top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


TKC         74O      
F      6    O X   337
D7Y   TRA   W K      
W H    O    7 Q   PIM
A2G         XT9      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Brvnara za jedan dan

Mala stolarska radnja Drvo dekor - Keja iz Grdelice ima tradiciju dugu preko dvadeset godina u proizvodnji drvenih prozora i vrata, i nastavlja putem kojim je nekada poznato preduzeće Danilo Bošković iz Grdelice osvojilo domaće i strano tržište, i predstavljalo okosnicu razvoju ovog kraja.
Ukorenjena tradicija, izuzetno stručna radna snaga i iskustvo u bavljenju ovom delatnošću bila su dobra baza na kojoj je nastala ova mala radnja koja punih dvadeset godina odoleva raznim tržišnim iskušenjima, poslovnom okruženju i konkurenciji, pritom držeći se osnovnog principa za opstanak na tržištu, a to je maksimalni kvalitet za minimalnu cenu.
Početak rada ove radnje bio je usmeren ka klasičnoj proizvodnji drvene građevinske stolarije i kompletnim asortimanom od prozora, balkonskih vrata, unutrašnjih vrata i ostale drvene galanterije čijom proizvodnjom i uslužnom završnom obradom (farbanjem) i ugradnjom se završavao proces realizacije i zahteva iz tendera kupaca.
Nelojalna konkurencija i privilegovani (favorizovani) odnosi na tržištu tendera, dovodili su puno puta do velikih problema i daljem poslovanju firme i njenom opstanku na ovako markiranom tržištu.
Iz svih ovih razloga, osnivač i prvi čovek ove radnje Milivoje Veljković-Keja odlučio je da napravi totalni zaokret u poslovnoj orijentaciji i kompletnu proizvodnju usmerio ka proizvodnji starih tipova prozora u etno dizajnu koji su pod nadzorom i zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i time se pridruži naporima države i nadležnih institucija da očuvaju i zaštite od zaborava našu kulturnu baštinu.
Za izuzetno kratko vreme u realizaciji ove orijentacije, kao i programom za delimičnu i totalnu restauraciju, ova radnja je postala NAJORIGINALNIJI proizvođač etno stolarije u Srbiji. Referentni objekti pod zaštitom su zgrada banovine (Univerziteta) u Nišu, zgrada Gimnazije u Svilajncu, Parohijski dom u Leskovcu, etno kuća „Sinđelić“ u Nišu, a van granica Srbije i deo dvorca Marije Terezije u Beču i Srpska pravoslavna crkva u Beču.
U okviru ovog etno programa, S.R. Drvo dekor - Keja izrađuje sedam tipova etno prozora, u štoku, futeru ili sa opšivkama i pervajzima i sa svom originalnom ornamentikom i autentičnim dizajnom.


Najveći uspeh u ovom radu je izrada najboljeg našeg prozora pod imenom „Sibirski prozor“ koji je počev od materijala (kuvani i pareni bagrem) pa do originalnog tehničkog rešenja i ukrasne ornamentike, dobio status prozora sa najvećim koeficijentom termo-energetske zaštite danas, i kao takav nosilac je najvišeg priznanja iz Londona Gold category i posebnog priznanja na Sajmu građevine u Beogradu 2013. i nagrade Evropske Unije MASS MEDIA INTERNATIONAL za 2015. godinu za celokupan rad u proizvodnji etno prozora.
– Naša poslovna politika je usmerena ka traganjima za novim tehničkim inovacijama, i takvim radom došli smo možda do još većeg uspeha, a to je naš DRVENI TERMO BLOK za izradu brvnara.


Originalnost ideje ogleda se u potrebi da spojimo kvalitet, brzinu gradnje, laku montažu i demontažu, kao i visoki stepen energetske uštede i zdravog života uz upotrebu prirodnih materijala i izuzetno prihvatljivu cenu, a drveni termo blok će biti zaštićena u Zavodu za inovacije i zaštitu intelektualne svojine u Beču – kaže Milivoje Veljković-Keja.
Termo drveni blok se radi u obliku šupljeg drvenog bloka različitih dimenzija (najčešće 75x20x14 ili 50x15x14) sa vazdušnim prostorom u sredini od 5cm, u kome po želji može da se stavi stiropor, kamena vuna ili neka druga izolacija.
Termo energetska zaštita drvenog bloka menja zid od 37cm za prazan termo blok, pa do 46cm za ispunjen teremo blok kamenom vunom.
Originalnost ideje i zaštita patenta se posebno odnosi na sistem užljebljenja i načina na koji se pomenuti blokovi spajaju (ređaju), i to po principu Lego kockica. Posebno je interesantna mogućnost da zbog lakoće montaže po principu „uradi sam“ pomenuti blokovi budu ponuđeni na tržištu u slobodnoj prodaji.
Osnovni preduslov za montažu ovoh brvnara je izrada betonskog temelja i drvene konstrukcije u osnovi kao i krovni deo, a postoje mnogobrojne tehničke mogućnosti i improvizacije koje se mogu primeniti po našoj ideji ili ideji kupca.


Pristupačna cena i laka montaža i demontaža ovih brvnara je novina na našem i svetskom tržištu, a originalnost ove ideje nagrađena je Novom vizurom na Sajmu građevinarstva u Beogradu, aprila ove godine.


– Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Milunu Nikoliću iz Bojnika koji živi u Beču i koji nam svih ovih godina pruža veliku podršku od finansijske do marketinške, i zahvaljujući njemu postignuti su ovi rezultati. Zahvalnost, takođe, dugujemo Privrednoj komori jablaničkog i pčinjskog okruga koja je bila uz nas tokom prošle i ove sajamske manifestacije u Beogradu – kaže Milivoje Veljković-Keja i dodaje: – Zbog nedovoljne tehničke opremljenosti i adekvatne finansijske podloge, spremni smo na uspostavljanje strateškog partnerstva po osnovu angažovanja u poboljšanju tehničke opremljenosti i proširenju kapaciteta, marketinške prezentacije i uvođenje u serijsku proizvodnju ovih naših već afirmisanih proizvoda.

Drvo dekor-Keja, Grdelica  
kontakt: drvodekorgrdelica@gmail.com
telefon: 065 34-26-013
fax:  016 260-882