top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


7OL         413      
  N    4      T   XLF
D39   422   F2Q      
  T    I    Q     PST
LC2         I7Y      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Budućnost koja je stigla

Piše: Isidora Gordić

Još jedan dokaz da velike ideje ne poznaju granice i da se istinski kvalitet uvek i svuda prepoznaje ma otkud da dolazi

Mlada beogradska dizajnerka i arhitekta, Irena Kilibarda dokazuje da ne idemo samo u sportu u korak sa svetom već i u inovativnom korišćenju novostvorenih materijala i tehnologija. Svojim proizvodima iz oblasti industrijskog dizajna baziranim na OLED tehnologiji ona je skrenula pažnju domaće i svetske javnosti na sebe i svoj studio D signed By, budući da je jedan od pionira u svetu koji su kombinovali ovu sasvim novu tehnologiju i dizajn.
OLED (eng. Organic Light Emitting Diode) tehnologija je bazirana na posebnim vrstama poluprovodničkih dioda sastavljenih od organskih materijala koji svetle kada se kroz njih propušta struja. Za razliku od LED tehnologije koja je bazirana na tačkastom osvetljenju, OLED svetli celom površinom. Ovako dobijeno svetlo je u odnosu na klasičnu sijalicu sa užarenim vlaknom znatno prijatnije za oko jer nema zaslepljenja, senke su blaže, energetski je efikasnije budući da troši manje struje, te značajno dugotrajnije. Debljina OLED poluprovodnika od svega 100 do 500 nanometara (oko 200 puta tanje od ljudske vlasi) omogućuje doskora nezamislivo tanke izvore svetla. I to je jedan od razloga zbog kojih se Irena Kilibarda odlučila za ovu tehnologiju koja je bila tek u povoju kada je 2008. godine rešila da dizajnira „LAMPED” lampu koja joj je donela nagradu za inovativnost na sajmu Salone Satellite 2011 u Milanu. Lamped je linearna, modularna, multi-funkcionalna, održiva i dugotrajna svetiljka i sastoji se od 8 do 12 pokretnih pločica sa OLED površinom debljine svega 5 mm, a širine 5 cm.
Budući da kod nas za to nisu postojali tehnički uslovi, Lamped je izrađen u saradnji sa nemačkim naučnicima sa Frauhofer IPMS (The Frauhofer Institute for Photonic Microsystems) instituta u Drezdenu, kao i mašinskim inženjerima firme Wikodema.

Radovi mlade beogradska dizajnerke i arhitekte, Irene Kilibarde
Radovi mlade beogradska dizajnerke i arhitekte, Irene Kilibarde
Radovi mlade beogradska dizajnerke i arhitekte, Irene Kilibarde
Radovi mlade beogradska dizajnerke i arhitekte, Irene Kilibarde

Kliknite na sliku za prikaz galerije slika

Nagrada za dizajn dobijena u Milanu omogućila je Ireni da ode korak dalje i da zajedno sa nemačkim stručnjacima dizajnira prvi OLED luster „OBRANCH” u kome su korišćeni trenutno jedini OLED paneli na svetu dimenzija 33x33 cm, ali i da nastavi usavršavanje lampe i lansira  „LAMPED 2”. Njene OLED sijalice imaju sertifikat za 10.000 radnih sati.
Nakon rada na Lamped-u i Obranch-u, Irena Kilibarda se upustila u novu avanturu sa kompozitnim materijalom najnovije generacije firme DuPont nazvanim Corian i kreirala sto pod nazivom „TABLE T” koji je već izlagan u Milanu, Parizu i Hong Kongu tokom različitih dizajnerskih manifestacija.
Corian je kompozitni materijal izuzetnih karakteristika. Kompozitni materijali su novostvoreni materijali koji su sastavljeni od dva ili više različitih materijala koji u novoj sprezi menjaju svoja osnovna svojstva, odnosno, osobine kompozita su bitno različite od osobina njegovih pojedinačnih komponenti. Konkretno, Corian čine prirodni minerali (prevashodno aluminijum hidroksid koji se dobija iz boksita) koji se mešaju sa akrilnom smolom (precizno: polimetil-metakrilatom ili PMMA) i netoksičnim pigmentima. Odnos minerala i smole je oko 2:1. Corian je proizvod firme DuPont i predstavlja masivan, neporozan, homogeni površinski materijal koji odlikuje izuzetna otpornost i trajnost, inertnost, netoksičnost, poluprozirnost, održivost, mogućnost trodimenzionalnog oblikovanja, ali i obradivost koju ima drvo. Ukoliko ipak dođe do nekog fizičkog oštećenja, jednostavnim poliranjem Corian se vraća u prvobitno stanje.
Sve navedene osobine inspirisale su Irenu Kilibardu da Corian upotrebi kao stožerni materijal za svoj Table T i da ga prosvetli LED svetlom. Sto dimenzija 160x92x72 cm se pored Coriana sastoji još od metalne, u mat crno bojene noseće konstrukcije i masivnog drveta kineske trešnje koje služi kao oslonac. Kada se uključi, LED svetlo prolazi kroz poluprovidnu površinu i osvetljava dekorativnu linearnu grafiku, a napaja se iz punjivih baterija. Stolovi se izrađuju ručno, mogu i u drugim dimenzijama 75x75x72 cm, 120x70x51cm i bojama, od neprovidnog Coriana i drugih vrsta drveta.
Poslednja stanica ovog stola je bio Keln (IMM sajam) u januaru 2014. godine, zatim dolaze Milano, a onda i Njujork. To je još samo jedan dokaz da velike ideje ne poznaju granice i da se istinski kvalitet svuda prepoznaje ma otkud da dolazi.