top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


G           JU6      
M 7    T    Y     673
AE3   RLE   1S2      
  E    T      C   N8E
  5         9I7      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drvena osmospratnica u Finskoj

Montažni moduli unakrsno lameliranog drveta su spojeni kao Lego kocke kako bi se izgradio osmospratni blok stanova u Finskoj – jedan od prvih primera ovog tipa gradnje u svetu.

Projekat je nazvan Puukuokka. Zgrada je dizajnirana od strane finskog studia OOPEAA za firmu koja se bavi nekretninama Lakea Oy. Prema arhitekti i osnivaču studia Anssi Lassili, to je prvi najviši drveni blok zgrada u državi i prvi primer visokogradnje u svetu čija konstrukcija je sačinjena od prefabrikovane unakrsno lamelirane građe (CLT – cross-laminated timber).

 „Korišćenje montažnih modularnih građevinskih elemenata nije ništa novo, ali upotreba CLT-a jeste, s tim u vezi i njegova upotreba u izgradnji višespratnice ove visine‟, izjavio je Anssi Lassila.

CLT je inženjerska konstrukcija, sačinjena od slojeva drveta određene debljine koji su međusobno zalepljeni pod pravim uglom. Na taj način drvo je, kao konstrukcioni materijal, jače i kruće u odnosu na standardnu građu; izdržava veća opterećenja zahvaljujući načinu spajanja samih slojeva drveta. Proizvođač Stora Enso iskoristio je prednosti ovog materijala kako bi razvio modularni sistem gradnje koristeći isključivo ovu vrstu materijala.

Ovi lagani moduli daju glavni strukturalni okvir zgrade. U poređenju sa tipičnim betonskim skeletima i konstrukcijama, mogu se instalirati za mnogo manje vremena, sa daleko manje kašnjenja usled vremenskih uslova.

„Ideja za upotrebu ovakvog sistema gradnje došla je upravo od klijenta‟, kaže Lassila, osnivač studia. „U to vreme Stora Enso je razvijala sistem sačinjen od CLT-a i bio sam vrlo uzbuđen zbog prilike da učestvujem u razvoju nečega što će pomoći u stvaranju visokokvalitetne arhitekture kroz masovnu proizvodnju.‟

„Montažna modularna CLT struktura omogućava da se vreme same gradnje održi na minimum jer su svi moduli sa potpuno gotovim unutrašnjim površinama i potpuno su spremni sa okovima za instalaciju‟, dodao je Lassila. „Vreme koje smo proveli na gradilištu trajalo je samo šest meseci, a emisija ugljen-dioksida iz drvne konstrukcije je znatno manja u odnosu na zgrade koje su napravljene od betona‟.

Prema protivpožarnim propisima, prethodno su drvene zgrade ovih visina bile zabranjene. Ali promena u Zakonu o gradnji (Finska, 2010), koja uglavnom doneta na osnovu visoke vatrootpornosti CLT-a, omogućila je izgradnju bloka visine osam spratova sa drvenim skeletom, sve dok je ova noseća konstrukcija obložena zaštitnim sredstvima i opremljena odgovarajućim automatizovanim sistemom za prskanje.

„Drvo je veoma dobar građevisnki materijal za mnoge različite vrste objekata i mislim da još nismo videli sav njegov potencijal‟, rekao je Lassila. „Procenjeno je da je, kada se gradnja realizuje u skladu sa svim navedenim propisima, drvena stambena zgrada 50 puta sigurnija od požara nego sličan stambeni objekat napravljen od betona.‟

Zgrada se nalazi u predgrađu Jyväskylä naselja Kuokkala, i prva je od tri planirane zgrade na ovoj lokaciji. Druge dve će biti završene u naredne dve godine, a u njima će biti ukupno 150 stanova.

Eksterijer zgrade je takođe od drveta, sačinjen od velikih ploča koje oblažu prednji i zadnji deo zgrade. Strana koja je okrenuta ka putu je obojena u crno, dok je fasada koja gleda na dvorište ostavljena u prirodnoj boji, sa mnoštvom balkona.

Unutar zgrade, prostrani hodnici prolaze kroz centralni deo, a stepenište je pozicionirano u sredini. Ograđeni prostori na krajevima objekta koji imaju punu visinu čine prostor svetlijim i otvorenijim.

Struktura stanova je različita, stanovi su dvosobni, jednosobni i garsonjere. Svaki stan ima svoju saunu i balkon.

„Atmosfera u zgradi je posebna‟, utisak je arhitekte Lassila. „To je radikalno drugačije od onog na šta smo navikli da očekujemo od uobičajenih stambenih objekata. Drvo kao materijal je ugodan i prisutan je u hodnicima, kao i u samim stanovima.‟

Puukuokka takođe upravlja novim načinom finansiranja za nove kupce – posle iznajmljivanja stana u periodu od 20 godina, korisnik postaje vlasnik. Jedini uslov je sedam odsto učešća pre useljenja, a ostatak troškova je pokriven od strane državno zagarantovanog bankovnog kredita.

Fotografije:  Mikko Auerniitty

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor: www.dezeen.com