top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


MNH         5BK      
9 E    O    B O   5EF
7 G   T6U   DMK      
C 4    3    3 5   MJU
A1X         KTK      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drveni nameštaj sa dušom

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Irski dizajner Jozef Valš poznat je po impresivnom i potpuno osobenom drvenom nameštaju, koji poseduje toliko virtuoznu, smelu i plastičnu formu da pomera uobičajene granice obrade drveta. Drvo u njegovim kreacijama postaje fluid koji slobodno teče, nosi poseban pečat igre, a glatke krive površine oformljavaju volumen koji se neprestano kreće i preliva. Interesantno u radu ovog dizajnera jeste da je samouk, i da je još od ranog detinjstva gajio enormnu ljubav prema drvetu. Veština oblikovanja drveta u smislu njegove funkcionalne vrednosti dovela je do toga da uobičajeni upotrebni predmeti, kakvi su kreveti, stolovi i stolice, u Valšovom opusu prevazilaze svakodnevnu primenu i uobičajen kvalitet drvenog nameštaja, postajući originalna, unikatna umetnička dela.
Brojni kritičari koji su se bavili interpretacijom i vrednovanjem Valšovog rada primetili su vezu između njegovog opusa i savremenog plesa. U tome su najzaslužniji činioci: izuzetna taktilnost teksture, senzualnost kompozicije, temeljenje doživljaja dok posmatramo i konzumiramo ovaj nameštaj na buđenju suptilnih osećaja ljudske psihe i duše, impresivnost i bogatstvo ritma, kompozicija koja se dobija sličnim metodama kao tonovi u muzici i pokreti u plesu... Dva najbitnija faktora kroz koji se odvija percepcija i razumevanje Valšovih kreacija jesu svetlost i vazduh. Svetlost, koja neprikosnoveno otkriva formu, važna je i za igru svetla i senke prisutne na površini kompleksnih oblika nameštaja. Vazduh, kao alegorija bezgraničnog prostora u kome egzistira suvereno definisan mikro-prostor Valšovog dela, važan je kao duhovni princip – kroz njega se forma prostire u svim pravcima i koordinatama, ali tako da deluje vazdušasto, lako, beztežinsko, nematerijalno.

Svaki primerak nameštaja koji je potekao iz Valšovih majstorskih ruku savladan je sa pažnjom i uvažavanjem drveta kao materijala.
Tokom jedne faze u radu Jozefa Valša nastala je kolekcija pod nazivom „Enignum“, u kojoj je dizajn kao umetnička grana uzdignuta na jedan viši nivo vizuelnosti i kvaliteta, sa ciljem da te nove vrednosti humanizuju i uzdignu čoveka tokom njegovog dnevnog, savremenog bitisanja. Naziv „enignum“ oformljen je od latinskih reči „enigma“ (misterija“) i „lignum“ (drvo), koje zapravo, prema rečima samog autora, sumiraju ideju njegovog rada: tajna misterije Valšovog rada leži upravo u drvetu kao materijalu.
Komadi nameštaja iz ove kolekcije imaju najviši mogući stepen „fluidnosti“, a taj efekat tehnički je postignut
ritmičkim nizanjem tankih slojeva drveta u linijskim slojevima, koji su potom posebnom tehnologijom virtuozno oblikovani do veličanstvene kompozicije.
Najreprezentativniji predstavnici „Enignum“ kolekcije danas se nalaze u privatnim i muzejskim kolekcijama širom sveta.

 

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, oktobar 2016.