top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


3PN         Y6P      
  3    C      G   H5L
7BR   KHA   LNS      
8      K    3     SBL
X2J         NX1      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drvene stolice koje štede prostor

Japanski proizvođač nameštaja od drveta Karimoku New Standard je na sajmu u Milanu predstavio kuhinjski nameštaj koji štedi prostor, rad nemačkog dizajnera Kristijan Hasa. Kolekcija se sastoji od kuhinjskih stolica, koje se slažu kao kolica iz supermarketa, i od propratnog trpezarijskog stola sa odvojivim nogama, a sve to je napravljeno od japanskog hrasta.

 

Karimoku New Standard opisuje nameštaj kao „inovativan, veseo, ali i funkcionalan koji je napravljen tako da odgovara urbanom načinu života“. Stolice se prave u zelenoj, bledo roze, crvenoj ili prirodnoj boji drveta i sve su tretirane providnim mat finišom.

Dizajn se sastoji od pet isprepletenih delova. Jednostavno, zakrivljeno sedište je oslonjeno na par pravih nogu na prednjoj strani, dok je naslon duboko zakrivljen i vezan za vrhove zadnjih nogu. Kompjuterski numerički kontrolisane mašine (CNC) se koriste za oblikovanje svake noge stolice. Ovaj metod koristi skretnicu da bi napravio propisan oblik iz bloka drveta.

Pojedinačni komadi su ručno sastavljani. „Ovo održava koncept Karimoku kompanije koji glasi high-techandhigh-touch”, rekao je kreativni direktor brenda. Budući da su stolice dizajnirane za upotrebu u modernim životnim prostorima, mogu da se slažu u horizontalnoj liniji tako da se njihova mesta za sedenje preklapaju, a time i štedi prostor kada nisu u upotrebi.

Trpezarijski sto je dostupan u okruglom, kvadratnom ili pravougaonom obliku, sa providnim i prirodnim finišom. Svaki oblik koristi iste modularne noge, koje se mogu odvojiti od stola kako bi se omogućio lakši transport. Kompanija za proizvodnju koristi tvrdo drvo kao što su javor, kesten i hrast. Drvo koje se koristi je poreklom iz slabo korišćenih šuma sa severa Japana, kako bi se sprečilo pretvaranje drveta u otpad.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.dezeen.com