top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


84T         9EY      
P      9      7   YST
NPE   Y37   UOL      
  J    P      I   UTC
JS3         TTM      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Deklaracija kvaliteta energetskih peleta od biomase

Piše: MSc Zorica Gluvakov

Evropski komitet za standardizaciju, CEN pod komitetom TC335 objavio je 27 tehničkih specifikacija (pripremni standardi) za čvrsta goriva tokom 2003 - 2006 godine. Sada su ove tehničke specifikacije dopunjene i usvojene kao Evropski standardi (EN). Kada su EN standardi postali važeći, nacionalni standardi morali su biti povučeni ili prilagođeni ovim EN standardima. Dve najvažnije tehničke specifikacije tiču se klasifikacije i specifikacije (EN 14961) i sigurnosti kvaliteta za čvrsta biogoriva (EN 15234). Prvi deo obuhvata opšte zahteve standarda EN 14961-1 koji uključuju sva čvrsta goriva i usmereni su ka svim potrošačkim grupama, mada će se najverovatnije koristiti uglavnom u industriji. EN 14961-2 i EN 14961-6 su takozvani standardi proizvoda koji nisu namenjeni za industrijsku upotrebu, što znači goriva namenjena za upotrebu u domaćinstvima i zgradama manjih komercijalnih i javnih sektora.
Opšti deo EN 14961 podrazumeva sve vrste peleta od biomase. Ove pelete mogu se proizvesti od različitih sirovina biomase. Ovaj deo podrazumeva i klasifikaciju čvrstih goriva, koja je zasnovana na njihovom poreklu i izvoru. Proizvodni lanac goriva nedvosmisleno se može pratiti duž celog lanca. Čvrsta biogoriva su prema standardu EN 14961-1 podeljena u četiri podkategorije: drvna biomasa, biljna biomasa, voćna biomasa i mešavine i miksture biomase.
Dakle, na međunarodnom nivou postoje nacionalne i evropske norme i standardi kvaliteta, koji pokušavaju da postave pravila za sve veći i različitiji spektar vrsta biogoriva. Klasifikacije, specifikacije i osiguranje kvaliteta čvrstih biogoriva imaju za cilj da povećaju upotrebu biogoriva tako da i potrošač i prodavac mogu jednoobrazno da definišu kvalitet biogoriva na osnovu porekla biomase, tj. od „pakovanja” do prodaje i da se obezbedi adekvatno poverenje da su specifični zahtevi za kvalitetom ispunjeni.
Čvrsta biogoriva moraju biti opisana deklaracijama kvaliteta koje nabavljač treba da obezbedi krajnjem potrošaču ili trgovcu na malo. Deklaracija kvaliteta za čvrsta biogoriva (pelete) mora da postoji između snabdevača i krajnjeg korisnika. Kvantitet mora biti definisan u ugovoru o dostavi. Na deklaraciji kvalitet mora biti naveden u skladu sa odgovarajućim standardom, koji je definisan u ugovoru između snabdevača i krajnjeg korisnika. Deklaracija kvaliteta peleta do sada je najmanje trebala da sadrži: snabdevača (osoba ili firma koja obezbeđuje kontakt informacije); reference specifikacije tehničke sigurnosti kvaliteta; poreklo i izvor; oblik trgovine; specifikaciju svojstava, tj. normativna i informativna svojstva, hemijski tretman ukoliko je biomasa hemijski tretirana; potpis, ime, datum i mesto. Ugovor sačinjen sa krajnjim korisnikom snabdevač je trebao da čuva najmanje godinu dana nakon dostave.
Deklaracija proizvoda za energetske pelete na osnovu Novog evropskog standarda EN 14961 treba da sadrži: snabdevača (država, grad, ulica), roba (pelet), poreklo i izvor (hemijski netretirani ostaci (neophodno je navesti ukoliko je tretirano)), zatim normativna svojstva prema EN 1496-1 standardu  u koje se ubrajaju: prečnik, dužina, sadržaj vlage, pepela, mehanička otpornost, finoća, aditivi, nasipna masa i neto kalorijska vrednost, kao i informativna svojstva prema EN 1496-1 standardu  u koji se ubrajaju: azot, sumpor, hlor i temperature topljenja pepela. Pored navedenog neophodno je naveste ime, prezime i poziciju u firmi ovlašćenog lica, kao i potpis istog kako bi se gotov proizvod prema ispunjenim standardima mogao plasirati na evropsko tržište i samim tim uspešno koristiti kako za industrijsku upotrebu, tako i za upotrebu pojedinačnih potrošača.
Detaljnija objašnjenja o mogućnosti upotrebe peletiranih i briketiranih biogoriva s obzirom na kvalitetne osobine možete naći u nedavno izdatom priručniku: Metode za određivanje kvaliteta energetskih peleta od biomase čiji su autori: msc Zorica Gluvakov, dr Miladin Brkić i msc Zlatko Košut.

Knjigu možete poručiti preko redakcije časopisa DRVOtehnika
na telefon 011 213 95 84 ili putem e-maila: info@drvotehnika.info