top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 B          T25      
IT     7      T   Y1D
 X    ATU     8      
 X     S      9   YG3
G5F           I      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drvena čajdžinica u Pragu

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Češki arhitektonski biro „Studio pha”, vođen arhitektima Marekom Dejlom i Janom Šestakom, autor je projekta rekonstrukcije malene čajdžinice u istorijskom jezgru Praga (Češka republika). Čajdžinica „T Lounge” je detaljno transformisana i sada predstavlja jedinstven dizajnerski čin, umetničko delo u total dizajnu. Glavni postupak ove metamorfoze jeste oblaganje prostora drvetom, pri čemu je korišćena topla, nenametljiva i svetla brezovina.
Objekat se odlikuje uskim dimenzijama i malim prostornim potencijalom, ali i jednim velikim preimućstvom – postojanjem kružnog svetlarnika koji obezbeđuje obilje prirodne svetlosti u prostoru. Kako bi se povećala komercijalnost prostora, ali i stvorio jedinstven ugođaj i nezaboravan doživljaj posetilaca, naručena je arhitektonska intervencija od pomenutog praškog studija. Na ograničenoj površini trebalo je stvoriti utisak prostranosti, a od tavanice izvući likovni maksimum dajući prostoru jasan izraz neobičnosti i eteričnosti. Sve ovo postignuto je upotrebom sofisticirane „čipkane” strukture od tankih i savijenih brezovih drvenih elemenata koji oblažu radnju od poda do plafona.

Kompozicija je fokusirana na originalni kružni svetlarnik kao centralni deo dizajna enterijera, i to pomoću krivudavih drvenih letvica koje pružaju čajdžinici svetao i kompaktan oblik levka. Ove drvene letve imaju 21 mm debljine i napravljene su od brezove šperploče. Kontrast svetlim, toplim tonovima drveta pružaju podovi ukrašeni tamno sivim (antracit) industrijskim oblogama. Na izvestan način oni neutralizuju i „smiruju” kompoziciju, čineći je podlogom iz koje izrasta impresivna šuma virtuoznih stabala. 

U ovom butiku čaja glavna zanimljivost su zidovi koji nemaju svoju jasnu i pravu površinu, već su perforirani, neobično i maštovito vajani, i zbog svega toga gotovo u stalnoj „izmaglici”. Količina svetlosti, deo dana, godišnje doba, vremenske prilike – sve su to faktori koji direktno utiču na enterijer, jer podrazumevaju uvek novu i drugačiju količinu i vrstu svetlosti. Tako se ovaj enterijer menja, doživljava metamorfozu u svakom novom trenutku. Dodatno, svetlost je u njemu toliko puta prelomljena i emitovana, spojena i razdvojena sopstvenom senkom, da je atmosfera u čajdžinici u pravom smislu teatarska.
Posebna tema je mobilijar – on je jasno minimalističkog karaktera, malobrojan i potpuno neutralan u svojoj kubističkoj formi. Takvim postupkom potencira se iluzija prostornosti i ističe ta nestvarna, kjaroskuro struktura zidova. Paleta nameštaja, dakle, obuhvata nekoliko jednostavnih stolova napravljenih od medijapana, kao i elemenata za sedenje i polica ugrađenih u same zidove. Ovakve konkavne intervencije u „čipkanim” zidovima stvaraju dodatnu prostornu i likovnu zanimljivost, koketno privlačeći pažnju i poglede. Ipak, i pored tolike originalnosti, funkcionalno su potpuno održivi, sa jasnom primenjenom namenom. Iako ova čajdžinica u sebi spaja dve uloge, „show-room”-a i ugostiteljskog lokala, obe funkcije su materijalizovane potpuno svedeno i jednostavno, po principu potrebnog i dovoljnog. Akcenat je, upravo, na nematerijalnom aspektu, što konkretno predstavlja užitak i posvećenost kultu čaja.
Osim što je stakleni svod poneo ulogu centralnog motiva komponovanja, on je odredio i celokupnu orijentaciju prostora i hijerarhiju motiva. Pored toga, s obzirom da je originalni prostor sam po sebi prilično uzak, sa raščlanjenim i neravnim bočnim zidovima, svetlarnik je uz svoju levkastu rešetkastu koncepciju imao i korektivnu ulogu, pri čemu su prikriveni svi nedostaci prostora, kao i sve elektro-utičnice, sistem za ventilaciju i klimatizaciju i druge tehničke elemente. Ovako definisana nova morfologija prostora, koja pre ima nadrealno a ne zemaljsko poreklo. No, s obzirom da se ipak radi o starom gradskom jezgru Praga, kao i o objektu koji ima istorijsku vrednost, u dizajnu enterijera sačuvani su stilizovani elementi originalne arhitekture. Naime, formu prostora, dosledno i iskreno, u geometrijskom smislu prati drvena struktura lestvica. Krajnji rezultat je prostor kompaktnog oblika, što je i bio slučaj sa originalnim, pređašnjim enterijerom.

Drvena struktura, prozračna i lagana, trebalo bi da dočara simboliku tradicionalnih istočnjačkih čajdžinica i da stvori ugodno „zen“ okruženje za degustaciju i konzumiranje čaja. To je danas u Pragu potpuno posebno mesto za ljubitelje čaja, ali i za slučajne prolaznike koji žele da uživaju u čarobnim trenucima u isto takvom prostoru.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 70, april 2021.