top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


J5W         KPT      
  2    Y    6     4TS
  3   94P   LKS      
  P    C      7   NTP
  3         JGW      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

93 godine u službi šumarstva i prerade drveta

Svečano obeleženo 93 godine postojanja i rada Šumarskog fakulteta u Beogradu

Danas Šumarski fakultet čine četiri odseka: Odsek za šumarstvo, Odsek za tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta, Odsek za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu i Odsek za ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

Od kada je osnovan, davne 1920. godine, pa do danas sa Šumarskog fakulteta u Beogradu je izašlo 8.700 diplomiranih  inženjera, 406 magistara i 271 doktora nauka, a na svim studijskim programima master studija diplomiralo je 188 studenata.

Već godinama Dan Šumarskog fakulteta se tradicionalno obeležava, a proteklog 5. decembra u amfiteatru Šumarskog fakulteta svečano su obeležene 93 godine od osnivanja ove visokoškolske ustanove. Podsećamo, u Srbiji je 5. decembra 1920. godine, pored pet postojećih, osnovan šesti, Poljoprivredni fakultet sa dva nezavisna odseka: POLJOPRIVREDNIM i ŠUMARSKIM. Tada je počela nastava za prvu generaciju studenata šumarstva na jednom od šest fakulteta u Beogradu.

Svečanosti na Šumarskom fakultetu 5. decembra prošle godine su, uz tradicionalno veliki broj šumarskih stručnjaka, inženjera zaposlenih širom Srbije, prisustvovali i gosti sa više fakulteta i naučnih instituta, ministarstava i Uprave za šume, kao i drugih društveno političkih zajednica, javnih preduzeća i brojnih kompanija, zatim studenti i zaposleni na Šumarskom fakultetu kao i penzionisani radnici ove visokoškolske ustanove. Podeljene su priznanja i nagrade najboljim studentima, kao i zaposlenima koji su tokom protekle godine stekli uslove za odlazak u penziju.


Profesor dr Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta

Pozdravljajući prisutne, profesor dr Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta, je govorio o nastanku, razvoju, organizaciji, naučnim i nastavnim aktivnostima profesora i studenata tokom proteklih decenija, kao i o planovima za dalji razvoj ove ustanove. On je podsetio da je prvo predavanje u istoriji Šumarskog fakulteta održao tadašnji dekan, profesor dr Petar Đorđević 5.12.1920. godine na Šumarskom odseku Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Desetak godina potom, 1930. godine Poljoprivredni fakultet menja naziv u POLJOPRIVREDNOŠUMARSKI, a 1949. godine Šumarski fakultet postaje samostalan. Prvi dekan samostalnog Šumarskog fakulteta bio je prof. inž. Sreten Rosić. Takođe je znčajno istaći da se Šumarski fakultet 1953. godine uselio u novu zgradu na Banovom brdu u Beogradu, gde se i danas nalazi… Od 1956. godine Šumarski fakultet čine dva odseka: ŠUMARSKI i DRVNO-INDUSTRIJSK, a 1960. godine ustanovljena su četiri odseka. Tokom daljeg razvoja manjali su se nazivi studijskih odseka, tako da danas Šumarski fakultet čine: Odsek za šumarstvo, Odsek za tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta, Odsek za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu i Odsek za ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

– Kako je visoko obrazovanje osnov razvoja i ekonomskog napretka društva, zasnovanog na znanju, unapređenju ljudskih prava i osnovnih sloboda, misija Šumarskog fakulteta je da omogući najviše akademske standarde i obezbedi sticanje znanja i veština u skladu sa potrebama društva i projektovanim nacionalnim razvojem. Polazeći od osnova utvrđenih misijom, Šumarski fakultet je trajno opredeljen da teži unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja i uključivanja u jedinstven Evropski prostor visokog obrazovanja. Delatnost Fakulteta usmerena je ka stalnom podizanju kvaliteta studijskih programa, efikasnosti studija i kvaliteta studiranja, obezbeđivanju uslova za nastavni i naučnoistraživački rad, usavršavanje nastavnika, saradnika i nenastvanog osoblja u skladu sa utvrđenim normativima i standardima – rakao je dr Medarević.


NAJBOLJI diplomirani studenti u školskoj 2012./13. godini su: Studijski program ŠUMARSTVO – Marko Kazimirović, prosek ocena 9,39; Studijski program TEHNOLOGIJE, MENADŽMENT I PROJEKTOVANJE NAMEŠTAJA I PROIZVODA OD DRVETA – Ines Bajić, prosek ocena 9,66 (Ines nije bila na svečanosti, tada je bila u Pojskoj na studijskom putovanju); Studijski program PEJZAŽNA ARHITEKTURA I HORTIKULTURA – Vesna Igrutinović, prosek ocena 9,39 i Studijski program EKOLOŠKI INŽENJERING U ZAŠTITI ZEMLJIŠNIH I VODNIH RESURSA – Aleksandar Drobnjak, prosek ocena 8,6

Od osnivanja Šumarskog fakulteta, zaključno sa 30.09.2013. godine, na svim odsecima osnovnih studija, akademsku diplomu je steklo 8.700 diplomiranih inženjera (Šumarstvo 4.593; Tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta (prerada drveta) 1.795; Pejzažna arhitektura i hortikultura 1.677 i Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa 635). U istom periodu 406 kandidata je magistriralo i 271 steklo diplomu doktora nauka, a na svim studijskim programima master studija diplomiralo je 188 studenata.

U prvu godinu osnovnih akademskih studija u školskoj 2013/14. godini upisano je: na Studijski program Šumarstvo 121 (103 na budžetu i 18 samofinansirajućih) strudenata; na Studijski program Tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta 96 (70 na budžetu i 26 samofinansirajućih); na Studijski program Pejzažana arhitektura i hortikutlura 65 (42 na budžetu i 23 samofinansirajućih) i na Studijski program Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa 60 (24 na budžetu i 36 samofinansirajućih) studenata. U odnosu na prošlu školsku godinu kada je upisano 317 studenata (239 na budžetu i 78 samofinansirajućih), u školskoj 2013./14. godini upisano je ukupno 342 studenata (239 na budžet i 103 samofinansirajućih).

– Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu je priznata visokoškolska ustanova koja se, uz sve teškoće, uspešno bavi obrazovanjem stručnih, naučnih i istraživačkih kadrova iz oblasti šumarstva, prerade deveta, pejzažne arhitekture i hortikulture, kao i ekološkog inženjeringa u zaštiti zemljišnjih i vodnih resursa, a time i u oblasti zaštitie i unapređivanja životne sredine kao dela strategije održivog razvoja Republike Srbije. Više od devet decenija je razlog za slavlje, ali je  jednako i razlog za veću odgovornost – naglasio je dekan Medarević.

Svoju budućnost Šumarski fakultet vidi u daljoj promociji i intenziviranju univerzitetske saradnje i mobilnosti profesora i studenata na institucijalnom, nacionalnom i međunarodnom novou, u cilju poboljšavanja kvaliteta visokog obrazovanja. U nekoliko navrata je istaknuto da, s obzirom na krizu i ekonomsku situaciju, u realizaciji dela svojih namera, Šumarski fakultet očekuje podršku i veće razumevanje društvene zajednice, kao i to da je saradnja sa šumarskim preduzećima dobra, ali da uvek ima prostora za još bolju saradnju.


Svečanost na Šumarskom fakultetu