top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


AHY         9        
H      S    2 A   FGD
H2U   X2H   STD      
A D    K      5   U22
U6S           3      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Blago povećanje proizvodnje i znatnije povećan izvoz

Piše: Zoran Berbatović, Privredna komora Srbije

Izvoz svih proizvoda od drveta, osim nameštaja, u 2018. godini u odnosu na prethodnu povećan je za 18,3%, dok je izvoz nameštaja veći za 12%.
Prerada drveta i proizvodi od drveta, osim nameštaja, zabeležili su povećanje od 1,1%, dok je proizvodnja nameštaja u 2018. godini zabeležila rast od 6,3%.
Ukupna vrednost svih proizvoda drvne industrije koji su otišli u izvoz 2018. godine iznosi 587 miliona dolara, a izvoz je u odnosu na prethodnu godinu veći za 85 miliona dolara ili za 14,5%. Drvna industrija i dalje ostaje jedna od retkih grana u Srbiji koja, ne samo što beleži konstantan suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni, već se taj suficit svake godine povećava.
Zabrinjava podatak da se izvoz trupaca i rezane građe hrasta povećava svake godine, tako da je dva i po puta veći 2018. nego četiri godine ranije i iznosio je preko 30 miliona dolara.

Drvna industrija Srbije u 2018. godini je zabeležila blago povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Konkretnije, prerada drveta i proizvodi od drveta, osim nameštaja, beleže povećanje od 1,1%, dok je proizvodnja nameštaja zabeležila povećanje od 6,3%. Kada podatke o proizvodnji uporedimo sa spoljno-trgovinskim podacima, koji pokazuju značajan napredak u 2018. godini, dolazimo do zaključka da je kupovna moć stanovništva u Srbiji na niskom nivou i da su proizvođači, posebno finalnih proizvoda, prinuđeni da kupce svojih proizvoda, u većini slučajeva, pronalaze na ino tržištu.
Izvoz svih proizvoda od drveta, osim nameštaja, veći je u 2018. godini od prethodne za 18,3%, dok je izvoz nameštaja veći za 12%. Vrednost proizvoda od drveta, osim nameštaja, koje smo izvezli iznosi 340 miliona dolara, dok je vrednost nameštaja 247 miliona dolara. Ukupan izvoz svih proizvoda od drveta je 587 miliona dolara i veći je od prethodne godine za 85 miliona dolara.
Uvoz svih proizvoda od drveta je takođe povećan i to proizvoda od drveta, osim nameštaja, za 9% i iznosio je 267 miliona dolara i nameštaja za 14% ili 67 miliona dolara, što ukupno čini uvoz svih proizvoda od drveta od 334 miliona dolara. Iz navedenih podataka vidimo da je suficit u drvnoj industriji Srbije iznosio 253 miliona dolara i povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 56 miliona dolara. Drvna industrija i dalje ostaje jedna od retkih grana u Srbiji koja, ne samo što beleži konstantan suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni, već se taj suficit svake godine povećava.
Kada posmatramo izvoz po proizvodima vidimo sledeće rezultate: Izvoz rezane građe iznosio je 101 milion dolara i povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 22%. Izvoz ploča od drveta iznosio je 55 miliona dolara i povećan je za 3%. Izvoz građevinske stolarije bio je 78 miliona dolara i veći je od prošlogodišnjeg za 21%. Izvoz drvene ambalaže iznosio je 22 miliona dolara i povećan je za 25%, dok je izvoz drvne galanterije iznosio 3 miliona dolara i veći je za 9% od izvoza ostvarenog 2017. godine.
Kod uvoza je takođe došlo do povećanja kod svih proizvoda. Uvoz rezane građe iznosio je 69 miliona dolara i povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 13%. Uvoz ploča od drveta iznosio je 142 miliona dolara i veći je za 12%. Uvoz građevinske stolarije iznosio je 14 miliona dolara i beleži povećanje od 7%. Uvoz ambalaže od drveta bio je 19 miliona dolara i povećan je za 26%, dok je uvoz drvne galanterije iznosio 2 miliona dolara i uvećan je za 5% u odnosu na prethodnu godinu.
Navedeni spoljno-trgovinski podaci ostavljaju utisak da firme drvne industrije posluju u pozitivnom ambijentu, mada praksa često pokazuje drugačije odnose. Privrednici se susreću sa velikim problemima, pre svega sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, kao i sa nedovoljnim količinama sirovina za proizvodnju, znajući da su prerađivački kapaciteti dva do tri puta veći od sirovinske osnove kojom Srbija raspolaže. Finalni proizvodi, pre svega nameštaj, koji proizvode domaće firme, svojim kvalitetom, dizajnom, površinskom obradom, ravnopravno konkurišu evropskim proizvođačima na ino tržištu i cilj je izvoz takvih proizvoda. Na žalost, analizom izvoza hrasta uočeni su nepovoljni trendovi za domaće proizvođače. Izvoz trupaca i rezane građe hrasta povećava se svake godine, tako da je dva i po puta veći 2018. nego četiri godine ranije i iznosio je preko 30 miliona dolara. To je dovelo i do povećanja uvoza rezane građe hrasta i veći je 2018. godine od prošlogodišnjeg za 44%, dok je u odnosu na 2015. godinu skoro dupliran i iznosio je preko 10 miliona dolara.
Znajući da je kilogram drveta ugrađen u stolice ili stilske komode sedam puta skuplji od kilograma drveta iz rezane građe, umesto 30 miliona dolara, neto devizni efekat bio bi preko 200 miliona dolara da je pomenuta hrastova sirovina prerađena u domaćim firmama i izvezena kao finalni proizvod. Zemlje u okruženju pronašle su model kako da zaustave izvoz sirovine, pa se nadamo da će i naša inicijativa naići na pozitivan odgovor nadležnih u interesu domaćih proizvođača, kao i u interesu celokupne srpske privrede.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, april 2019.