top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


K1L          Q       
W J    Y    R4    YP4
RGU   3F8    1       
  E    B     S    C5C
56U         OND      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drveni podovi u 2016. godini

Piše: Isidora Gordić

Podovi u 2016. godini
Fotografije: arhiva autora

Pripreme za novu sezonu u uređenju enterijera su sve intenzivnije sa lepim vremenom, a ponegde su već počeli radovi na uređenju životnog i radnog prostora. Vrlo važan segment u tom uređenju pripada podovima jer zauzimaju značajnu površinu i umnogome određuju identitet prostora u koji se polažu.
Ono što ih čini specifičnim u odnosu na ostatak prostora je što se postavljaju da traju dugo, znatno duže od ostalih elemenata u enterijeru. Njihova zamena nije ni jednostavna ni jeftina u najvećem broju slučajeva, te se i trendovi u podovima relativno sporo menjaju za razliku od, recimo, modne industrije gde su promene poželjne čak dva puta godišnje. Stoga ne čudi što već celu deceniju u svetu podova postoje neke konstante, poput velikih formata koji se odlično uklapaju u koncepte „otvorenog prostora“ u dizajnu enterijera.
Ono što posebno raduje u sferi podnih obloga, a naročito drvenih o kojima će u ovom tekstu biti reči, jeste i činjenica da je ekološka svest i prozvođača i korisnika na sve višem nivou i da postaje bitno da li drvo koje se koristi za njihovu izradu dolazi iz obnovljivih i održivih izvora, te da li je nivo štetnih materija u njima znatno ispod granica dozvoljenog, odnosno da li su proizvođači uspeli da ih izbace u celosti.
Ipak, koliko god promene bile relativno spore, svake sezone se pojavi i poneka novina koja pomera granice i donosi svežinu i u ovu granu industrije.

Hidro-parket
Jedna od najvećih novina ovogodišnjeg Domotexa su hidro-parketi ili parketi otporni na vodu koje je promovisala firma Hüma Parkettsystem. Hidro-parket je osmišljen da zadovolji priličan broj zahteva – da bude oku dopadljiv, elegantan, da pruža osećaj topline i elegancije, da bude ugodan na dodir, otporan na habanje, a pri tome i otporan na vodu. Sve pobrojano treba ostvariti zato što jedan prostor mora istovremeno da bude raznorodan i višefunkcionalan u svakodnevnom stanovanju ili poslovanju, a da istovremeno ima zaokružen vizuelni identitet i da funkcioniše kao celina.
Hidro-parket se izrađuje od hrastovine, a od vode ga štiti specijalno patentirani „snap“ sistem vertikalnog „zaključavanja“ dveju dasaka napravljen od vodonepropusne čvrste gume koja sprečava prodor vode na spojevima, dok površinu drveta od vode štiti takođe patentirani „vrući“ hidrofobni završni premaz.
Trenutno se hidro-parket može dobiti u prirodnoj boji hrasta, kao izbeljen ili u nešto tamnijoj, „barikiranoj“ varijanti. Površina može biti mat ili sjajna, glatka ili četkana. Četkanjem se dodatno potcrtava prirodna tekstura drveta. Boja zaptivne gume koja oivičuje svaku lamelu i zaptiva „snap“ spoj se pojavljuje u nekoliko varijanti, a dizajner enterijera bira onu koja se najviše uklapa u njegovu viziju prostora.

Hidroparket Hidroparket - parketu u 2016. godini 

Klasični parketi
Na našim prostorima je parket i dalje omiljena drvena podloga, bez ikakave sumnje, a pravilna geometrija je apsolutni hit u svetskim okvirima. Sveprisutni klasični parket složen u „riblju kost“, „cik-cak“ ili pravilne kvadrate postao je modni klasik koji se da uklopiti u sve enterijere. Veoma poželjan je i tzv. „francuski slog“ ili „francuska riblja kost“ koji daje dodatnu notu glamura. (Od klasične riblje kosti se razlikuje po tome što se lamele međusobno ne uklapaju pod 90°, nego pod 45° ili 60° i obično su većeg formata.)

