top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


XE9         M9A      
8 P    K      2   D95
K81   H58     C      
5 F    U      8   SQO
YND           E      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drvena kuća koja rotira

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Italijanski arhitekta Roberto Rosi autor je interesantne kuće u ruralnoj oblasti nadomak Riminija na severu Italije. Kuća je napravljena od drveta, kao lakog, a čvrstog i izuzetno zahvalnog materijala za gradnju još od pamtiveka. Osnova kuće je osmougaona i razvijena na 150 m2 površine osnove, a forma i funkcija su dizajnirani tako da pruže vlasnicima maksimalno uživanje u vizurama. Naime, ambijent je izuzetno živopisan i sačinjavaju ga šaroliki brdoviti predeli, plodne zelene nizije i krševite planine u daljini. Da bi sve ovo moglo da se sagleda u punoj lepoti i intenzitetu doživljaja, uveden je kuriozitet – kuća ima mogućnost rotacije i to u punom kružnom opsegu (360 stepeni).
Drvena kuća postavljena je na masivni centralni stub koji joj omogućava okretanje u oba smera u punom radijusu. Zahtev za rotiranjem objekta postavio je investitor na samom početku, ali ne samo sa ciljem da obezbedi impresivne i mobilne vizure u svom domu, već i zbog svoje strasti prema mašinama i mehanizmima.
Kako bi što manje energije bilo potrebno za okretanje tako velikog objekta, kuća je dizajnirana da bude što lakša: samo ram je napravljen od čelika, dok su zidovi i ispune od drvenih panela. Čelik je maskiran drvetom, tako da kuća deluje potpuno prirodno, kao uzdignuta i luksuzna koliba ili sojenica. Kao sistem izolacije korišćeni su reciklirani materijali – paneli od konoplje i drvenih vlakana. 
Velika pažnja posvećena je i energetskoj efikasnosti kuće. Naime, kuća ima nulto-energetski balans i to je čini energetski efikasnim i održivim objektom kakav je više nego poželjan u našem veku. U cilju toga na krovu postavljeni solarni paneli koji generišu energiju potrebnu za njeno funkcionisanje. Rotacijom kuće prilagođava se i položaj fotonaponskih panela prema suncu, da bi se maksimalno koristila njegova energija. Pored pobrojanog, ova kuća opremljena je i grejnom pumpom i geotermalnim sistemom, koji takođe generišu energiju.


Enterijer kuće je prozračan, pun svetlosti, vedar i komforan. Drvo je i ovde zastupljeno kao dominantan materijal. Mobilijar, kako pokretni tako i nepokretni, izrađen je od svetlog, četinarskog drveta. Drvenasti ton unutrašnjosti koloristički je oplemenjen pažljivo odabranim kućnim tekstilom. Prozorski otvori postavljeni su široko, na najistaknutijim mestima kuće, tako da je krajolik koji se pruža kroz njih najlepši ukras enterijera.

Fotografije: www.dezeen.com

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 61, januar 2019.