top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


Q1B         TJ4      
6 4    4      F   D8X
6XI   8NR     K      
  U    E      T   T7R
IS2           L      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Bicikl sa drvenim kružnim ramom

Ovaj bicikl veoma intersantnog izgleda dizajnirao je Niko Šmuc, student Fakulteta za dizajn Univerziteta Pforzajm u Nemačkoj, koji kaže da je drvo, u pogledu krutosti, slično metalu, manje je podložno pucanju ili sličnim oštećenjima, a nudi i duži vek trajanja.

Dizajnerski najupečatljiviji deo bicikla čine tri kružna rama napravljena od tankih slojeva hrastovog furnira. Ove tri koncentrične drvene trake u obliku dijamanta, koje podsećaju na godove, čine jezgro bicikla. Zbog elestičnih svojstava drveta i specifičnog dizajna ovi ramovi apsorbuju vibracije i pružaju prijatniju vožnju na neravnom gradskom terenu.

Naizmenični mat i sjajni aluminijumski elementi, u sastavu prednje viljuške i držača za volan, neprimetno su vezani za drveni ram. Šipka koja nosi sedište proteže se kroz vrh drvenih ramova, a dodatna elegancija postiže se kožom koja obaže sedište i ručke.

Inspiracija za dizajn ovog bicikla su tzv. Dendi konjički bicikli s početka XIX veka, koji su takođe imali drvene ramove. Iako su i ranije postojali drveni bicikli, dizajner ne vidi drvo kao materijal prošlosti, već kao materijal budućnosti.

„Pored visokog kvaliteta i trajnosti materijala kao što su aluminujum, čelik i titanijum, gotovo nijedan drugi materijal nije opravdan za proizvodnju bicikala,‟ kaže dizajner, i dodaje: „Ali, ako analizirate tržište, otkrićete da se drveni bicikli sa originalnim dizajnom traže ponovo i zbog toga ih treba proizvoditi i omogućiti da budu dostupni na tržištu.‟

Mladi dizajner Niko Šmuc nije prvi koji je predložio ovakav vid dizajna bicikla, sa drvenim ramom. Sličan ovome je bicikl sačinjen od slojeva breze čiji je prototip Šmuc ranije kreirao sa proizvođačem AERO. A i mi smo ranije pisali o još jednom drvenom bicilku.

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor: www.dezeen.com