top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


A3R         7OD      
M K    3    N     FUI
X5P   JOR   PNJ      
E Q    H      L   4JU
T4T         8L4      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Alternativna rešenja za male kancelarije

Studenti sa Univerziteta Lund su u saradnji sa osnivačima danskog brenda Hay dizajnirali eksperimentalni nameštaj za kancelarije.

Ova 12-delna kolekcija koju pored studenata potpisuju i Rolf Hay i nemački dizajner Stefan Diez, prezentovana je na instalaciji pod nazivom ‘U našoj kancelariji’ (In Our Office) na ovogodišnjoj milanskoj nedelji dizajna.

“Industrija nameštaja je uvek bila fokusirana na velike kancelarije i velike firme”, rekao je student André Gunnarsson. “Male kancelarije su bile zapostavljene od strane industrije nameštaja.”

“Male kancelarije su zanimljive, posebno za mlade kreativne dizajnere”, nastavio je André Gunnarsson. “Male kancelarije imaju mogućnost da budu dobra polazna osnova za mlade kreativce koji slede svoje snove i uverenja van poznatih i dobro utabanih staza.”

Redizajn nameštaja za kancelarije je bio jedan od ključnih trendova na ovogodišnjem sajmu u Milanu. Brendovi kao što su holandski Lensvelt i Ercol su predstavili svoje kolekcije kancelarijskog nameštaja.

U kolekciji se nalazi širok spektar nameštaja, od stolova koji su izrađeni po uzoru na krevete na sprat, do niza saksija dizajniranih da poboljšaju atmosferu u kancelariji. Dizajnerka Fredrika Hansson se fokusirala na potrebu za privatnošću u kancelarijama, kreirajući particije sa krevetima koji omogućavaju radnicima da se odmore u toku dana.

“U našoj kancelariji imamo nejasne linije između radnog dela dana i zabave”, kaže Hansson. “Pauze za ping-pong i kafu su male stvari koje daju inspiraciju za nastavak radnog dana.”

“Odlično je kada ste u mogućnosti da radite zajedno, ali ponekad je svakome potrebna pauza”, dodala je Fredrika.

Izbegavanje ometanja od strane kolega je zajednička tema svih proizvoda i dizajneri André Gunnarsson, Malin Yngvesson i Rae Bei-Han Kuo su došli do sistema koji treba da omogući bolju koncentraciju i smanji neželjene efekte ometanja.

Za svoj dizajn (Bunk Desk system) Gunnarsson je koristio primer kreveta na sprat i na osnovu njega izradio svoju zamisao. “Čest problem u malim kancelarijama je nedostatak koncentracije usled priče ljudi koji rade oko vas”, rekao je on. “Na kraju sve teži ka tome da postane grupna aktivnost.”

Deleći kancelarijske stolove na različite nivoe, Gunnarsson se nada da će tako postići da se buka izgubi i da se smanje njeni negativni efekti. Drugi dizajneri, kao na primer Emilia Claesson, bavili su se uticajem svetlosti na radnu površinu. Bjorn Fjaestad i Jennifer Bengtsson su izradili koncept koji korisniku omogućava da sam kreira električnu mrežu na svom radnom mestu pomoću pristupnih jedinica i fleksibilnih kablova.

U ovoj kolekciji još se nalaze i sto za organizaciju aktivnosti, “ćošak za kafu” na kojem se mogu održavati sastanci, multifunkcionalni savitljivi materijali koji mogu da služe i kao mesta za sedenje, a i kao apsorberi buke, kao i mnogi modularni delovi nameštaja.

Pripremio: Milan Blagojević

Izvor: www.dezeen.com