Drveni podovi velikog formata
– masivni i višeslojni parketi
Veliki formati su ostali u igri kod gotovih parketa u svim izvedbama – u vidu masivnih i višeslojnih parketa, i svim obradama – od natur uljenih, preko mat lakiranih do savršeno sjajnih površina koje se cakle na svetlu. Za one kojima je ekologija na prvom mestu, preporučuju se prirodne uljene površine. Širina se kreće od 15 cm do skoro 30 cm, ali su prostori za ove potonje, znatno zahtevniji. Prostor sa dugačkim i širokim daskama deluje monumentalno, veće i otvorenije no što u stvari jeste.
Selekcija može biti sasvim mirna, sa ravnom žicom i nenaglašenom strukturom za one koji vole mirniji enterijer. Ipak, sve su traženiji rustični podovi sa karakterom – sa velikim čvorovima, gitovanim pukotinama, (pre)naglašenom strukturom, četkani, ručno hoblovani... Veoma su traženi i patinirani parketi. Savršeno nesavršeni, ovi podovi će biti dragi svojim vlasnicima i kad dođe do smene trendova.

Ponovo upotrebljeno drvo
Za one koji vole stvari sa patinom, na kojima se vidi dah vremena koje je prohujalo, odlična vest je da je ponovo upotrebljeno drvo (reclaimed wood) i dalje krajnje poželjno. Podovi napravljeni od demontiranih ambara, vajata, buradi ili rastavljenog nameštaja su jedinstveni i neponovljivi, a istovremeno trajni i više nego ekološki.

Bambus
Bambus koji tehnički i nije drvo, nego trava, ali je jedan od najtvrđih građevinskih materijala u prirodi, u svetu je i dalje veoma popularan, premda mu je kod nas popularnost malo izgubila na snazi, prevashodno zahvaljujući uvozu proizvoda sa završnom obradom lošijeg kvaliteta. To je živa šteta jer je bambus kao materijal izuzetan i dugotrajan, a uz kvalitetnu obradu može postati dragocen deo svakog enterijera.

Pluta
Pluta je najekološkiji od svih ekoloških podova izuzetnih osobina, besprekorna po zdravlje, i definitivno je podna obloga čija će popularnost sve više i više rasti. Premda ne spada u kategoriju drvenih podova, već je kategorija za sebe, budući da se dobija od kore hrasta plutnjaka, kao i bambus, „ušunjala” se u ovaj tekst. Sad se najčešće kupuje u obliku ploča na osnovi od HDF-a za suvomontažno („plivajuće“) polaganje ili u obliku ploča koje se lepe celom površinom na podlogu. Završno je lakirana ili voskirana.
Kada je reč o dominatnim bojama u industriji podova napravljenih od drveta, u 2016. godini u igri su sve nijanse sive, od sasvim svetlih tonova do grafitne. Enterijer se u zavisnosti od primesa drugih boja može učiniti veoma toplim ili sasvim ohladiti. Izvesno je da sa sivom nema greške.
Isto tako, hrabar iskorak u dizajnu su ekstremno svetli enterijeri, baš kao i ekstremno tamni. I u jednima i u drugima velike podne površine će dominirati. Iako se na tamnima vidi svaka flekica i trunčica prašine, pogotovo ako su visoko sjajni, bez dileme daju prostoru notu uglađenosti, elegancije i luksuza. S druge strane, sasvim svetli su jednostavniji za održavanje, a prostor čine prostranijim, većim i otvorenijim.
Koji god izbor da napravite, sa drvenim podnim oblogama teško ćete pogrešiti.

Podovi u 2016. godini
Fotografije: arhiva autora

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, april 2016.godine.