top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


7JR          6       
D      P    BD    4GM
T6P   93F    9       
  3    Y     7    OYT
AIN         BXS      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Biorazgradivi čipovi za računare napravljeni od drveta

Naučnici sa Univerziteta Vinskonsin-Medison su razvili novi poluprovodni čip izgrađen od drveta. Studija, koja bi mogla da napravi potpunu revoluciju u načinu pravljenja čipova i gedžeta koji se trenutno proizvode, je objavljena u časopisu Nature Communications.

Čipovi koji su trenutno dostupni na tržištu se sastoje od nerazgradivog nosećeg sloja, što čini odlaganje takvih proizvoda šetnim za životnu sredinu. „Zeleni čip“ (čip napravljen od drveta) zamenjuje ovaj nerazgradivi sloj nanoceluloznim (CNF- cellulose nanofibril) koji je fleksibilan, biorazgradivi materijal napravljen u potpunosti od drveta.

„Većina materijala u čipu je podrška. Mi koristimo samo manje od nekoliko mikrometara za sve ostalo.“, rekao je profesor Zhenqiang Ma. „Sada su čipovi toliko bezbedni da ih možete staviti u šumu i gljivice će početi da ih degradiraju; čipovi postaju đubrivo.“

Proces izrade takođe uključuje tretman na maloj ploči kako bi se sprečila izmena veličine, jer drvo kao materijal radi, odnosno ima karakteristiku upijanja ili otpuštanja vlage u zavisnosti od vlage vazduha. Konačan rezultat je jeftiniji i manje štetan čip.

Neki analitičari u tehnološkoj industriji veruju da će razvoj ove nove tehnologije biti prvi korak u stvaranju gedžeta uglavnom od biorazgradivog materijala, zamenjujući upotrebu visoko toksičnih materijala kao što su galijum arsenid, poluprovodnik čija je primena izuzetno široka u proizvodnji elektronike.

Jedan od faktora koji mogu da pomognu da se poveća korišćenje celuloze od strane industrije je cena hemikalije i njena efikasnost u elektronskim sklopovima. Nanofibrili su jeftiniji nego arsenid i silicijum, koji su glavni sastojci elektronskih čipova, a imaju veoma slične performanse.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: interestingengineering.com