top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4FD         T4Y      
K      L      J   QG2
71M   O6U   YUS      
  I    R      2   8M6
RKQ         F6O      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Beogradski srednjoškolci osvojili publiku svetske prestonice dizajna

Na Meksičkoj nedelji dizajna, održanoj od 10. do 14. oktobra, beogradska Tehnička škola „Drvo art“ učestvovala je kao jedina obrazovna institucija i jedini predstavnik Srbije. Škola je izlagala u okviru progmara Expo Design Week. Predstavila je svoj projekat Međunarodne kreativne radionice „Dizajn igralište – Design Playground,“ koju već deset godina realizuje u saradnji sa svojim partnerskim školama iz Evrope i prikazala najuspelije proizvode nastale u okviru Projekta, poput stoličica za poneti, stonih lampi i toaletnih stočića.


Ova škola, koja se već nekoliko godina pojavljuje na najprestižnijim  inostranim sajmovima u oblasti industrije i dizajan nameštaja, ovoga puta osvojila je publiku zvanične svetske prestonice dizajna za 2018. godinu – Meksiko Sitija.
Poziv za učešće dobila je direktno od organizatora manifestacije, bez obaveze da prolazi kvalifikacije.
Među brojnim posetiocima štanda „Drvo art“ škole najviše je bilo dizajnera, profesora i studenata dizajna od kojih su mnogi bili oduševljeni proizvodima beogradskih đaka, ali i iznenađeni činjenicom da su to radovi srednjoškolaca. Veliki broj njih izrazio je želju da se pridruži na „Dizajn igralištu.“ Mnogi su dolazili više puta da vide „srpske“ proizvode, među kojima je bilo i nekoliko proizvoda partnerskih škola učesnica ovog kreativnog projekta.
Kuriozitet je da je celokupno osoblje Expo Design Weeka, od spremačica i čuvara do organizatora, toliko bilo oduševljeno proizvodima da su usmeravali publiku na ulazu da obavezno odu do štanda „škole iz Srbije“, dovodili i slali svoje rođake i prijatelje na štand i čak im sami pokazivali kako pojedini proizvodi funkcionišu. Dešavalo se da posetioci dođu na štand i samo kažu „Gde je ona stoličica...?“, „Hoću da vidim onaj ranac za šminku...“ Najčešći komentari publike bili su da su proizvodi drugačiji, inspirativni, različiti od svega drugog što su do sada videli i da je srpski dizajn multifunkcionalan. Bili su zainteresovani da kupe ne samo kreativne komade nameštaja već i kutije koje su korišćene kao postamenti! Raspitivali su se gde se nalazi škola i bivali razočarani kad bi saznali da je „tamo daleko“ u Evropi. A onda bi pitali da li „Drvo art“ namerava da otvori istu školu i u Meksiku!
Školu su predstavljale direktorka Zorica Đoković, nastavnica Jelena Obradov i učenica Jovana Aćimović.
Neki od radova iz Meksika mogli su biti viđeni i na poslednjem beogradskom Sajmu nameštaja.