top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


SFE         PM3      
G F    3      1   XCF
HTA   A3T   WB9      
  I    I    8     EAK
T2I         MG6      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Akustične sobe, obložene perforiranim panel pločama, prilagođene različitim grupama instrumenata

Liniju perforiranih panel ploča, za četiri akustične sobe, dizajnirao je arhitektonski studio Adept za muzej u nekadašnjoj radiodifuznoj kući u Kopenhagenu.

Adept-u je dat zadatak da se obnove izložbeni prostori Danskog muzeja muzike, dodajući četiri dodatne sobe za vežbu koje su posebno prilagođene različitim grupama instrumenata, kao i nove vitrine za zbirku istorijskih instrumenata koji datiraju još iz bronzanog doba pa do danas.

Muzej se nalazi, kao što je već rečeno, u objektu nekadašnje radio kuće, u funkcionalnom bloku, koji je dizajnirao danski arhitekta Vilhem Lauritzen 1945. kao sedište danskih emitera.

Zgrada je prodata muzeju 2001. godine i takođe je dom Danske kraljevske muzičke akademije – puna koncertnih dvorana, biblioteka i arhiva.

Četiri interaktivne učionice su obložene različitim vrstama drvenih panela, gde učenici i studenti mogu da donesu instrumente i testiraju njihove spektre zvuka.

Sobe – dizajnirane za gudačke i duvačke instrumente, udaraljke, perkusije i mešovite instrumente – svaka ima jedinstvenu akustiku i posebnu estetiku.

Muzička soba, Kopenhagen  Sobe – dizajnirane za duvačke instrumente – svaka ima jedinstvenu akustiku i posebnu estetiku.
Foto: Stamers Kontor & Kaare Viemose

Zidovi u sobi za duvačke instrumente su iskarirani panelima od fino ljuštenog furnira i akustičnim pregradama, dok su redovi otvora izbušeni u stepenastim zidnim oblogama u sobama za gudače.

Tanke trake od drveta prostiru se od plafona do poda u sobi za udaraljkei tako su raspoređene da prostoru daju meke zaobljene ivice.

Drveni blokovi formiraju platformu za nastup u zadnjem delu orkestarskog prostora. Oni prikazuju drvene panele koji su perforirani u trougaonim obrascima, a upotrebljavaju se iza sedenje tokom predavanja.

Perforirane panelne ploče  Soba za gudačke instrumente, Kopenhagen
Foto: Stamers Kontor & Kaare Viemose

Elementi arhitektonskog dizajna su inkorporirani u nameštaj, od stola za recepciju i klupa za sedenje do ormara za skladištenje, sve dominira trougaonim perforacijama.

„Od vertikalnih lamela iz prostorije za udaraljke, naizgled vibracionih kaseta za gudače do grafičke jasnoće prostora za duvačke instrumente, sva četiri prostora se izdvajaju i kao savremeno moderni i kao veoma klasični u svojoj ekspresiji,‟ kažu arhitekte.

Perforirane panelne ploče  Perforirane panelne ploče
Foto: Stamers Kontor & Kaare Viemose

Na svakoj od prostorija se nalazi po prozor koji omogućava posetiocima da gledaju i slušaju nastupe i radionice.

U glavnom izložbenom prostoru, mali instrumenti su izloženi u staklenim vitrinama, dok su veći komadi, uključujući kontrabas i klavir, podignuti na niskim postoljima.

Izložbeni prostori Danskog muzeja muzike  Izložbeni prostori Danskog muzeja muzike
Foto: Stamers Kontor & Kaare Viemose

Pripremila: Anđela Obradović
Izvor: www.dezeen.com