top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


83C         3L1      
  4    F      X   4Q8
ICH   5L8   CSI      
  8    D    9     TG7
SOS         695      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Bašta poput kišnih šuma raste u Singapuru

Novi naziv „Grad u bašti

Marina One centru, zapanjujućoj energetski efikasnoj grupi od četiri visoke zgrade koje su se grupisale oko spektakularnog „Zelenog srca". Dizajnirali su je Ingenhoven Architects u saradnji sa lokalnom firmom A61 i firmom za pejzažnu arhitekturu Gustafson Porter + Bowman. Marina One nudi mešavinu rezidencija, maloprodaje i kancelarija - ali pravo dostignuće jejavni zeleni centar koji je inspirisan azijskim pirinčanim terasama. Sa preko 350 vrsta drveća i biljaka, uređena površina od 37.000 kvadratnih metara imitira kišnu šumu i pruža mikroklimu za hlađenje i povećava biodiverzitet.

Ingenhoven Architects koji kažu da je vrt „Zeleno srce" najveći javni trg u Centralnom poslovnom okrugu. Oblik i lokacija bašte i zgrada optimiziraju prirodnu ventilaciju i ugodnu mikroklimu tokom cele godine.

Zbog sklonosti ka održivom razvoju koriste se sistemi koji štede energiju, kao što su solarno zatamnjenje i zastakljivanje visokih performansi, dok solarni paneli donose obnovljivu energiju. Prikupljanje kišnice i NEWater za ispiranje toaleta smanjuju potrošnju vode. Marina One će ponuditi direktne veze sa četiri od šest singapurskih MRT linija i autobuskih stanica.

Najniži nivo bašte sadrži trotoare koji povezuju različite tornjeve, kao i direktni prolaz kroz centar koji prelazi reflektujuće jezerce. Stanari, kancelarijski radnici i posetioci imaju pristup restoranima, kafićima, maloprodajnim objektima, fitnes klubu, bazenu i supermarketu koji se nalaze na otvorenim terasama oko bašte.

Preveo i pripremio: Milan Blagojević

Izvor: inhabitat.com