top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4QB         27P      
K R    4      L   5C3
CAG   9UA     F      
E M    G      G   AC7
2H9           Q      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Brazilski dragulj: Jatoba - Hymenaea courbaril

Brazilska trešnja ili jatoba je takva vrsta drveta koja je čvrsta, stabilna i dovoljno izdržljiva i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Iako je svi nazivaju ‘trešnjom’, ona nije trešnjino drvo, već pripada familiji Fabaceae.

U velikoj meri se upotrebljava u drvnoj industriji, odnosno proizvodnji podnih obloga. Tamno crvenkasta boja je divna, a tvrdoća i stabilnost je čine najboljom opcijom za podne obloge. Njen opseg upotrebe kreće se od unutrašnjosti ka spoljašnjim konstrukcijama, a najčešće se koristi za deking, ramove i nameštaj u eksterijeru. Kao i većina tropskih vrsta, jatoba je vrlo otporna na truljenje i insekte. Iako je gusto drvo, nema toliko značajnu gustinu kao npr. ipe (Handroanthus spp.) i kumaru (Dipteryx odorata).

Ova, nešto manja gustina znači da je veoma izdržljivo, ali se i aklimatizuje bolje tokom perioda prilagođavanja, počevši od građe, pa sve do montaže u dvorištu, iz sezone u sezonu.

Jatoba je jedna od vrsta koja će promeniti boju pri obradi. U početku, drvo je svetlije boje i vremenom tamni u bordo. Ako se ne tretira pravilno, kao i svako drvo u eksterijeru, posivi na sunčevoj svetlosti. Promena boje se dešava prilično brzo, čak i sveže obrađena jatoba može da potamni nakon samo par sati na suncu.

Najbolja osobina ove vrste jeste njena prilagodljivost - može se koristiti i napolju i unutra. S obzirom na današnje trendove - otvoreni životni prostori i njihovo spajanje sa unutrašnjim prostorima - jatoba je odličan izbor za podove i deking jer stvara jedinstven životni prostor kroz koji se pruža visokotrajni prirodni materijal.

Jatoba na fasadi

 

Sveže postavljena jatoba, crvenkasto-braon boje                          Uzorak jatobe koja je bila izložena suncu par dana

Vrlo je bitno znati razlikovati, odnosno prepoznati da se radi o dva različita proizvoda iste vrste. Deking se radi tako što se hobluje sa sve četiri strane, ublažen na ivicama; suši se do oko 18% vlažnosti kako bi se prilagodilo većini spoljnih uslova. Proizvod koji se koristi u enterijeru je tipični masiv koji se suši u sušari do 6-8% vlažnosti i prodaje se kao grubo rezane daske ili se profiliše po želji.

Osobine Sveže drvo Prosušeno drvo Jedinica mere
Specifikacije brazilske trešnje
Čvrstoća na savijanje -

22510

psi
Maksimalna čvrstoća na lom 10312

11780

psi
Krutost MOE -

2745

1000psi
Čvrstoća po Janki -

2690

lbs
Specifična gravitacija -

0.77

-
Težina -

57

lbs/ft3
Gustina -

62

lbs/ft3
Radijalno skupljanje -

3.8

%
Tangencijalno skupljanje -

7.1

%
Volumetrijsko skupljanje -

11

%

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor: www.core77.com

Fotografije: www.core77.com i en.wikipedia.org