top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


5NK         646      
G      D      9   3GI
H8C   JDU   QCL      
Y Y    N      6   689
34L         FY6      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Arhitektura savijenog drveta

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Na šumovitom posedu ruralnog dela Engleske, nekadašnja lovočuvareva kuća dobila je modernu nadogradnju, u potpunosti obloženu drvenim, virtuozno savijenim formama. Sve je počelo pre pet godina, kada su Tom i Danijela Rafild, bračni par koji se bavi dizajnom nameštaja, kupili prostrano imanje u Kornvolu na jugozapadu Engleske, kako bi njihov dom bio u blizini kompanije koju takođe poseduju. Ovim su dobili izvanrednu mogućnost da svojeručno opreme i urede svoj porodični dom. Tako su svoju dizajnersku specijalnost preneli i na prostor u kome žive. Arhitektonski koncept ovog dvospratnog objekta uradio je arhitekta Kris Strejk, i projekat u celini se smatra kao timski poduhvat Strejka i Rafildovih. Izgradnja je trajala dve godine, a krajem 2016. godine kuća je dobila prestižnu britansku nagradu “Grand Designs”.


Rafildovi su eksperti za proizvodnju nameštaja i skulpturalnih predmeta izrađenih tradicionalnom tehnikom savijanja drveta. Drvo se savija pomoću toplote i vlage, i može dobiti liniju i formu gotovo kakva se god zamisli. Strpljivost tokom procesa, visok udeo manuelnog rada, puna pažnja posvećena detalju, besprekorna završna obrada, predstavljaju neke od karakteristika njihovog posla. Inventivnost, originalnost, organski oblici, suptilnost poteza i linije, sferičnost i zalučenost forme, karakterišu dizajnerski kredo tandema Rafild.


„Želeli smo da izgradimo kuću sa istom pažnjom posvećenom detaljima koju ulažemo i u naš nameštaj i rasvetu. Dizajniranje i projektovanje predmeta koje ljudi žele i koje će staviti u svoju kuću je neverovatna privilegija. Mi nikada ne dizajniramo nešto što ne bismo i sami stavili u svoj dom”, reči su dizajnera Toma Rafilda.


Spoljašnjost kuće u potpunosti je prekrivena drvetom bukve, ariša, kestena i hrasta sakupljenih u okolnoj šumi. Korišćenje lokalnog materijala – drveta iz šumskog imanja Rafildovih, još je jedna karakteristika dizajnerskog pristupa. Stabla drveta i delovi koji se osuše, unište olujom ili stradaju na bilo koji drugi način, čuvaju se i u jednom trenutku bivaju iskorišćeni za proizvodnju. Lokalna građa iskorišćena je i za izradu nameštaja i lustera koji su oplemenili enterijer kuće, kao i podnih i zidnih obloga. Uglovi prostorija izbegnuti su lučno savijenim drvenim oblogama, što daje posebnu atmosferu enterijeru. Ovakvo, zakrivljeno drvo, osim što pokriva zidove, vrši i funkcije odvajanja i definisanja soba - dnevni boravak, studio i otvorena kuhinja smešteni su u prizemlju, dok su dve spavaće sobe na spratu. Zakrivljenost linije i senzualnost oble površine svoj maksimum dostiže na lusterima, lampama, čivilucima, ogledalima - oni u potpunosti imaju skulpturalne forme. Otklon prema euklidovskoj geometriji i postojanju prave linije i ugla, karakteriše stvaralaštvo Rafildovih u celini, a drvo predstavlja zahvalan medij za ovaploćenje njihovih ideja.


Neposredno uz ulazni trem postavljena je viseća stolica za ljuljanje, dok je spoljašnji deo drvene građe savijen i uvijen malo dalje od fasade kako bi se stvorila klupa za sedenje u prirodi. Parom savijeni hrast i jasen obavijaju veliki balkon na gornjem spratu, dok je objekat maštovito, takođe isavijanim drvetom, povezan sa postojećim sanitarnim čvorom u prizemlju. Cela nova konstrukcija je povezana sa starom, zatečenom lovočuvarevom kućicom moderno koncipovanom pasarelom koj je od ariša i stakla.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 55, jul 2017.