top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


G            H       
5 F    I    78    F7N
SOX   4OE    J       
  6    5     I    PA4
  8         EWR      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

AKUSTIKA

Vekovima se drvo nameće kao primarni materijala kojim arhitekte i dizajneri pokušavaju da dobiju najbolji kvalitet akustike. Od violine do cele koncertne hale, drvo ima važnu ulogu u pružanju nezaboravnog akustičkog iskustva. Zvuk udara direktno u drvo i zvučni talasi se apsorbuju ili odbijaju od njega, i na taj način drvo proizvodi zvuk. Iz tog razloga je ono idealan materijal kako za muzičke instrumente tako i za primenu u arhitekturi.

Zašto je akustika posebno važna?

  • Arhitekte i dizajneri imaju odgovornost da dizajniraju funkcionalno i sigurno okruženje. Veoma je teško, ponekad  i nemoguće, postići ove ciljeve bez razmatranja akustike. Takođe je i veliki izazov raditi retroaktivno u loše akustičnom okruženju. To može dosta uticati na cenu nekog objekta.
  • Privatnost je takođe jako bitna stavka. Dizajneri moraju pružiti adekvatan nivo zvučne izolacije. Problem akustike raste kada se zvuk prenosi kroz strukturu ili kada se javlja odjek preko tvrdih reflektujućih površina. Na prenos zvuka negativan efekat nekada može imati protivpožarna zaštita zato što ona, radi bezbednosti, zahteva tvrde, nezapaljive materijale, zidne i podne obloge itd.
  • Nakon evaluacije objekata otkriveno je da je akustika čest problem kod građevinskih objekata velikih površina koje su uglavnom čvrste. Takve površine se često mogu naći kod takozvane zelene gradnje (održiva gradnja) gde je upotreba akustičnih materijala uglavnom svedena na minimum.
  • Generalno, ukoliko je struktura zdgrade od drveta, zgrada neće biti toliko glasna kao kada bi kompletna struktura bila od betona ili čelika.

Kako uključiti akustiku u dizajn?

  • Akustika je sastavni deo funkcionisanja skoro svake vrste enterijera. U nekim zgradama sredina može postati opasno glasna i zbog toga nebezbedna za život i rad u njoj. Kako bi ovaj problem bio izbegnut, faza projektovanja treba da uključuje i akustiku kao deo problematike.
  • Optimalni akustični dizajn  mora da obuhvati faktore kao što su: lokacija i orjentacija zgrade, planiranje i lociranje funkcija koje su osetljive na zvuk, adekvatna izolacija, izolacija ili prostorno odvajanje od bučne mehaničke opreme, i mere za poboljšanje čujnosti.
  • Da bi utvrdili efekat akustike pojedinih materijala, mere se akustična apsorpcija i karakteristika površine materijala da raseje zvuk. Ako neki zvučni talas nije apsorbovan, on se direktno odbija nazad u prostor. Na zvučno polje ne utiče samo količina zvuka koja se reflektuje, već je od velike važnosti i gde je taj zvuk reflektovan. Obim definisane površine na koju je zvuk rasut, srodno sa apsorpcijom, je od velikog značaja za akustiku.

Značaj akustike se može prikazati na konkretnom primeru renoviranja West Vancouver Aquatic Centre (Centar za vodene sportove u Zapadnom Vankuveru). U ovom projektu renoviran je objekti star dvadeset pet godina, sa bazenom, đakuzijem, toboganom dugačkim 20 m, kabinama za presvlačenje, višenamenskom salom i fitnes područjem. Projekat je odličan primer kako dizajn može da iskoristi višestruke prednosi drveta kao materijala. Nova struktura bazena, plafon bazena, sastoji se iz lameliranih greda drveta četinarske vrste. Struktura zida bazena je napravljena od nekoliko slojeva stakla. Posmatrano sa strane akustike, drvo upija zvukove i zgrada nije tako bučna kako bi bila da je izgrađena potpuno od betona i čelika.

Arhitekte su bile u mogućnosti da kombinuju akustične karakteristike drveta sa njegovom ekološkom prihvatljivosti. U bazenu, sali ili fitnes području, drvo takođe ima veliku ulogu u ublažavanju problema vezanog za vlagu. Ono vlagu upija dok bi se na čeliku stvarale kapljice ili bi korodirao.

West Vancouver Aquatic Centre (Centar za vodene sportove u Zapadnom Vankuveru)

Izvor: www.naturallywood.com

Pripremila: Miljana Ristović