top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


2PG         4RN      
4 D    C    8 H   HS3
R E   82R   HTP      
G I    T      U   XLU
FMN         3WD      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drveni pešački most u Sloveniji

Most za pešake i bicikliste koji povezuje slovenačko selo sa obližnjim jezerom i planinama.

DANS Architects studio je koristio drvo da napravi most za pešake i bicikliste koji povezuje slovenačko selo sa obližnjim jezerom i planinama. Ovaj most se proteže u dužini od 54 metra preko reke Save i deo je nove biciklističke staze koja kreće iz sela Bohinjska, a završava se kod jezera Bohinj.

“Most je uspostavio nove veze tamo gde ih do sada nije bilo”, kaže Vlatka Ljubanović, jedna od pet direktora DANS Architects studija iz Ljubljane. “Ovo zvuči veoma jednostavno, ali predstavlja mnogo toga, ako se posmatra značaj mostova za ljude kroz istoriju.”

Nakon proučavanja toka i ponašanja reke, studio je dizajnirao most koji je sposoban da prihvati i visok nivo reke. Njegova prostranost i mali nagib olakšavaju upotrebu mosta biciklistima.

“Sava je reka sa promenljivim nivoom vode, tako da most sa svojom geometrijom mora da izdrži nivo vode i u trenucima kada je on visok”, kaže Vlatka Ljubanović.

Most za pešake i bicikliste koji povezuje slovenačko selo sa obližnjim jezerom i planinama.  Most za pešake i bicikliste koji povezuje slovenačko selo sa obližnjim jezerom i planinama.

Struktura je na obalama pričvršćena pomoću betonskih stubova koji su dizajnirani u obliku slova V. Most je konstruisan od smrekinog drveta, dok su unutrašnjost i spoljašnjost prekrivene daskama od ariša.

“Drvo je logičan izbor kao građevinski materijal u ovoj regiji dok je metoda gradnje interpretacija tradicionalnih metoda gradnje koje su korišćene u ovom kraju”, dodao je arhitekta.

Ovaj most se proteže u dužini od 54 metra preko reke Save i deo je nove biciklističke staze koja kreće iz sela Bohinjska, a završava se kod jezera Bohinj.  Ovaj most se proteže u dužini od 54 metra preko reke Save i deo je nove biciklističke staze koja kreće iz sela Bohinjska, a završava se kod jezera Bohinj.

Most je završen 2013. godine. U početku most je bio žut, ali je vremenom izbledeo i dobio srebrnu boju.

Pripremio: Milan Blagojević
Fotografije: Miran Kambič
Izvor:
www.dezeen.com