima tendenciju da se savija.

Za sada se ne planira da se sat pretvori u komercijalni proizvod, pošto je još uvek u fazi prototipa. Međutim, dizajn je dobar, tako da postoji mogućnost za masovnu proizvodnju. Dizajner objašnjava da je odabrao drvo jer je lako za obradu, ima nisku cenu koštanja, ali zbog svojstava materijala kao što je tvrdoća, zupčanici su ograničeni na određenu veličinu. Dodaje, da bi sa metalom bilo moguće proizvoditi u mnogo manjim veličinama i smatra da bi stoni sat bio dobra ideja.

Novodiplomirani Suzuki Kango trenutno planira da radi u Tokiju kao CAD inženjer od aprila 2016. Suzuki kaže da je bio motivisan željom da iznenadi ljude, i da misli da je uspeo. Suzukijev Plock bio je izložen u kampusu Tohoku Univerziteta za umetnost i dizajn do 14. februara 2016, ali planira se uskoro izlaganje u Tokyo Metropolitan Art Museum, gde će više ljudi imati priliku da vidi ovaj zanimljivi sat.

Pogledajte video:

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor: www.ablogtowatch.com